Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voor alles met een pries... meer naar Electro Dries niet

Elektrozaa­k sluit eind juli de deuren, zaakvoerde­r gaat nog door met herstellin­gen voor bestaande klanten

- KRISTIN MATTHYSSEN KRISTIN MATTHYSSEN

Paniek bij de vaste klanten van Electro Dries in Zandhoven, nu Paul Dries (63) en zijn zus Monique (59) na 39 jaar stoppen. De uitverkoop duurt nog tot en met 30 juli. “Ik blijf wel herstellin­gen doen van de grotere toestellen”, zegt Paul. “De service voor onze klanten blijft gewaarborg­d. Maar voor de rest is het gedaan met voor alles met een pries naar Electro Dries.”

Het is druk bij Electro Dries op de Liersebaan in Zandhoven. Een vrouw komt nog snel een nieuwe diepvrieze­r kopen met drie schuiven. “Dit is de Rolls Royce onder de diepvrieze­rs”, zegt Monique. “Ik ben al 88 jaar, zou ik dat nog wel doen?”, twijfelt de vrouw. Haar vriendin lacht en geeft haar een elleboog. “Anders is ’t een schoon erfstuk.” Het vrouwtje knikt en doet het toch. “Want als ik naar een andere winkel ga en er is iets kapot, dan zit ik met de miserie”, zegt ze.

Blijkbaar volgen veel klanten deze redenering. Een koppel komt een bestelde stofzuiger ophalen en heeft nog een gescheurd wisselstuk van een andere stofzuiger bij. “Hebt je dat nog liggen?”, vraagt de man hoopvol. Paul duikt in zijn magazijn, komt met een doos vol bijzondere wisselstuk­ken terug, maar juist dit onderdeel zit er niet bij. “Maar ik kan het wel bestellen, dinsdag is het binnen”, klinkt het. De man slaakt een zucht van opluchting. “Een winkel met zo’n service, waar moeten wij nu naartoe?”, vertelt de klant.

Televisies in de woonkamer

Paul Dries begon destijds als tvtechnicu­s in het ouderlijk huis op de Molenbaan. Zus Monique herinnert zich nog hoe ze rond de tafel zaten met een groot rek vol tv’s in de woonkamer. In 1983 kwam er dan de échte winkel Electro

Dries, nog met de oude spelwijze ‘c’, in het huidig pand maar toen nog op een kleinere oppervlakt­e. Na een paar maanden vervoegde Monique de zaak. Ze deed de uitbating van de winkel, Paul ging de ‘baan’ op en voerde de herstellin­gen uit.“Na televisiet­oestellen heb ik video’s in het gamma opgenomen. Een vertegenwo­ordiger raadde me aan om er nog lampen en batterijen bij te nemen, zodat er nog meer klanten naar de winkel zouden komen. We hebben veel speciale lampen en batterijen waar de mensen echt van ver voor kwamen”, zegt Paul.

Zo herinnert Monique zich een valkenier uit Rijkevorse­l met een speciale helmcamera voor zijn roofvogel. “Hij vond nergens zo’n ‘pilleke’, alleen bij ons”, lacht ze.

Dries breidde verder uit met kleine huishoudto­estellen, zodat de winkel in 1993 dubbel zo groot werd, met extra magazijnru­imte.

Snelle en goede service

“We hebben ons altijd uitgesloof­d voor de klanten, met hart en ziel”, vertelt Monique. “We hadden ook zelden moeilijke klanten of wanbetaler­s. Daarom willen we iedereen echt bedanken. Van de opkomst van het onlinewink­elen hebben we soms wakker gelegen. Maar de tijd heeft uitgewezen dat je als kleinere winkel je toch kan onderschei­den met een snelle en goede service gecombinee­rd met kwaliteit.”

Monique Dries

Tijdens de coronaperi­ode moest Electro Dries noodgedwon­gen de deuren sluiten. “Ik bleef herstellin­gen doen bij de mensen aan huis, wat nog wel mocht. Toen kwam het besef dat er nog iets anders is in het leven dan tot half elf ’s avonds te werken. Ik heb twee kleinkinde­ren, een derde is op komst. Mijn zus is actief in het vereniging­sleven”, zegt Paul nog.

“Veel klanten zeggen dat ze ons gaan missen”, gaat Monique verder. “Dat doet wel deugd. Onze vaste klanten weten dat Paul ze verder zal helpen”, zegt Monique. “Sommigen kennen we al van toen ze nog bij onze ouders kwamen.”

Er is veel veranderd in negenender­tig jaar. “Qua administra­tie is alles heel omslachtig geworden voor de kleinhande­laar, zeker voor toestellen met waarborg”, vertelt Paul. “Vroeger waren omruilinge­n en herstellin­gen veel eenvoudige­r. Fabrikante­n zijn mettertijd ook klanten rechtstree­ks beginnen te benaderen.”

Of het gemakkelij­k is om als broer en zus samen te werken? “Wij vormden altijd een goed team. En Gusta, die al meer dan twintig jaar onze zaak schoonmaak­t, mogen we zeker niet vergeten”, klinkt het nog.

Ladyshave

Monique heeft op onze vraag nog een anekdote in petto, over een eeuwige ‘jonkman’ die een ‘joeng poepeke’ had gevonden. “Hij wou zijn vriendin als verrassing een ladyshave cadeau doen en vroeg hoeveel dat apparaat kostte. “Negentien vijfennege­ntig”, zei ik, waarmee ik 1.995 Belgische frank bedoelde, want de euro was nog niet in gebruik. Hij trok bleek weg en ging naar buiten. Dat is een gierigaard, dacht ik, want 1.995 frank was echt een eerlijke prijs. Enkele minuten later legde hij twintigdui­zend frank op de toonbank. Hij was blijkbaar recht naar de bank gegaan omdat hij dacht dat ik 19.095 frank bedoelde. “Amai, zo’n scheermach­ine voor vrouwen is wel veel duurder dan een scheermach­ine voor mannen”, aldus nog Monique.

Electro Dries

“We hebben ons altijd uitgesloof­d voor de klanten, met hart en ziel.”

De klanten kunnen na 30 juli nog terecht bij Dries via 03-484.48.86 of via e-mail op pauldries@outlook.be.

i

 ?? FOTO ?? Paul en Monique Dries met rechts trouwe poetsdame Gusta.
FOTO Paul en Monique Dries met rechts trouwe poetsdame Gusta.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium