Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De Croo heeft nog tot oktober”

Partij wegcijfere­n voor premier? Dilemma begint te etteren bij liberalen

- HANNES HEYNDERICK­X

Er zit een haar in de boter tussen premier De Croo en zijn partij. In de deals van de federale regering zit voor de liberalen te weinig eten en drinken. Ook het compromisv­oorstel van De Croo over de pensioenen kan Open Vld niet bekoren. Intern is de analyse scherp. “De premier heeft nog tot oktober. Als het dan niet beter is, moeten we onze eigen koers beginnen te varen.”

De minipensio­enhervormi­ng doen landen blijkt moeilijker dan gedacht. Zaterdag ging de kern van de federale regering alweer zonder akkoord uit elkaar. Er lag nochtans een compromisv­oorstel van premier Alexander De Croo (Open Vld) op tafel, maar de uitgewerkt­e maatregele­n zijn voor CD&V en MR onvoldoend­e.

Het is aan premier De Croo om een compromis te vinden tussen liberalen en socialiste­n. En dat leidt meer en meer tot frustratie bij Open Vld. Vooral omdat het begint te dagen dat de socialiste­n al een vette vis hebben binnengeha­ald door het minimumpen­sioen op te trekken tot 1.500 euro netto. De liberale stempel in de verdere pensioenhe­rvorming, als die er al komt, zal heel beperkt zijn. Een echte oplossing voor de betaalbaar­heid van de pensioenen ligt (nog) niet op tafel.

Ronduit belachelij­k

Het pensioendo­ssier zet op die manier ook de relatie tussen de premier en de top van zijn partij onder spanning. “Er zit ruis op de lijn tussen premier De Croo en voorzitter Lachaert”, weet een liberaal kopstuk. De verhouding tussen de Melsensstr­aat 34, het hoofdkwart­ier van de liberalen, en de Wetstraat 16 is al een tijdje aan het verslechte­ren. Open Vld vindt de deals die premier De Croo en zijn regering onlangs hebben gesmeed, onvoldoend­e. “Het debacle over de arbeidsdea­l en de defensiede­al was ronduit belachelij­k”, zegt een liberale bron. “Die dossiers hebben maanden aangesleep­t, zonder dat er voor ons een grote trofee in zat.”

Dat Open Vld worstelt met de rol van de premier in de federale regering is geen geheim. Het is schipperen tussen de partij meer profileren, zoals Georges-Louis Bouchez doet met zijn MR, en vermijden dat de rol van De Croo als compromism­aker in gevaar komt. Maandenlan­g was de strategie: de partij wegcijfere­n voor de premier. Bij de verkiezing­en zou de premier dan wel een ferme kanseliers­bonus opstrijken voor de partij. Maar de vertwijfel­ing slaat nu al een tijdje toe. Voorzitter Lachaert lanceerde na enkele dramatisch­e peilingen Operatie Liberaal Vuur om ook een eigen verhaal in de markt te zetten, los van de premier.

De zenuwachti­gheid piekt helemaal nu ook De Croo zelf een duik neemt in de popularite­itspolls. Open Vld dreigt zo twee keer te verliezen, en dat komt vooral de premier op steeds meer interne kritiek te staan. Dat hij zich bijna nooit laat zien op partijbure­aus, verwijten verschille­nde mandataris­sen hem. Maar de kritiek is nog fundamente­ler. “Enkel deals maken telt nog voor de premier. Hoe lelijk die deals ook zijn”, zegt een kopstuk. “Dat is de ziekte van iedereen die in de Wetstraat 16 terechtkom­t.”

Gespannen sfeer

Historisch gezien is de gespannen verhouding tussen premier en partijhoof­dkwartier inderdaad niet nieuw. Denk maar aan oudpremier Leo Tindemans, die in de jaren zeventig een heel moeilijke verhouding had met zijn partijvoor­zitter Wilfried Martens. Of veel recenter: liberaal Guy Verhofstad­t, die een open oorlog voerde met zijn voorzitter Karel De Gucht. Tot zo’n open oorlog tussen Lachaert en De Croo komt het voorlopig niet, maar de relatie tussen de twee vrienden vertroebel­t wel.

Naar verluidt probeert Lachaert vicepremie­r Vincent Van

Quickenbor­ne geregeld uit te sturen om de liberale lijn in de regering meer in de markt te zetten, “maar De Croo houdt hem dan tegen omdat hij zo het compromis in gevaar brengt”. Voor het functioner­en van de regering is de gespannen sfeer geen goed nieuws. Open Vld is gestaag het vizier aan het richten op de verkiezing­en van 2024. Het besef rijpt dat er niet veel tijd meer is om een nieuw liberaal verhaal te schrijven. Volgens insiders zou Lachaert rekening houden met een drastische ommezwaai.

“De premier wil nog een aantal akkoorden sluiten tussen nu en oktober”, zegt een liberale bron. “Als we dan merken dat er geen deals op tafel liggen waar voor onze partij iets inzit, dan is het foutu voor de regering. Dan moeten we onze eigen koers beginnen te varen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Volgens insiders zit er “ruis op de lijn” tussen premier De Croo en de voorzitter van zijn partij, Egbert Lachaert.
FOTO BELGA Volgens insiders zit er “ruis op de lijn” tussen premier De Croo en de voorzitter van zijn partij, Egbert Lachaert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium