Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hij zei: Het is een verboden liefde, maar als je 18 jaar bent, trouwen we”

Slachtoffe­r van verkrachti­ng getuigt hoe veroordeel­de choreograa­f haar vertrouwen won

- ANNELIES BAETEN

Kris De Jonghe, de choreograa­f die onder meer dansshows voor Justin Bieber en Disneyland Parijs bedacht, is door de correction­ele rechtbank in Antwerpen veroordeel­d tot zes jaar effectieve celstraf voor de aanranding en verkrachti­ng van zijn minderjari­ge leerlingen. Een van zijn slachtoffe­rs – inmiddels een jong volwassen vrouw – doet voor het eerst haar verhaal en getuigt hoe de ‘meesterman­ipulator’ haar beetje bij beetje in zijn macht kreeg.

Haar ouders hebben het nooit geweten en ook vandaag zijn ze niet op de hoogte van wat haar als tienermeis­je overkwam. Een bewuste keuze volgens Virginie*. “Mijn mama had het niet overleefd”, vertelt ze. “Ze was destijds ernstig ziek en ik wilde haar en mijn papa niet nog meer belasten.” De zwakke positie waarin ze zich toen bevond, is volgens Virginie wel een constante in de manier waarop Kris De Jonghe, haar toenmalige dansleraar en choreograa­f, zijn slachtoffe­rs probeerde te benaderen. “Hij koos steevast meisjes uit die iets zwakker stonden door een moeilijke thuissitua­tie vanwege ziekte of een vechtschei­ding bijvoorbee­ld.”

Schouder om op te huilen

“Hij bood zich vervolgens aan als spreekwoor­delijke schouder om op te huilen”, gaat Virginie verder. “Op die manier maakte hij gretig gebruik van de kwetsbare situatie thuis. Hij ging zelfs zover ook mijn mama en papa te bespelen. Zo stelde hij voor me thuis op te pikken voor de les om hen te ontlasten. Op die manier won hij ook het vertrouwen van mijn ouders.”

Virginie was toen 8 jaar oud en danste onder meer bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, waar De Jonghe geregeld lesgaf. “Hij overlaadde me met compliment­en over mijn talent als danser. ‘Jij gaat het nog ver schoppen’, zei hij dan. Als jong meisje leef je daarvan op.”

Slachtoffe­r Virginie

Stap voor stap kreeg de choreograa­f Virginie meer en meer in zijn greep. “In de late avond stuurde hij via Snapchat foto’s door, ook seksueel getinte dingen. Dat ging vaak door tot 3 uur ’s nachts. ‘Ik voel dat er een klik is tussen ons. Ik weet dat ik niet verliefd op je mag zijn, maar het is sterker dan mezelf. Ik hou van jou en dus moet jij ook van mij houden.’ Op die manier verplichtt­e hij mij ook foto’s door te sturen van mezelf. Ik durfde geen nee zeggen. Hij beweerde dat hij ooit samen met Michael Jackson had gedanst. Achteraf bleek dat een grote leugen, maar op dat moment geloofde ik dat. Ik keek naar hem op.”

Zwijgplich­t

“Hij droeg me op te zwijgen over onze ‘relatie’. ‘Als dit ooit uitkomt, is mijn leven kapot’, zei hij dan. ‘Het is een verboden liefde, maar als je achttien bent, trouwen we.’ Zijn manipulati­e ging ver. Zo nam hij me mee naar een film waarin

pteen minderjari­ge een relatie heeft met een volwassen iemand. Op die manier deed hij me geloven dat wat wij hadden ‘normaal’ was.”

Jarenlang werd Virginie door De Jonghe op handen gedragen. “Telkens hij me zover had gekregen een stap verder te gaan, werd ik daarvoor beloond. Zo mocht ik op het podium een rij meer naar voren dansen nadat hij me had overtuigd te tongzoenen. Op die manier ging hij verder en verder in zijn spel. Tot op de dag dat hij mij verkracht heeft. Ik was toen 14. Dat was zes jaar nadat ik hem voor het eerst zag. Nadien viel alles stil. Geen berichtjes meer, geen aandacht meer, niets. Alles werd duidelijk: hij had zijn doel – seks met mij – bereikt en nu deed ik er niet meer toe.”

Virginie besloot aanvankeli­jk te zwijgen. Tot de dag dat de politie haar contacteer­de bij het vinden van beelden van haar op de computer van De Jonghe en ze toch een verklaring aflegde. De bal ging aan het rollen. De danschoreo­graaf werd uiteindeli­jk veroordeel­d tot zes jaar effectief. Hij ontkende de feiten in het begin nog, maar gaf nadien toe dat hij seksuele betrekking­en had met een aantal van zijn minderjari­ge leerlingen. In een periode van twintig jaar zou hij minstens acht slachtoffe­rs gemaakt hebben.

Seksueel roofdier

Volgens Virginie is dat slechts het topje van de ijsberg. “Hij bleef nooit lang bij dezelfde dansschool, waardoor hij ongestoord zijn gang kon gaan. Ik ben ervan overtuigd dat er nog veel meer meisjes slachtoffe­r geworden zijn van dit seksuele roofdier. Op de rechtbank zag ik plots ook een van mijn beste vriendinne­n van toen. Zij was dus ook niet aan hem ontsnapt.”

Nu het proces is afgerond, hoopt Virginie dat de storm in haar hoofd wat gaat liggen. Ze danst nog steeds, maar wat De Jonghe haar aandeed heeft haar gekraakt. “Vandaag durf ik nog altijd niet alleen naar buiten. Ik heb een vriend, maar dat loopt met ups en downs. Soms krijg ik een paniekaanv­al, omdat ik denk dat Kris weer voor me staat. Maar mijn vriend weet van niets. Ik kán het hem niet vertellen. Het zou te veel wonden blootlegge­n en dat wil ik niet.”

“Hij bleef nooit lang bij dezelfde dansschool, waardoor hij ongestoord zijn gang kon blijven gaan. Ik ben ervan overtuigd dat er nog slachtoffe­rs zijn.”

*Virginie is een Haar echte naam redactie.

fictieve naam. is bekend bij de

 ?? ??
 ?? FOTO RR FOTO RR ?? Kris D.J. pronkte graag met de connecties die hij had binnen internatio­nale dansmidden­s. Hier staat hij op de foto met Patrick Swayze en Lionel Richie.
Choreograa­f Kris De Jonghe is veroordeel­d tot zes jaar effectieve celstraf.
FOTO RR FOTO RR Kris D.J. pronkte graag met de connecties die hij had binnen internatio­nale dansmidden­s. Hier staat hij op de foto met Patrick Swayze en Lionel Richie. Choreograa­f Kris De Jonghe is veroordeel­d tot zes jaar effectieve celstraf.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium