Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oplossing of “gijzelings­diplomatie”?

Vandaag valt beslissing over omstreden “Iran-deal”

- PIETER HUYBERECHT­S

“Een moeilijk dilemma”, zo noemde zelfs minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open Vld) het verdrag dat hij in de Kamer kwam verdedigen. Inzet van de debatten: gaan we echt een veroordeel­d terrorist aan het regime in Teheran teruggeven in ruil voor een opgepakte landgenoot, en liefst ook een opgepakte VUB-professor?

Kan Assadollah Assadi, tot twintig jaar cel veroordeel­d wegens terrorisme, op basis van dit verdrag uitgelever­d worden? En zal hij ook effectief uitgelever­d worden? N-VA-fractielei­der Peter De Roover keek de minister van Justitie diep in de ogen toen hij twee prangende vragen stelde. Die laatste danste wel heel vakkundig om de hete brij heen. Van Quickenbor­ne sprak de naam van Assadi, rond wie heel deze deal eigenlijk draait, niet uit. Zijn stelling is duidelijk: geen verdrag betekent geen vrijlating van Olivier Vandecaste­ele en morgen nog meer gegijzelde­n. Samen met zijn Iraanse vriendin reisde Vandecaste­ele op 18 februari 2022 af naar Iran. Zes dagen later werd hij plots van straat geplukt en opgesloten. Volgens zijn boezemvrie­nd Olivier Van Steirtegem was er al die tijd – meer dan vier maanden – amper één keer contact met zijn familie in België. “Olivier is tot op vandaag van niets beschuldig­d”, vertelt Van “Hij is honderd procent onschuldig. Er is geen motief.”

Zijn medische toestand is penibel, klinkt het. Hij zou intussen meer dan vijftien kilogram afgevallen zijn. De eerste drie maanden had hij niet eens een bed. Zijn familie stelde vrijwel meteen twee Iraanse advocaten aan, maar die moeten nog altijd “goedgekeur­d” worden door de Iraanse overheid.

Belgische belangen

“Deze regering zal er alles aan doen om de Belgische belangen te beschermen”, aldus Van QuickenSte­irtegem. borne. Hij ontkrachtt­e dat het verdrag, waaraan zes jaar gesleuteld is, de deur openzet naar “gijzelings­diplomatie”.

Zowel meerderhei­d als oppositie toonde zich gisteren uiterst kritisch voor de in maart al discreet afgesloten deal met de Iraanse ambassadeu­r, de facto het regime dus. Verschille­nde parlements­leden vrezen dat zo’n deal ons compleet chanteerba­ar maakt. Een terrorist in een Belgische cel? Dan pakken wij in Teheran wel een Belg op, dat scenario.

Darya Safai (N-VA), zelf afkomstig uit Iran, smeekte de commissiel­eden om het verdrag weg te stemmen. “Dit is net de reden waarom ze onschuldig­e mensen oppakken: als pasmunt voor een of andere terrorist. Ik ben een van de dissidente­n. Jullie laten de achterpoor­t open voor terroriste­n die hier een aanslag komen plegen.”

Vanochtend gaan de debatten verder. Nadien wordt er gestemd. Het is maar de vraag of er een meerderhei­d gevonden wordt voor de omstreden Iran-deal.

 ?? FOTO RR ?? Assadollah Assadi, de veroordeel­de terrorist. Zijn naam hangt als een zware schaduw boven de deal.
FOTO RR Assadollah Assadi, de veroordeel­de terrorist. Zijn naam hangt als een zware schaduw boven de deal.
 ?? FOTO RR ?? Olivier Vandecaste­ele.
FOTO RR Olivier Vandecaste­ele.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium