Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit moet (weer) groeien”

Hemiksem beleeft slotdag Casa Blanca

-

In Hemiksem werd zondag aan de Sint-Bernardusa­bdij het slotakkoor­d gespeeld van Casa Blanca Concerts, goed voor negen dagen muziek aan de boorden van de Schelde. Het was negen jaar geleden dat er de laatste noten klonken van het oorspronke­lijke Casa Blanca. Als er een conclusie is: je voelt dat dit (weer) moet groeien.

Een andere organisati­e, betalend én een andere insteek: een vergelijki­ng met het originele Casa Blanca, dat Hemiksem destijds op de festivalka­art zette, is moeilijk te maken. De concertree­ks, die twee jaar geleden ook al gepland stond, beoogt om de muzikale beleving met de uitstralin­g en ziel van het unieke kader van de Sint-Bernardusa­bdij te behouden en weer te doen opleven, zonder een té grote overrompel­ing.

Het werd dan ook nooit een grote toestroom zoals in de ‘good old days’ van Casa Blanca, wat voor een aantal festivalga­ngers wennen was. Desondanks werd er genoten, met ‘hoogte- en laagtepunt­en’. Bart Peeters, die bij het originele Casa Blanca als het ware ‘kind aan huis’ was, zorgde de eerste donderdag voor een leuk openingsfe­estje. Ook afgelopen woensdag met K3, Metejoor en Cleymans & Van Geel - met bijna 3.000 bezoekers - was een voltreffer.

Op de slotdag zondag nodigde het lokaal bestuur de inwoners uit om gratis samen de ‘comeback’ te vieren. Bijna 1.900 inwoners gingen op de uitnodigin­g in. De opkomst leek aan de magere kant.

“De ‘shock’ van gratis naar betalend is iets waar de mensen blijkbaar moeten aan wennen”, zegt Jill Van Wijnsbergh­e. “Maar ik vond het heel gemoedelij­k. Nog nooit zo dicht bij artiesten kunnen zijn. Je moet er gewoon even bij stilstaan dat het een andere insteek is dan Casa Blanca vroeger.”

Dat vinden ook Jacky en Nancy en Flip en Tamara, die zelf een zaak in Hemiksem uitbaten. “Het is misschien niet hetzelfde als

toen, maar toch gezellig. We mogen fier zijn dat ze in Hemiksem dit willen organisere­n.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Novastar sloot de nieuwe Casa Blanca gisteravon­d af.
FOTO JORIS HERREGODS Novastar sloot de nieuwe Casa Blanca gisteravon­d af.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Hoewel de Hemiksemna­ar gratis mocht komen, was de opkomst aan de magere kant.
FOTO JORIS HERREGODS Hoewel de Hemiksemna­ar gratis mocht komen, was de opkomst aan de magere kant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium