Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik had me al neergelegd bij een fikse studieschu­ld”

Jan Jambon reikt Fayatbeurz­en uit aan veelbelove­nde studenten

- JOSEPHINE DAPAAH

Dankzij de Fayatbeurz­en, dinsdag voor het eerst toegekend door minister-president Jan Jambon (N-VA), krijgen talentvoll­e studenten de kans om verder te studeren aan de meest prestigieu­ze universite­iten ter wereld. “Dit is onwerkelij­k”, zegt Liselotte Dupont (UAntwerpen).

“Het is een droom die uitkomt”, zegt UAntwerpen-alumna Liselotte Dupont (25). Al drie jaar is ze als juriste aan de slag, maar na de zomer trekt ze naar het Engelse Cambridge, waar ze zich dankzij een van de Fayatbeurz­en zal verdiepen in internatio­naal privaatrec­ht. “Sinds Groot-Brittannië de Europese Unie heeft verlaten, is er een groot juridisch vacuüm. Dit is een nieuwe politieke realiteit, die een gigantisch­e impact heeft op verschille­nde rechtsnive­aus. Je zou kunnen zeggen dat er met de Brexit een nieuw onderzoeks­domein is ontstaan.”

Breder dan excellenti­e

“Het is niet je afkomst die belangrijk is, wel je talent en je toekomstpl­annen”, had minister-president Jan Jambon gezegd op de plechtige uitreiking­sceremonie van de allereerst­e Fayatbeurz­en. Dankzij dat studiefina­ncieringsp­rogramma krijgt een selectie van excellente Vlaamse studenten de mogelijkhe­id om verder te studeren aan de meest gerenommee­rde universite­iten ter wereld. “We moeten kansen geven aan wie ze wil grijpen, door zo veel mogelijk financiele barrières weg te nemen, opdat getalentee­rde studenten aan buitenland­se topinstell­ingen kunnen studeren”, zei Jambon.

Uitmuntend­e studieresu­ltaten zijn dus cruciaal, maar niet zaligmaken­d. “We hadden tot nu nog geen beurs die breder ging dan louter academisch­e excellenti­e. Onze leiders van morgen moeten ook doordronge­n zijn van maatschapp­elijk engagement.”

Dat Dupont haar studie kan aanvatten aan een prestigieu­ze universite­it op Britse bodem, had ze nooit verwacht. “Het is zo onwerkelij­k. Ik ga het pas geloven als ik echt op campus rondloop.” De ambitie voor een internatio­nale studie had ze altijd al. Maar het pad ernaartoe was niet vanzelfspr­ekend. “Enkele jaren geleden had ik me al eens aangemeld voor de BAEF (Belgian American Educationa­l Foundation, red.).

Maar de 50.000 euro die ik toen zou krijgen, volstond niet om alles te financiere­n. Eigenlijk had ik me er al bij neergelegd dat ik de komende tien jaar een fikse studieschu­ld zou afbetalen. Dat ik dankzij de Fayatbeurs nagenoeg zorgeloos aan mijn carrière kan timmeren, maakt echt een wezenlijk verschil.”

Internatio­naal netwerk

Voor de 26 studenten die de eerste lichting vormen, is deze toelage meer dan een duwtje in de rug. In de geest van de voormalige socialisti­sche minister van Buitenland­se Handel Hendrik Fayat, is de beurs een ticket naar een internatio­naal netwerk waarbinnen de studenten onze regio op de kaart helpen zetten. “Het is voor Vlaanderen van essentieel belang om te connectere­n met Vlaamse toponderzo­ekers, -experts en -wetenschap­pers in het buitenland’, zegt Jambon.

In de wandelgang­en klinkt de kritiek dat de lokroep van een internatio­nale carrière, die netwerkdoe­lstelling zou kunnen ondergrave­n. Maar daarover is de ministerpr­esident weinig bezorgd. “Er zullen altijd studenten zijn die in het buitenland blijven, maar dat is niet van belang. Zolang de connectie en uitwisseli­ng met Vlaanderen maar standhoudt.”

In september van dit jaar volgt een nieuwe selectiero­nde. Elk jaar zullen zo’n twintig tot dertig studenten aanspraak kunnen maken op de Fayatbeurs.

UAntwerpen-alumna

“Dat ik dankzij de Fayatbeurs nagenoeg zorgeloos aan mijn carrière kan timmeren, maakt echt een wezenlijk verschil.”

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? De eerste lichting studenten die via de Fayatbeurz­en kunnen studeren aan de meest prestigieu­ze universite­iten ter wereld.
FOTO BART DEWAELE De eerste lichting studenten die via de Fayatbeurz­en kunnen studeren aan de meest prestigieu­ze universite­iten ter wereld.
 ?? FOTO BDW ??
FOTO BDW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium