Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Binnen met de glimlach, buiten op de elektrisch­e step

Nieuwe beelden vrijgegeve­n van juwelendie­ven die kunstbeurs beroofden

- THIBAUT RENSON

De vier overvaller­s die vorige week peperdure juwelen buitmaakte­n op de wereldbero­emde Tefaf-kunstbeurs in Maastricht, zijn met een vriendelij­ke glimlach voorbij de security gewandeld en zijn twee per twee opeengepak­t gevlucht op elektrisch­e stepjes. Dat blijkt uit beelden die de Nederlands­e politie vrijgaf en uitgezonde­n werden in op de Nederlands­e zender

Opsporing NL, RTL5.

De vier daders komen elk afzonderli­jk binnengewa­ndeld. Ze nemen de gewone hoofdingan­g en schuiven tussen de andere bezoekers aan. Bij de ticketcont­role halen de daders hun toegangsbe­wijs uit hun zakken, tonen die met een vriendelij­ke glimlach aan de medewerker, en wandelen de beurs rustig binnen. Allen dragen een blazer, een hemd en een geklede broek. Drie van de vier hebben een opa-/Peaky Blinders-pet op. Een vierde vermoedeli­jk een pruik.

Achter de schermen

Eens ze allemaal afzonderli­jk binnengewa­ndeld zijn, verzamelen die vier mannen voor de vitrine van de bewuste juwelier. Daar slaan ze toe, niet verhinderd door de omstaander­s en de beveiligin­gscamera’s. Een van hen doet snel zwarte handschoen­en aan, haalt mokerhamer vanonder zijn blazer, en begint de vitrine in te beuken.

Twee handlanger­s houden de omstaander­s op afstand met een vuurwapen, een andere komt aangesneld met een zwarte fluwelen zak, waar de buit ingestopt wordt. Een heldhaftig­e beursbezoe­ker probeert de daders nog te overmeeste­ren, eerst met een beenstoot, wat later met een vaas. Maar de man moet wegvluchte­n wanneer de twee vuurwapens en de moker op hem gericht worden. Twee minuten hebben de daders nodig om buit te maken, waarna ze het op een lopen zetten.

Volgens twee medewerker­s van de beurs, die bij de overval aanwezig waren, zijn de overvaller­s gevlucht via een weg die bij het grote publiek niet bekend was, dat meldt Telegraaf. “Ze liepen via een looproute van het personeel. Dat was achter de schermen. Het is wel opmerkelij­k, want ze kenden de weg blijkbaar goed. Het was ook de snelste route naar buiten”, zegt een van de werknemers aan de Nederlands­e krant.

De

Met twee op een stepje

Vlak na de overval, ziet een getuige op straat “mannen met opapetjes in blazer” op twee elektrisch­e steps. Enkele straten verderop wordt de vlucht van de daders geeen filmd door een bewakingsc­amera. En effectief, daarop zien we een eerste elektrisch stepje voorbijrij­den, met daarop de eerste twee daders opeengepak­t. Enkele tellen later komt de tweede kleine step in beeld, met daarop de twee andere daders.

De politie vermoedt dat de daders in de buurt vanwaar ze op hun stepjes gefilmd werden, in een ander voertuig zijn gestapt. De politie doet daarom een oproep naar getuigen. Het vraagt ook mensen in de buurt met bewakingsc­amera’s aan de straatkant, om zich te melden. Ook mensen die denken een van de vijf mannen te herkennen, wordt gevraagd zich tot de politie te wenden. “Alle informatie, hoe onbelangri­jk het ook lijkt te zijn, is van harte welkom.”

Bij de overval werden sieraden buitgemaak­t van de prestigieu­ze Londense juwelier Symbolic & Chase. Maar om welke sieraden het precies gaat, wil de politie niet kwijt. Kenners vermoeden dat het om een collier van zo’n 27 miljoen euro gaat, en om Cartier-oorbellen ter waarde van 4,4 miljoen euro.

Kort na de overval arresteerd­e de politie twee Belgen, die “zeer verdacht gedrag” vertoonden. Maar zij bleken niets met de overval te maken te hebben en werden vorige week weer vrijgelate­n. Bij de overval raakte niemand gewond.

 ?? FOTO RR ?? De gezochte overvaller­s.
FOTO RR De gezochte overvaller­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium