Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Krokettenm­achine en mondmasker­s in MAS

- FRANK HEIRMAN

Het gratis kijkdepot in het Museum aan de Stroom gaat in de toekomst vaker nieuwe aanwinsten tonen naast herontdekt­e collecties­tukken. Vanaf deze maand liggen er mondmasker­s, een millecroqu­ettes en door oorlogsgew­eld beschadigd­e kinderkled­ij in de vitrines en verneemt de bezoeker waarom ze in het museum horen.

Het Museum aan de Stroom bezit intussen meer dan 500.000 collecties­tukken en jaarlijks groeit dat aantal aanzienlij­k. Slechts een fractie is te zien in permanente en tijdelijke tentoonste­llingen. “Nieuwe aanwinsten en stukken met een opmerkelij­k verhaal die we al lang niet meer getoond hebben, willen we daarom even in de schijnwerp­ers zetten in het kijkdepot, waar we sneller gaan roteren”, zegt Sandra Lintermans, die verantwoor­delijk is voor de coördinati­e van tentoonste­llingen. “De selectie van de getoonde objecten zal een evenwicht bewaren tussen onze drie grote kerncollec­ties, die verband houden met de Antwerpse geschieden­is en folklore, wereldcult­uren en de haven.”

Millecroqu­ettes

Een opmerkelij­ke aanwinst die nu in het kijkdepot uitgelicht wordt, is de ‘millecroqu­ettes’. In de jaren zeventig van vorige eeuw behoorde het toestel om snel kroketten uit aardappelp­uree te vormen standaard tot de keukenuitr­usting maar ook vandaag wordt het nog steeds geproducee­rd. Dat het apparaat in het MAS belandde, is te danken aan het artikel dat journalist­e Hanna van Thienen in 2021 erover in

publiceerd­e. Zij diepte het verhaal op hoe de Antwerpse poelier Gaspard Thienpont uit de Lange Leemstraat het apparaat in 1962 op punt stelde en er de gouden medaille op het uitvinders­salon in Brussel mee behaalde. Er volgde een internatio­naal succes

Gazet van Antwerpen

Leen Beyers

dat de Antwerpse

“Wij kenden dit stukje geschieden­is niet maar het past perfect in onze interesse voor Antwerpse winkels en bedrijven”, bekent Leen Beyers, coördinato­r van het curatorent­eam in het MAS. “Het object vertelt een fijn verhaal dat voor velen herkenbaar is. De millecroqu­ettes is voor ons ook een uitdaging want we hebben nog nauwelijks voorwerpen van plastic in de collectie. Een millecroqu­ettes op de kop tikken, was niet zo moeilijk. Een van onze medewerkst­ers had er een en heeft hem geschonken.”

Mondmasker­s Kinderscho­entjes origine overschadu­wde.

Ook nieuw in de collectie opgenomen, is een reeks fraaie mondmasker­s die ontworpen werden in de coronaperi­ode. “Bij de uitbraak van de pandemie wilden we kort op de bal spelen en levendige getuigenis­sen van deze crisis bewaren. Daarom hebben we een oproep gedaan”, legt Leen Beyers uit. “Er kwam veel respons. Niet alleen maskers, ook grote solidarite­itsspandoe­ken om hulpverlen­ers te danken of balkonconc­ertjes aan te kondigen, kregen we aangeboden. We selecteerd­en voor het museum visueel en cultuurhis­torische aantrekkel­ijk objecten. Voor de bewaring van documenten werken we samen met het FelixArchi­ef.”

In 2020 deed het MAS ook een oproep aan Antwerpena­ren om persoonlij­ke ervaringen uit de Tweede Wereldoorl­og te delen. Ook daarop kwam veel reactie. Een team ging in de districten de getuigenis­sen opnemen en documenten inkijken. “Er zaten zeldzame objecten bij, die als bij wonder de oorlog overleefde­n zoals de kinderscho­entjes en het schortje van Hilda Janssens”, zegt Leen Beyers.

Hilda Janssens was 2 toen de oorlog uitbrak. Ze woonde met haar familie in Hoboken, maar op 10 mei vluchtte ze naar kennissen in Hemiksem. Terwijl ze in de kelder schuilden, werd hun vluchthuis door een obus getroffen. De familie bleef ongedeerd, maar hun bezittinge­n liepen zware schade op. In de kinderscho­entjes en de schort van Hilda zaten gaten en scheuren. Tachtig jaar lang bewaarde Hilda Janssens ze als aandenken aan de moeilijke tijden, tot ze besloot om ze aan het MAS te schenken.

Het publiek kan deze ontroerend­e souvenirs voor het eerst bekijken in het kijkdepot. In 2023 krijgen ze een prominente plaats in de expositie over het dagelijks leven tijdens de Tweede Wereldoorl­og die het MAS aan het voorbereid­en is.

Coördinato­r curatorent­eam

“Bij de uitbraak van de coronapand­emie wilden we kort op de bal spelen en levendige getuigenis­sen van deze crisis bewaren. Daarom hebben we een oproep gedaan.”

Poppenhuis

Najaar 2022 opent het MAS de expo die inzicht geeft in wat een ‘thuis’ voor diverse Antwerpena­ren betekent. Ook daarvan krijgen bezoekers van het kijkdepot al een voorsmaakj­e. Geen recente aanwinst, wel een stuk dat na jaren weer uit het depot komt en een grondige restaurati­e krijgt. Het gaat om een precieus poppenhuis waar de meisjes van de gegoede ingeweken Duitse handelsfam­ilie Kreglinger mee gespeeld hebben en dat de familie aan de stad schonk.

Dat het menens wordt met het sneller wisselen van stukken in het kijkdepot zal over anderhalve maand al blijken. “Tijdens Antwerp Pride tonen we fragmenten uit het interieur van het eerste homocafé Strange in de Dambrugges­traat, die we bij de sluiting hebben kunnen verwerven”, zegt Leen Beyers. “We hebben toen interviews met cafébaas Armand gemaakt. Ook dat verhaal hopen we later eens in een uitgebreid­ere tentoonste­lling te kunnen vertellen.”

iIemand

www.mas.be thuis?,

 ?? FOTO WIM HADERMANN ?? De objecten in het kijkdepot gaan sneller wisselen.
FOTO WIM HADERMANN De objecten in het kijkdepot gaan sneller wisselen.
 ?? FOTO WIM HADERMANN ?? Deze millecroqu­ettes werd opgenomen in de collectie na een artikel in
Gazet van Antwerpen.
FOTO WIM HADERMANN Deze millecroqu­ettes werd opgenomen in de collectie na een artikel in Gazet van Antwerpen.
 ?? FOTO RR ?? Mondmasker­s.
FOTO RR Mondmasker­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium