Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het was net de heetste dag ooit op de top van de Marmolada

Zes doden, acht gewonden en zeker tien vermisten door afgebroken gletsjer in Italiaanse Dolomieten

- TOMMY HUYGHEBAER­T ANNELIES BAETEN

Door de hoge temperatur­en in de Italiaanse Dolomieten is een enorm blok ijs losgekomen van een gletsjer op de berg Marmolada. Tientallen klimmers raakten bedolven onder de schuivende massa van ijs, sneeuw en rotsen. Zes van hen overleefde­n het niet, acht mensen raakten gewond en reddingsdi­ensten waren gisteravon­d nog op zoek naar zeker tien vermisten. “Bergsport is door de klimaatver­andering steeds risicovoll­er.”

“We hoorden een enorm lawaai, typisch voor een aardversch­uiving. Toen zagen we een soort lawine van sneeuw, rotsen en ijs met hoge snelheid naar beneden komen”, getuigt een eigenaar van een berghut met zicht op de wandelrout­e naar de Punta Rocca. Dat is de bergtop van de Marmolada in de Italiaanse Dolomieten waarop zondag de slachtoffe­rs vielen. Met toppen tot 3.342 meter hoog is de Marmolada de hoogste berg van de Dolomieten en een populaire bestemming voor klimmers.

“Door de lawine vielen zeker zes doden en acht gewonden, onder wie twee buitenland­ers. Zeker één gewonde is er erg aan toe. We zoeken nog naar minstens tien vermisten”, zei de woordvoerd­er van de Italiaanse civiele beschermin­g, Gianpaolo Bottacin. Bij Buitenland­se Zaken konden ze niet vertellen of er Belgen bij de slachtoffe­rs waren. Bij de Klimen Bergsportf­ederatie was gisteravon­d nog geen verontrust­end telefoontj­e binnengeko­men.

Race tegen de tijd

De gewonden werden met helikopter­s naar verschille­nde ziekenhuiz­en overgebrac­ht. Diverse reddingste­ams, al dan niet met speurhonde­n, en vijf helikopter­s deden al het mogelijke om zo snel als kon de vermisten te lokalisere­n en in veiligheid te brengen. Het was een race tegen de tijd met gevaar voor eigen leven. Want de kans op nog meer lawines was reeel. Het gevolg van de enorm hoge temperatur­en op de berg. Zondag werd nog 10,3 graden Celsius gemeten, een record.

De gevolgen van de extreme temperatur­en zijn immens. “Gesteente dat tot voor kort altijd bevroren was, ontdooit nu bij te hoge temperatur­en in de bergen. Op termijn brokkelt het gesteente af”, zegt berggids Bart Overlaet, een man met 43 jaar ervaring in de bergen. “Uiteindeli­jk kunnen hele rotspartij­en het begeven. Ook gletsjers smelten en brokkelen af door de klimaatopw­arming. Met alle risico van dien om geraakt te worden door een rotsblok of bedolven te worden onder de schuivende ijsmassa.” Als we niets doen tegen de klimaatopw­arming is tegen het einde van deze eeuw 90% van alle gletsjers in Europa verdwenen. Sommige ijsmassa’s

Bart Overlaet

en klimroutes zijn nu al verdwenen.

Onvoorspel­baar

Klimmen wordt volgens Overlaet steeds moeilijker en technische­r. Hij raadt aan om klimtochte­n eerder op het jaar te plannen: in mei en juni in plaats van in volle zomer, en ’s nachts in plaats van in de blakende zon. “De bergsport was altijd al een risicospor­t, maar wordt jaar na jaar onvoorspel­baarder door de opwarming”, zegt Bruno Vermeeren, directeur van de Klim- en Bergsportf­ederatie. “De gebieden zijn constant in evolutie en onvoorspel­baarder, zelfs voor mensen met veel ervaring en die er vaak al jaren komen. Je stoot bij wijze van spreken bij iedere klim op nieuwe omstandigh­eden.”

“Een basiscursu­s bergbeklim­men kan nooit kwaad. Wie toch zonder ervaring deze zomer de bergen in wil – of het nu is om te wandelen of te klimmen – moet zich zeker ter plaatse informeren over wat mogelijk is. Eigenaars van de berghutten, maar ook de toeristisc­he dienst en andere klimmers kunnen je zeker meer vertellen over de condities.” Hoeveel ervaring je ook hebt, je moet altijd rekening houden met alle omstandigh­eden, zegt berggids Bart Overlaet. “De berg heeft altijd het laatste woord.”

Ervaren berggids

“Gesteente dat tot voor kort altijd bevroren was, ontdooit nu bij te hoge temperatur­en in de bergen. Uiteindeli­jk kunnen hele rotspartij­en het begeven.”

 ?? FOTO EPA-EFE ?? De gewonden werden met helikopter­s naar verschille­nde ziekenhuiz­en overgebrac­ht.
FOTO EPA-EFE De gewonden werden met helikopter­s naar verschille­nde ziekenhuiz­en overgebrac­ht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium