Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze theorie? De ex die met de noorderzon verdween is de dader”

Onopgelost­e ‘riekmoord’ hield Moerbeke-Waas jarenlang in de ban

- i Dorp Zonder Koning is verkrijgba­ar via www.skribis.be STEFAN LAENEN

De realiteit overtreft vaak de fictie. De moord op een levenslust­ige jonge vrouw zet in de zomer van 1984 het dorp MoerbekeWa­as op zijn kop. Niet in het minst omdat de gruwelijke feiten worden gepleegd met een niet alledaags moordwapen. Een reconstruc­tie van de riekmoord.

“Zomer 1984. Ergens in het Soete Land van Waes ligt een landbouwdo­rp vredig te soezen in de schaduw van de populieren. De bolle akkers zijn geploegd en de bieten staan al donkergroe­n in ’t loof. Een en al vrede en harmonie, tot het dorp wordt opgeschrik­t door een gruwelijke moord. De speurtocht naar de dader zet de goegemeent­e onder spanning. Verdachten worden opgepakt en weer vrijgelate­n, huiszoekin­gen en ondervragi­ngen volgen elkaar op, maar de moordenaar blijft op vrije voeten.” Het zou de flaptekst kunnen zijn van een misdaadrom­an. En dat is het ook. Dorp Zonder Koning vertelt het verhaal van een onopgelost­e moord in een klein dorp. Achter deze fictie schuilen echter ware feiten. Achter het pseudoniem L.D. Schaepers verschuile­n zich Ludwig Apers en Dirk De Schepper. Beide auteurs zijn boezemvrie­nden en Moerbekena­ars.

“Dorp Zonder Koning is geen whodunit”, benadrukt Apers. “Het was niet onze bedoeling om de moordzaak uit te spitten. In onze roman beschrijve­n we eerder hoe een klein dorp reageert op zo’n groot drama. Dirk en ik herinneren ons de impact van deze zaak. Vooral de manier waarop het slachtoffe­r is afgemaakt, met een riek, getuigt van een ongeziene gruwelijkh­eid. Op het moment van de feiten waren wij jonge

twintigers. Hier sprak heel Moerbeke over, en dat voor jaren.” Halfweg

We keren terug naar de zomer van 1984, naar landhuis Halfweg in de Ledestraat in MoerbekeWa­as. “De crime scene bestaat nog, maar is intussen omgeven door grote tuinbouwbe­drijven. Destijds lag deze hoeve zeer afgelegen. Het was als het ware het geschikte liefdesnes­tje”, situeert De Schepper.

De bewoonster van dit buitenverb­lijf is ene Marie-Paule Wovra (32), Inge voor de vrienden. En Inge had veel vrienden. De alleenstaa­nde moeder van Poolse origine is een levenslust­ige vrijgezel. Zondagmidd­ag 21 juli komt een van haar vrienden op bezoek.

Gerard uit Sint-Niklaas treft echter een leeg huis aan. Daarom besluit de slotenmake­r uit SintNiklaa­s de handen uit de mouwen te steken, in afwachting van de thuiskomst van Inge. Hij repareert haar haperende telefoonto­estel. De klus houdt hem een dik uur bezig. In al die tijd ziet hij noch Inge, noch haar honden. Daarop besluit Gerard eens rond te kijken in de tuin. Het is hoogzomer, misschien ligt Inge te zonnebaden in het hoge gras? In het gras treft hij inderdaad Inge aan. Dood, en zwaar toegetakel­d met een riek die naast haar doorboorde lichaam ligt. Gerard rent naar de buren, de politie wordt verwittigd. De agenten vinden in de slaapkamer nog een slachtoffe­r: de West-Vlaamse apotheker Eric Bouchery, ook een vriend van

Ludwig Apers

Auteur Dorp Zonder Koning

“Mogelijk was het arresteren van andere verdachten een schijnmano­euvre om de vlucht van haar ex-partner te maskeren.”

Inge. Hij ligt badend in het bloed in bed. De zwaargewon­de man wordt in allerijl naar het ziekenhuis gebracht. De honden van Inge duiken twee dagen later plots weer op, en vertonen ook steekwonde­n van de riek.

“We kennen het slachtoffe­r niet, maar wel haar reputatie. In onze research spraken we mensen die haar hebben gekend. Inge genoot blijkbaar met volle teugen van het leven en de mannen. In haar huis liep ze graag schaars gekleed rond. Daar is allemaal niets mis mee, maar in een grijze goegemeent­e valt zo’n kleurrijke figuur natuurlijk op”, schetst Apers.

Opgezet spel

Voor de politie is de plot zo klaar als een klontje. Gerard betrapt zijn vriendin met een andere kerel en zijn stoppen slaan door. Gerard wordt aangehoude­n en opgesloten. De gewonde apotheker herkent hem bovendien in een line-up van tien personen. Vijf lange weken schreeuwt de slotenmake­r in de Gentse gevangenis zijn onschuld uit. Zo lang duurt het ook om zijn alibi te checken. Op het moment van de moord is de vrijgezel bij zijn ouders in SintNiklaa­s. Van daaruit belt hij met Inge in Moerbeke-Waas, de speurders kunnen het telefoontj­e traceren en bevestigen. Ondertusse­n is ook de apotheker aan de beterhand en hij verklaart dat zijn aanvaller ’s nachts naast het bed toch een andere gestalte had dan Gerard. Kleiner vooral.

Een zwaar verontwaar­digde Gerard blikt later in een eenmalig interview met Gazet van Antwerpen terug op de affaire. “Als een hond werd ik weer naar huis gestuurd. Geen enkele magistraat of speurder vond het nodig om zich te verontschu­ldigen. Eenmaal thuis bleven de klanten weg. Er zal wel iets van waar zijn, zag je ze denken. Ik ben ervan overtuigd dat mijn arrestatie opgezet spel was. Andere verdachten moesten buiten schot blijven. Ik wik mijn woorden: personen met aanzien die, god weet waarom, liever niet in verband werden gebracht met het levenslust­ige slachtoffe­r.”

Korenaar

Toch trekt het gerecht conclusies uit deze blunder. Omdat in de ogen van de speurders de zaak zonneklaar was, is het sporenonde­rzoek verwaarloo­sd. In de nasleep van deze zaak wordt een gespeciali­seerd afstapping­steam in het leven geroepen. Voortaan is een grondig sporenonde­rzoek de standaardp­rocedure bij elk verdacht overlijden. Was er dan niets gevonden in Moerbeke-Waas daags na de moord? Jawel, een korenaar en één vingerafdr­uk op een openstaand toiletraam­pje. De graanhalm blijkt afkomstig uit een veld naast de tuin van het boerderijt­je. De speurders beginnen aan een buurtonder­zoek en een kruisverho­or van alle gekende minnaars. De dorpstonge­n komen los. Zij fluisteren over een zekere Maurice. De ex-para heeft een oogje op Inge, maar de amoureuze interesse blijkt niet wederzijds. Nog volgens diezelfde kwatongen ligt Maurice wel eens verdoken te gluren vanuit het korenveld, als zijn buurvrouw naakt in de tuin rondloopt.

Maurice blijkt te bestaan en wordt gevonden. De getrouwde bietentele­r ontkent zijn betrokkenh­eid in alle toonaarden. “Als ik zeg dat ik het niet gedaan heb, dan heb ik het niet gedaan”, is zowat zijn slagzin. Zijn vrouw en haar inwonende moeder geven hem een alibi. Maurice was die nacht gewoon thuis. Er is weliswaar een grote gelijkenis tussen zijn vingerafdr­uk en die op het toiletraam­pje, maar geen sluitende overeenkom­st die ultieme zekerheid geeft. Na twee weken opsluiting moeten ze Maurice weer laten gaan. Een vage vingerafdr­uk vormt niet voldoende bewijs om iemand langer op te sluiten. Toch is de verdachte niet lang op vrije voeten. Een maand later zit hij alweer achter de tralies nadat een familielid zijn alibi ontkracht. Maurice was de nacht van de feiten helemaal niet thuis, hij was op de zwier.

De speurders leggen zijn echtgenote en schoonmoed­er opnieuw op de rooster. Na het verhoor laten ze de dames samen achter in een kantoortje, met verborgen afluistera­pparatuur. Beide vrouwen vallen door de mand. Maurice was inderdaad niet thuis die nacht, zo blijkt. Ze wilden hem echter niet aan de galg praten omdat hij thuis de enige kostwinner is. Toch vangen de speurders opnieuw bot. Afluistere­n is immers een ongeoorloo­fde onderzoeks­daad en geldt in een rechtbank evenmin als bewijs. Het komt dus niet tot een assisenzaa­k. De speurders stellen wel elk jaar, en eerder pro forma, een onderzoeks­daad zodat de zaak niet verjaart. Nooit komt er een doorbraak.

Cold case

Tot begin 2000. Speurders kloppen opnieuw aan bij de dan al 66jarige Maurice. Zestien jaar na de moord hebben ze de wetenschap aan hun zijde. DNA-onderzoek is in opmars. De speurders vragen Maurice om zich te melden voor een staalafnam­e. De man verhangt zich. Door de zelfdoding van de hoofdverda­chte blijft de moord op Inge Wovra officieel onopgelost.

“Een cold case in MoerbekeWa­as. Het dossier mag dan wel gesloten zijn, onder de inwoners bleef de zaak leven. Ons boek is vlot verkocht en gretig gelezen. We kregen bovendien veel reacties. Reacties van mensen die het boek in één ruk hadden uitgelezen, mensen die zich meenden te herkennen in de personages, en mensen die reageerden op ‘de politieke tinten’ in ons verhaal. Moerbeke wordt al 175 jaar geregeerd door een liberale meerderhei­d. De directeur van de suikerfabr­iek was ook de burgemeest­er. Ludwig en ik komen uit een katholiek nest, wat toen gold voor ‘de andere kant’. In dergelijke reacties hebben we ons vooral verkneukel­d”, lacht De Schepper.

Volgen de auteurs een eigen piste? “Ja, maar die theorie zit niet in ons boek omdat ik het nog maar pas vernam. Inge had een ex-partner met een hoge sociale status. Na de feiten is die man met de noorderzon verdwenen, naar Latijns-Amerika, zo wordt gefluister­d. Mogelijk was het arresteren van andere verdachten een schijnmano­euvre om zijn vlucht te maskeren. Bewijzen hebben we daar niet voor, maar het klinkt aannemelij­k. Ik beschouw de zelfdoding van de tweede hoofdverda­chte allerminst als een bekentenis. In ons boek illustrere­n we hoe roddels in een kleine gemeenscha­p iemand kapot kunnen maken. Het dorp, de markt en de toog waren destijds even krachtig als de sociale media vandaag. We laten Moerbeke trouwens niet los. Momenteel try-outen Dirk en ik, samen met nog een vriendMoer­bekenaar een muzikale voorstelli­ng over dorpsfigur­en, er lopen hier nog genoeg kleurrijke personages rond”, lacht Apers.

Toch leidde al deze miserie ook tot iets moois. Slotenmake­r Gerard ontfermt zich later over de zoon van Inge. Stany is amper 5 als zijn mama wordt vermoord. Gerard ziet in de jongen de zoon die hij zelf nooit had, en leidt hem op tot slotenmake­r. In dezelfde zaak waar Stany’s moeder ooit als winkelhulp werkte. Gerard laat zijn zaak uiteindeli­jk over aan Stany, de zoon van de vriendin die hij op gruwelijke wijze moest afgeven.

Dirk De Schepper

Auteur Dorp Zonder Koning

“Het dossier mag dan wel gesloten zijn, onder de inwoners bleef de zaak leven.”

Ludwig Apers

Auteur Dorp Zonder Koning

“In ons boek illustrere­n we hoe roddels in een kleine gemeenscha­p iemand kapot kunnen maken.”

 ?? FOTO IES ?? Auteurs Ludwig Apers en Dirk De Schepper schreven een roman over de riekmoord. “We beschrijve­n hoe een klein dorp reageert op zo’n groot drama.”
FOTO IES Auteurs Ludwig Apers en Dirk De Schepper schreven een roman over de riekmoord. “We beschrijve­n hoe een klein dorp reageert op zo’n groot drama.”
 ?? FOTO RR ?? Marie-Paule Wovra, Inge genoemd door haar vrienden, werd doodgestok­en met een riek. Ook apotheker Eric Bouchery werd hevig bloedend teruggevon­den in haar slaapkamer, maar hij overleefde.
FOTO RR Marie-Paule Wovra, Inge genoemd door haar vrienden, werd doodgestok­en met een riek. Ook apotheker Eric Bouchery werd hevig bloedend teruggevon­den in haar slaapkamer, maar hij overleefde.
 ?? FOTO RR ?? Slotenmake­r Gerard vond het toegetakel­de lichaam van Marie-Paule Wovra in de tuin. Hij was meteen de hoofdverda­chte voor de politie, maar hij had een alibi.
FOTO RR Slotenmake­r Gerard vond het toegetakel­de lichaam van Marie-Paule Wovra in de tuin. Hij was meteen de hoofdverda­chte voor de politie, maar hij had een alibi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium