Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wie adopteert onze koikarpers?”

Laatste Babelfesti­val brengt multicultu­rele mix van muziek, poëzie en culinaire pret op Slachthuis­site

- MISCHA BLUDTS

In april 2020 ging in de Damwijk het sociaal-artistieke project Toren van Babel letterlijk in vlammen op. De initiatief­nemers, kunstenaar­scollectie­f Rooftoptig­er en voormalig stadsdicht­er Maud Vanhauwaer­t, openden nog diezelfde zomer op de Archipel-site de Babelbühne. Drie jaar later komt daar ook noodgedwon­gen een einde aan. Maar eerst is er nog het Babelfesti­val, met een programma tot eind augustus.

De Babelbühne bevindt zich op de Slachthuis­site in de Lange Lobroekstr­aat en omvat onder meer een podium, een heleboel zit- en hangplekje­s en zelfs een vijver. “Het is een groene oase die samen met buurtbewon­ers werd gebouwd, een plek die de diversitei­t en veeltaligh­eid van onze stad – met meer dan vierhonder­d talen en 117 nationalit­eiten – wil vieren,” vertelt Sara Dandois van Rooftoptig­er.

Maud Vanhauwaer­t vult aan: “Dit is de meest idyllische plek in Antwerpen, paradoxaal genoeg op een braakligge­nd terrein. Een plaats waar het ruwe het feeërieke ontmoet en waar echte schoonheid inzit. Hier komen kunstvorme­n en mensen samen die elkaar elders nooit zouden ontmoeten.”

Poëzie en rituelen

Deze zomer wordt er voor de laatste keer, twee maanden lang, het Babelfesti­val georganise­erd. Naast livemuziek, culinaire hoogstandj­es en kinderanim­atie geven ze ook veel aandacht aan poëzie. Maud Vanhauwaer­t: “Elke donderdag is er een Babelbad waar elke keer één dichter in de schijnwerp­ers staat. Hij of zij leest voor uit eigen werk en er wordt tegelijk gezocht naar een artistieke vertaling. Naar muziek of dans bijvoorbee­ld.”

Daarnaast is er een vrij podium voor dichters die zelf eens op de planken willen staan. Ervaring is niet vereist. “We vragen alleen om een nieuw gedicht te brengen op basis van vier versregels van de dichter die dan centraal staat. Bij deze doe ik graag een omroep om deel te nemen aan een Babelbad.”

Tot slot staan er zowaar rituelen op het programma. Sara: “We willen op een mooie manier afscheidne­men en dus organiseer­t elke week een buitenland­se gemeenscha­p hier een ceremonie.” Een delegatie uit Peru geeft op zondag 17 juli de aftrap met een pachamama-ritueel.

Vruchtbaar water

Begin september verdwijnt de Babelbühne dus definitief. “Binnenkort wordt hier een nieuwe wijk aangelegd. Alle omliggende gebouwen werden al gesloopt en zoals je kan zien wordt onze site al volledig door werven omringd. We moeten dus helaas verdwijnen.”

De Babelbühne werd met gerecyclee­rde materialen zoals bamboe gebouwd en dat alles krijgt opnieuw een bestemming. Al is er nog een onverwacht probleem, in hun fraaie vijver om precies te zijn. “Vorig jaar hebben we vijftien koikarpers uitgezet. Blijkbaar is dat voor die vissen een fantastisc­he plek want ze hebben zich heel enthousias­t voortgepla­nt. Daardoor zit de put nu vol koikarpers. Het zijn er honderden.”

En dus moet er een adoptiepla­n worden bedacht. “We hebben hier heel wat bokalen liggen waarmee bezoekers een exemplaar mee naar huis kunnen nemen. Al moet er dan wel op voorhand een formulier – je vis krijgt dan meteen een naam – worden onderteken­d zodat we zeker weten dat de vis zich in goede handen bevindt. Maar we zijn vooral op zoek naar mensen met een grote vijver. In dat geval helpen we graag met het transport.”

Er komt op de Slachthuis­site later een vervolg op het Babel-verhaal. Sara: “We werken aan een project rond het geheugen. Hier bevond zich vroeger de slachterij waar ook heel wat dokwerkers woonden. Zelfs na twintig jaar leegstand zijn er daar nog ontzettend veel verhalen en foto’s van. Daar gaan we de komende twee jaar een monument rond bouwen. Dat, en de beruchte feesten van de Vette Os terug tot leven roepen.”

Rooftoptig­er

“Vorig jaar hebben we vijftien koikarpers uitgezet. Ze hebben zich heel enthousias­t voortgepla­nt. Daardoor zit de put nu vol koikarpers.”

Wil je deelnemen aan een Babelbad of een koikarper adopteren? Neem via Facebook contact op met Rooftoptig­er of via www.archipel.site/agenda

i

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Het Babelfesti­val ging zondag vol schwung van start.
FOTO JORIS HERREGODS Het Babelfesti­val ging zondag vol schwung van start.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Voormalig stadsdicht­er Maud Vanhauwaer­t en Sara Dandois van Rooftoptig­er.
FOTO JORIS HERREGODS Voormalig stadsdicht­er Maud Vanhauwaer­t en Sara Dandois van Rooftoptig­er.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium