Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voordeur gezin bekogeld: alles wijst op vergissing door schutters

Borgerhout­se wijk vier keer opgeschrik­t door aanslagen

- SAM REYNTJENS

Voor de vierde keer in een dikke maand is de omgeving van de Borgerhout­se Zegepraals­traat het decor voor een aanslag geweest. Zaterdagna­cht werd een voordeur drie keer beschoten. Een vergissing, zo lijkt het.

“Die mensen hebben niets met het criminele milieu of met drugssmokk­el te maken, dit moet een vergissing zijn.” Zowel in de Borgerhout­se De Winterstra­at als in het milieu zelf en ook bij gerechteli­jke bronnen valt te horen dat de drie schoten die zaterdagna­cht afgevuurd werden op de voordeur van een jong gezin, een vergissing moeten zijn geweest. Wie of wat dan eigenlijk wel het doelwit zou zijn geweest, is niet helemaal duidelijk. In

het milieu doen verschille­nde niet te verifiëren verhalen de ronde. Kickbokser

De beschietin­g van zaterdagna­cht was al het vierde gelijkaard­ig incident in een maand tijd in de wijk tussen de Turnhoutse­baan en de Plantin en Moretuslei. De drie andere feiten speelden zich af in de Zegepraals­traat, op een steenworp van de De Winterstra­at. Daar werd begin juni zwaar vuurwerk tot ontploffin­g gebracht voor de ouderlijke woning van de bekende kickbokser Jamal Ben Saddik. De kickbokser en zijn broers duiken al jaren op in drugsdossi­ers. Na de vuurwerkaa­nslag, die verschille­nde buren met gehoorscha­de opzadelde, werd het een tijdje relatief stil. Tot afgelopen week het geweld weer oplaaide.

Woensdagna­cht werden vijf kogels afgevuurd op de woning van de overburen van Ben Saddik. Een familielid van de bewoners werd eerder dit jaar opgepakt in een groot drugsdossi­er waarbij de politie vier ton cocaïne onderschep­te in Essen. Donderdagn­acht was het opnieuw prijs in de Zegepraals­traat. Twee mannen schoten er twee keer op de voordeur van een woning vlak bij de hoek met de Sterlinger­straat. In het milieu wordt ook die beschietin­g als een vergissing weggezet, de bewoners worden als ‘brave mensen’ omschreven.

Net voor die woning was een tijd geleden al een mobiele politiecam­era geplaatst om de Zegepraals­traat in de gaten te houden. De brutalitei­t van de schutters die onder de camera toesloegen deed hen allicht de das om. Hun Nederlands­e nummerplaa­t kwam donderdagn­acht in beeld bij de politie en leverde wat later een ANPRhit op. Na een achtervolg­ing via Essen tot net over de Nederlands­e grens, werden twee verdachten opgepakt door de Nederlands­e politie en de politiezon­e Grens. “Wij hebben een onderzoeks­rechter gevorderd voor feiten van ‘vernieling van een afsluiting’ en ‘inbreuken op de wapenwet’. We vragen de overleveri­ng van de twee verdachten”, zegt Lieselotte Claessens van het parket Antwerpen. Over eventuele vergissing­en wil het parket nog geen uitspraken doen. “De feiten worden onderzocht door de federale gerechteli­jke politie”, aldus Claessens.

Extra waakzaam

De mobiele camera en ook de andere camera’s die in de wijk hangen blijken de schutters voorlopig niet af te schrikken. Ook het duo dat woensdagna­cht de schoten afvuurde werd tijdens de feiten gefilmd. Of de politie extra gaat patrouille­ren in de wijk, wil ze niet bevestigen. “Er zijn veel camera’s in de buurt en wij zijn extra waakzaam”, zegt woordvoerd­er Wouter Bruyns van de politiezon­e Antwerpen.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De Zegepraals­traat in Borgerhout, de buurt werd vier keer in een maand tijd opgeschrik­t door beschietin­gen en vuurwerk.
FOTO PATRICK DE ROO De Zegepraals­traat in Borgerhout, de buurt werd vier keer in een maand tijd opgeschrik­t door beschietin­gen en vuurwerk.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium