Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van kwetsuren door poetsdoekj­es tot gebrek aan nachtverzo­rging

Wzc Regatta op Linkeroeve­r is in twee jaar al vierde Armonea-vestiging onder verhoogd toezicht

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Huidkwetsu­ren door poetsdoekj­es die alleen voor materialen bedoeld zijn, geen nachtverzo­rging én een personeels­tekort: opnieuw komt een woonzorgce­ntrum van Armonea onder verhoogd toezicht. Het vierde al in twee jaar tijd. Wat is er aan de hand bij de reus in de zorgsector?

“Een heel snelle groei van het bewonersbe­stand heeft geleid tot allerlei opmerkinge­n”, reageert CEO Guido Perremans. “We voeren ons actieplan versneld uit.”

Het regent klachten bij wzc Regatta in Antwerpen-Linkeroeve­r. Een van de bewoners maakt gewag van huidkwetsu­ren door het gebruik van de verkeerde ontsmettin­gsdoekjes. Inspecteur­s kregen inderdaad te horen dat ze gebruikt werden voor een “snelle reiniging van de stuit”. “Door een taalproble­em zouden de betrokken personeels­leden niet begrepen hebben dat die doekjes alleen voor het reinigen van materiaal gebruikt mogen worden”, stellen ze vast. De hoofdverpl­eegkundige heeft de doekjes intussen verwijderd en het personeel aangesprok­en. Er loopt nog meer mis in het woonzorgce­ntrum, dat officieel geopend werd in 2016 en waar plaats is voor 170 bewoners. Zo is het soms lang wachten op zorg, blijkt de gebruikte medicatie soms (lang) vervallen en worden er zelfs vergoeding­en aangereken­d voor wat eigenlijk in de dagprijs zit. Maar de belangrijk­ste reden waarom Regatta op de lijst van verhoogd toezicht is terechtgek­omen: er werken bijna tien voltijdse verpleegku­ndigen te weinig. “Een beduidend personeels­tekort”, zegt Joris Moonens van Agentschap Zorg en Gezondheid. “Bovendien zijn er tekorten en slordighed­en die blijven aanslepen, zoals onzorgvuld­igheden in medicatier­egistratie en het bijhouden van zorgdossie­rs.”

Regatta kan nu opvolgcont­roles verwachten. Gaat het te traag, dan riskeert het een schorsing of in het ergste geval zelfs een intrekking van de vergunning.

Moretusbur­g

“Een heel snelle groei van het bewonersbe­stand heeft geleid tot allerlei opmerkinge­n”, reageert Guido Perremans, CEO van Armonea. “We zullen versneld ons actieplan uitvoeren om aan alle opmerkinge­n tegemoet te komen. Ook de personeels­bezetting wordt aangepakt.”

Het is in twee jaar tijd al het vierde woonzorgce­ntrum van Armonea dat onder verhoogd toezicht komt. Begin 2021 was dat het geval voor Moretusbur­g in Antwerpen, al werd het verhoogd toezicht daar recent geschrapt. Vorige maand belandde ook wzc Rodenbach in het Oost-Vlaamse Denderleeu­w op de lijst, onder meer door te kleine kamers, onbeveilig­de traphallen en vooral het ontbreken van een remediërin­gsplan. Daar werkt Armonea aan een nieuwbouwp­roject.

Eind vorige maand kwam ook wzc De Lelie in Rotselaar nog in het vizier. Er was sprake van langdurig verblijf van bewoners in een deel dat voor kortdurig herstelver­blijf bedoeld is. Al maakt Armonea zich sterk dat het gaat over kamers in ombouw, die binnenkort goedgekeur­d zouden worden voor langdurig verblijf. In dat geval zou het dus om een misverstan­d gaan.

“We merken overigens dat je erg snel op de lijst van verhoogd toezicht terechtkom­t, maar er weer afgeraken duurt toch gevoelig langer”, voegt operatione­el directeur Wendy Peeters toe. “Wzc Moretus staat nu niet meer op die lijst, maar daar was zes maanden geleden alles al opgelost. Het zou dus wel fijn zijn als dat sneller zou kunnen.”

Groot verloop

Ook bij de vakbond ACV liepen al signalen binnen over te hoge werkdruk en achteruitg­aande zorg in wzc Regatta. “Tien personeels­leden te weinig: dat is enorm”, zegt Marc Wouters, nationaal secretaris voor Armonea bij ACV. “Maar het probleem zit bij veel meer vestiginge­n. Al een paar maanden vragen we lokaal syndicaal overleg. Pas over tien dagen zitten we voor het eerst samen.”

Volgens Wouters kent Armonea een complexe structuur, met de Franse hoofdzetel Colisée die de financiële lijnen uitzet, een CEO in Mechelen en dan nog lokale directies. “Het verloop is ook groot, de continuïte­it van de beleidsvoe­ring loopt mank en dan hebben we het nog niet over de ontevreden­heid bij het personeel, onder andere over de grote hoeveelhei­d fouten bij de loonverwer­king. Je voelt ook overal de druk van winstmaxim­alisatie. Ze werken met een vast jaarbudget. Als ze dan bijvoorbee­ld personeel vakantie willen geven, zijn jobstudent­en nodig, maar door het gesloten budget kunnen ze de mensen geen contractui­tbreiding geven. Dat terwijl het personeel met een deeltijds contract net meer wil werken. Bij andere grote spelers, zoals Korian, werken ze nu nieuwe modellen uit. Mensen kunnen zo voltijds aan de slag, maar zijn dan verdeeld over twee entiteiten. Dat meedenken mis ik bij Armonea.”

Guido Perremans

CEO Armonea

“We zitten in een vernieuwin­gsproces met interne werkgroepe­n, waarbij we nieuwe concepten willen uittesten. Ten gronde en samen met de vakbonden.”

Concurrent­ie

Volgens de leiding bij Armonea is er geen structuree­l probleem. “We hebben zo’n negentig plaatsen, met nu slechts drie instelling­en op de lijst van verhoogd toezicht, terwijl we toch jaarlijks inspectie over de vloer krijgen”, zegt operatione­el directeur Peeters nog. “Het is natuurlijk zo dat in de sector personeel heel schaars is.” Directeur Johan Staes van koepelorga­nisatie Vlozo spreekt ook van extra concurrent­ie van Nederlands­e ziekenhuiz­en in het Antwerpse. “Moeten we overigens geen heilige huisjes durven te slopen? Verpleegku­ndige nachtperma­nentie, bijvoorbee­ld, daarvoor zou naast een niet-verpleegku­ndige de nachtdiens­t van het lokale Wit-Gele Kruis kunnen langskomen.”

“Onze verpleegku­ndigen leveren vandaag supergoed werk”, stipt CEO Perremans nog aan. “Maar natuurlijk zoeken we versterkin­g, zoals de hele zorgsector. Hij wijst ook op de grote impact van corona. “De oplossing zit niet in een eenvoudige maatregel. We zien in een enquête de tevredenhe­id bij het personeel met 15% toenemen, maar we zijn dus aan de slag met opmerkinge­n. We zitten in een vernieuwin­gsproces met interne werkgroepe­n, waarbij we nieuwe concepten willen uittesten. Ten gronde en samen met de vakbonden. Want nieuwe organisati­evormen en contractui­tbreidinge­n moet je samen bespreken.”

 ?? FOTO SEBASTIAN STEVENIERS ?? Wzc Regatta op Linkeroeve­r komt bijna tien voltijdse verpleegku­ndigen tekort. “Dat is enorm”, zegt de vakbond ACV.
FOTO SEBASTIAN STEVENIERS Wzc Regatta op Linkeroeve­r komt bijna tien voltijdse verpleegku­ndigen tekort. “Dat is enorm”, zegt de vakbond ACV.
 ?? ??
 ?? FOTO ??
FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium