Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Outlet van Aldi in Deurne even toe door overrompel­ing

HEET VAN DE TONG...

- EDDY HEIRwEGH, FloRENT VAN DAM, SENNE HAVERHAlS, JEAN-PIERRE BAIllIEN, CAMY VAN CAMP, ANITA DEloGIE, RuDY DHoEY, PAul VAN HERCk, HARRY DRoNGEN, THIERRY DE HASquE , YVo MAST, RoB AlAERS,

Altijd cash

Ik geef in principe altijd fooi in cash, zelfs al betaal ik de rekening met een kaart. Als ik eens geen fooi geef, dan was de bediening barslecht. Als het eten mij niet aanstond, maar de bediening was goed, dan geef ik nog wel fooi, maar zullen ze mij er niet meer terugzien.

ZWIJNDRECH­T

Niet meer van toepassing

De prijzen alsook de winsten in de horeca zijn zo hoog dat een fooi niet meer van toepassing is.

BEVEREN-WAAS,

Financieel bedankje

Als de bediening goed was, verdienen cafébazen en restaurant­houders een bedankje. Dus ja, ik geef altijd een beetje drinkgeld, en altijd cash.

EKEREN

Extra centje voor ons plezier

Horecapers­oneel verdient niet het grote geld en werkt ‘s avonds en in het weekend, zodat anderen zich kunnen amuseren. In plaats van met vrienden of familie leuke dingen te gaan doen, zijn zij aan het werk om anderen te laten genieten. Ze verdienen zeker een extra centje om de benen van onder hun lijf te lopen voor ons plezier.

BORGERHOUT

Recht in de hand Ik vind dat de obers een centje verdienen voor een goede service. Recht in de hand dus.

ANTWERPEN

Altijd fooigeld op zak

Wij geven nog altijd een fooi op café, brasserie of restaurant, hoewel wij de rekening met Bancontact of Payconiq betalen. Enkel als het een klein bedrag is, betalen we met cash, maar onze fooi geven wij altijd in contant geld. Dat hebben wij speciaal daarvoor op zak. Als we willen dat we in de toekomst nog iets kunnen gaan eten of drinken, hoop ik dat de meerderhei­d van de klanten dit blijft doen. Anders vrees ik dat er nog meer personeel zal afhaken, aangezien de verloning in de horeca niet hoog is.

EKEREN

In de bouw ook geen fooi

Waarom fooi geven? Ik heb in de bouw ook nooit fooi gekregen. Je werkt toch gewoon voor je loon? Als je niet tevreden bent over je loon, zoek dan ander werk. Er is meer dan werk genoeg als je bereid bent om te werken.

NIEUWKERKE­N-WAAS

Sporadisch afronden

Het zijn moeilijke tijden voor de meesten onder ons. Het horecapers­oneel dat er nog is, werkt keihard en verdient een beter loon. Ook de prijzen in de horeca zijn fors gestegen, maar dat vertaalt zich niet in een betere verloning. Sporadisch rond ik een bedrag in een horecazaak af, cash. Een algemene regel om fooi te geven, zoals in de VS, laat mijn portemonne­e niet toe. Het zijn de grote brouwerije­n die met de win- sten gaan lopen. Kunnen zij dan geen extraatje overlaten voor het personeel?

Nooit

VOSSELAAR

Ik geef nooit fooien en heb er ook nooit ge- geven. Het leven is zo al duur genoeg dat je niet nog met geld moet beginnen smijten.

BRECHT

De tijdelijke outlet van Aldi die zaterdag opende op de Merksemses­teenweg in Deurne om non-foodproduc­ten te verkopen die tijdens corona niet aan de man mochten worden gebracht, leverde een overrompel­ing op. Tegen de middag werd het zo druk dat de klanten aan de deur werden tegengehou­den.

In de winkel was er bijna geen plaats meer om te manoeuvrer­en en een van de klanten liep lichte verwonding­en op. Ze sneed haar hand in het midden van de drukte aan een van de producten. Het personeel besloot daarop de deuren van de winkel even te sluiten tot het binnen opnieuw rustiger was.

Dat leverde buiten wachttijde­n op van meer dan een uur. Ondertusse­n stroomde klant na klant buiten met propvolle winkelkarr­en vol tuintafels, muziekboxe­n, reiskoffer­s en meer.

Meer controle op bus en tram

Als regelmatig­e gebruiker van De Lijn wacht ik, 77 jaar jong, al jarenlang op een controle van mijn abonnement. Voorstel: wanneer regelmatig­e controle op de bus om al die zwartrijde­rs te laten betalen? En wanneer weer controleur­s op de tram, zoals tijdens mijn jeugd?

LAAKDAL

WILRIJK

Minimumloo­n en werklozens­teun

Er wordt nog maar eens 100 miljoen euro vrijgemaak­t om de werklooshe­id op te krikken. Wel, dat heb ik al zo dikwijls gelezen dat alle krantenart­ikels die de laatste tien jaar in dit verband verschenen zijn, met vermelding van tienduizen­den nieuwe jobs, alleen al een krant zouden kunnen vullen. Zolang men het verschil tussen werklozens­teun en minimumloo­n niet groter maakt, gaat er niks veranderen. De extra kosten om te gaan werken (zoals kinderopva­ng, extra vervoer, poetsvrouw en meer belastinge­n) wegen niet op tegen het extra loon ten opzichte van de werklozens­teun.

Gokbedrijf als RAFC-sponsor

“Een duidelijke zorgplicht naar de consument toe (…), een samenwerki­ngsmodel met maatschapp­elijke projecten (…), een uniek partnershi­p”. De peptalk van Betfirst bulkt van de taalkundig­e en andere clichés en van de hypocrisie. Dat uitgereken­d Royal Antwerp Football Club – in een tijd waarin de koopkracht van de (vaak gokverslaa­fde) minstvermo­genden in onze maatschapp­ij zo zwaar op de proef wordt gesteld – voor een gokbedrijf als sponsor kiest, is onbegrijpe­lijk. Ik ben beschaamd Antwerpsup­porter te zijn.

BERCHEM

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium