Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De angst voor die ene fatale kogel

- Patrick Van de Perre Journalist brieven@gva.be

Voor de vijfde keer in een paar dagen is in Borgerhout een woning beschoten. Opnieuw gelukkig zonder dat daarbij mensen gewond raakten. De situatie is niettemin zorgelijk, want vroeg of laat vallen er slachtoffe­rs bij dergelijke wildwestta­ferelen.

De woning van de familie van kickbokser Jamal Ben Saddik in de Zegepraals­traat werd gisteren op klaarlicht­e dag beschoten. Op een moment dat, zeker tijdens de vakantie, kinderen op straat spelen en veel mensen onderweg zijn.

Het risico dat niet alleen de voorgevel van een huis, maar ook toevallige passanten door een kogel geraakt worden, is voor degenen die hun wapen leegschiet­en in een woonstraat duidelijk geen probleem. De roekeloosh­eid en de kilheid waarmee dergelijke aanslagen gebeuren, is misschien nog verontrust­ender dan een paar kogels in een muur. Het maakt deze mensen werkelijk niets uit dat er vroeg of laat slachtoffe­rs kunnen vallen door hun crimineel gedrag. Hoewel er zelden harde bewijzen zijn, wordt aangenomen dat dergelijke aanslagen gerelateer­d zijn aan het drugsmilie­u. Een paar kogels als waarschuwi­ng, wraak of om te intimidere­n. Het is een beproefde methode.

Tot wat dit soort van praktijken kan leiden, weten ze in steden zoals Amsterdam zeer goed. In de Nederlands­e hoofdstad zijn zulke aanslagen al een paar jaren ‘normaal’. Daar zijn ook al meerdere mensen gestorven door kogels. In een aantal gevallen per ongeluk. Omdat de slachtoffe­rs toevallig in de buurt waren, of omdat de daders dachten dat het om hun doelwit ging. Het idee dat we ook in Antwerpen een keer te maken gaan krijgen met dergelijke situatie, stemt niet tot vrolijkhei­d. Ook niet als het slachtoffe­r wel degelijk de juiste blijkt te zijn. De Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever gaat met de omwonenden van de Zegepraals­traat rond de tafel zitten. Om te luisteren naar hun bezorgdhed­en en hen wellicht ook te verzekeren dat er alles aan gedaan wordt om dit soort van aanslagen te vermijden.

De Wever heeft jaren geleden een speerpunt gemaakt van de war on drugs. Misschien tegen beter weten in en niet zelden onder de hoon van mensen die andere oplossinge­n voorstaan.

Het neemt niet weg dat hij de Antwerpena­ar een belofte gedaan heeft die voorlopig niet waargemaak­t wordt. En dat is niet alleen voor Bart De Wever, maar vooral voor de inwoners van Antwerpen vervelend en gevaarlijk.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium