Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Planeet Wout

-

Geboren en getogen in de Kempense wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.

Voor Wout van Aert bestaan geen wielerwett­en. In zijn gele trui en in de wetenschap dat de spurters er alles aan wilden doen om het tot een spurt te laten komen, reed Van Aert in de slotklim weg uit het peloton, na een heuse putsch van Jumbo - Visma. De Kempenaar keek niet om en won met overmacht. Fenomenaal, zelden gezien!

Het was het plan, zei Van Aert achteraf. Doortrekke­n op de laatste helling en zien wie er overblijft. Adam Yates en Jonas Vingegaard, was het antwoord. En dus versnelde Van Aert in de laatste hectometer­s van de Côte du Cap BlancNez nog maar eens. Een niemendall­etje van nauwelijks een kilometer, die Witte Neus, een snelweg breed. En toch was er niemand die ook maar enigszins in de buurt van de Herentalse­naar kon blijven.

Helaas voor Van Aert lag de finish niet op de top en bleven nog een negental kilometer met tegenwind te rijden tot de finish in Calais en denk je, zoals in elke koers, dat het peloton zich zal hergroeper­en en dat het de kloof met de vluchter zal dichten. Helaas voor de spurters leeft en fietst Wout van Aert op een andere planeet. Van Aerts aanval was riskant, roekeloos en een beetje dom, dachten wij. Intussen is duidelijk wie de dommerik is. Niet Wout van Aert alvast.

Waar moet je Van Aerts zevende ritzege in de Tour plaatsen? Heel hoog. Misschien was zijn raid vorig jaar op de Mont Ventoux nog spectacula­irder, maar deze komt aardig in de buurt. Want doe het maar eens, aanvallen in de gele trui met een bonte bende op je hielen. We zagen het Fabian Cancellara ooit doen, in een etappe van Waregem naar Compiègne. Maar Van Aert deed het met veel meer panache, op een manier die getuigde van een zelden geziene overmacht. En bekijk alstublief­t even die statistiek. Vier ritten gereden, drie keer tweede en één keer gewonnen.

Jumbo - Visma twijfelt of het Van Aert vandaag, in de gevreesde kasseietap­pe, zijn ding zal laten doen. Als Belg en als wielerlief­hebber is dit onbegrijpe­lijk, als architect van Jumbo - Visma is het wel te verantwoor­den. Maar let op, heren Zeeman en Heijboer. Als Primoz Roglic en Jonas Vingegaard op de kasseien in de gevarenzon­e verzeilen, dan hebben ze ook aan Wout van Aert weinig wegens te snel rijdend. Ja, hij heeft zijn ritzege. Ja, het groen zit nog steviger om zijn schouders en ja, het geel is nooit een doel geweest. Maar uit respect voor de Ronde van Frankrijk en uit respect voor de grote kampioen die Wout van Aert is, zou het niet meer dan logisch zijn dan dat u uw kroonjuwee­l morgen opnieuw alle kansen geeft om te schitteren.

2-2-2-1-1. kunnen?

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium