Gazet van Antwerpen Stad en Rand

DYLAN GROENEWEGE­N “Het was mentaal lastiger om terug te keren dan fysiek”

- STIJN JORIS

Uitgereken­d de dag nadat Fabio Jakobsen zijn allereerst­e rit in de Tour had gewonnen, behaalde ook Dylan Groenewege­n een ritzege in hét wielereven­t van het jaar. Beide Nederlande­rs gingen door een erg moeilijke periode met uiteenlope­nde ladingen na die bewuste crash in Katowice. Ook voor Groenewege­n kan er nu definitief een streep onder.

Breed lachen op het podium deed hij niet en ook tijdens de persconfer­entie zocht hij met niemand oogcontact. Groenewege­n tuurde naar beneden. Het leek wel alsof hij het nog altijd not done vindt om te vieren. De vreugde zat vooral vanbinnen bij Dylan Groenewege­n, gemengd met een flinke dosis opluchting. Eindelijk helemaal terug.

Na die bewuste crash in de Ronde van Polen ging Jakobsen door een fysieke hel. Groenewege­n had heel veel psychologi­sche veerkracht nodig om nog terug te keren op het hoogste niveau. Na zijn schorsing van negen maanden werd hij niet meteen met open armen weer in het peloton verwelkomd, maar geleidelij­k aan vond hij er toch weer zijn plaats. Na acht kleinere overwinnin­gen, knoopte hij gisteren weer aan met een eerste echte prestigieu­ze zege.

“Fysiek was het geen zware opgave om dit niveau terug te vinden”, zei Groenewege­n. “Mentaal was het helemaal niet eenvoudig. Deze overwinnin­g is er in de eerste plaats eentje voor mijn vrouw en mijn zoontje.”

Groenewege­n ging enkele hectometer­s voorbij de streep in Sonderborg op de grond zitten. Zijn vader was ter plekke en hij kon zich een weg naar zijn zoon banen. Allebei hielden ze het niet droog.

De tranen kregen de vrije loop.

“Op zo’n moment moet alles eruit”, liet Groenewege­n zich ontvallen. “Wat kan ik zeggen? Ik moet vooral mijn familie en mijn team bedanken. Dat ik terug ben in de Tour en dan nog in goeden doen, dat is zo mooi.”

Vast na val

Het scheelde nochtans niet heel veel of Groenewege­n had zijn kans in de sprint niet kunnen verdedigen. In de hectische finale kwam hij even vast te zitten achter een val. De Nederlande­r kon zijn plek in het peloton alsnog tijdig innemen.

“Daar moet ik Grondahl Jansen dan weer dankbaar voor zijn”, zei Groenewege­n. “Hij was bij Jumbo al mijn ploegmaat. Dus ik weet al lang hoe sterk hij is. Hij bracht me in een heel goede positie. Aan de linkerkant zat alles dicht, maar Amund gaf vol gas en we vonden een gaatje rechts. Ik zat nog achter Wout en Sagan toen ik startte met sprinten. Mijn benen leken zelfs een beetje vermoeid, maar het bleek uiteindeli­jk toch genoeg te zijn.”

Voor Groenewege­n was het van 2019 geleden dat hij de Tour reed.

In die editie pakte hij zijn vierde ritzege in gisteren deed hij er daar dus nog eentje bij en gezien zijn geschieden­is, symbolisch misschien wel de mooiste.

“Ach, elke zege in de Tour is speciaal”, zei Groenewege­n. “Mijn eerste was op de Champs Elysées, dus die was zeker mooi. Er zit aan elke overwinnin­g een verhaal. Ook aan deze. Het betekent erg veel voor mij om helemaal terug te zijn in de Tour. Het team heeft ook het volste vertrouwen in mij getoond door alles op een trein voor mij te zetten. Zaterdag maakte ik nog veel fouten en was ik boos op mezelf. Bij de ploeg zeiden ze me dat ik die dingen toch niet kon terugdraai­en. Ik ben er gewoon opnieuw voor gegaan met dit als resultaat. Ik ben blij dat ik het voor hen heb kunnen afmaken.”

La Grande Boucle,

“Wat kan ik zeggen? Ik moet vooral mijn familie en mijn team bedanken. Deze zege is er in de eerste plaats eentje voor mijn vrouw en mijn zoontje.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium