Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kapsalon van ‘Joske Knip’ (86) sluit na 63 jaar de deuren

Jos Verdonck kroonde zich in 1970 tot ’s werelds beste herenkappe­r

- JAN STASSIJNS

Kapsalon Jos Verdonck in de Gallifortl­ei in Deurne heeft na 63 jaar de deuren gesloten. De kapperszaa­k van de wereldkamp­ioen Herenkappe­n kende naam en faam, tot ver buiten Deurne. Maar door de naweeën van corona en de ziekte van dochter Danny die de zaak de laatste jaren uitbaatte, besloten ze om de zaak te sluiten. “Ik denk nog alle uren aan de tijd van toen en mijn kapsalon, maar het moment is daar om er afscheid van te nemen”, zegt Jos.

63 jaar lang neemt Jos Verdonck (86) afscheid van de Gallifortl­ei in Deurne. Zijn befaamde kapperszaa­k van de wereldkamp­ioen Herenkappe­n heeft de deuren gesloten. De boeken zijn neergelegd, een overnemer werd niet gevonden. Jos ‘Joske Knip’ Verdonck hing zijn schaar al enkele jaren geleden aan de haak. Hij geniet sindsdien van zijn pensioen in Wijnegem. Zijn dochter Danny nam de zaak over, maar door ziekte en de coronacris­is die een zware impact heeft gehad op het kapsalon, wordt er een hoofdstuk afgesloten.

Japanse nationale kappersplo­eg

Jos heeft zijn kapsalon nooit helemaal kunnen loslaten en het afscheid valt hem dan ook zwaar. “Ik was 19 jaar oud toen ik met mijn kapsalon startte, maar er is een tijd van komen en een tijd van gaan”, zegt Jos. “Ik denk nog alle uren aan de tijd van toen, aan mijn kapsalon en de herinnerin­gen aan de wedstrijde­n als kapper en coach. Maar het moment is daar om er afscheid van te nemen. Ik moet me er over zetten.”

Op 15 september 1970 kroonde Jos zich tot ’s werelds beste herenkappe­r in Stuttgart, als eerste NeNa derlandsta­lige Belg ooit. Daarvoor werd hij twee jaar geleden, exact vijftig jaar na datum, gehuldigd in het Deurnse districtsh­uis.

Jos was wereldbero­emd in de kapperswer­eld. Hij leidde als coach de Japanse nationale kappersplo­eg naar de overwinnin­g in 1992. Hij was ook trainer van de Amerikaans­e nationale ploeg en reisde heel de wereld rond. Prinses Diane van Frankrijk benoemde hem tot lid van de Orde van Menslieven­dheid. En in 2010 werd hij tot Ridder in de Leopoldsor­de gekroond, de hoogste Belgische onderschei­ding.

De sluiting van kapsalon Jos Verdonck is het einde van een tijdperk. “Maar ik blik met trots terug”, zegt hij. “En ik weet wat te doen. Ik heb een tuintje waar ik graag in werk.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Jos Verdonck (86) met de kleine versie van zijn wereldbeke­r Herenkappe­n uit 1970. Rechts: het kapsalon in de Gallifortl­ei in Deurne
FOTO JAN VAN DER PERRE Jos Verdonck (86) met de kleine versie van zijn wereldbeke­r Herenkappe­n uit 1970. Rechts: het kapsalon in de Gallifortl­ei in Deurne

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium