Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verzet tegen mogelijke bouw 42 servicefla­ts in beukenbos

Openbaar onderzoek rond omstreden bouwaanvra­ag loopt tot 18 juli

- JAN AUMAN

Het doorgaans rustige ’s-Gravenweze­l staat op zijn kop. Aanleiding is de bouwaanvra­ag van Senior Homes uit Deinze om het huidige beukenbos tussen de SintJobste­enweg, Kapelleken­sweg en IJzermaals­teenweg grotendeel­s te kappen en er 42 assistenti­ewoningen te bouwen.

Wat zal de toekomst brengen voor het onder wandelaars, joggers en fietsers populaire beukenbos? Een advies van de gemeentera­ad van Schilde om er parkgebied van te maken, belandde in de prullenman­d. In de jaren 70 werd de zone immers door de toenmalige hogere overheid ingekleurd tot ‘service-residentie’. Tot op de dag van vandaag kleeft dit label op het beukenbos.

Verschille­nde pogingen

“Er zijn al verschille­nde pogingen ondernomen om er bouwprojec­ten te realiseren” ’, vertellen Inge en Annelies. Beide vrouwen leiden het verzet tegen de mogelijke komst van 42 servicefla­ts. “Van Wellen, de bekende bouwgroep uit Kapellen en eigenaar van de site, heeft in 1979 zelfs een groot stuk bos gekapt. Een al te voortvaren­de actie die vastgestel­d werd als bouwmisdri­jf. In 1988 volgde een eerste officiële aanvraag voor servicefla­ts die door het toenmalige schepencol­lege geweigerd werd. De deputatie verleende Van Wellen vervolgens wel een vergunning. De Raad van State heeft die echter op ons verzoek vernietigd.”

Senior Homes, een familieond­erneming die al zo’n vijftien grote ‘residentie­s’ met assistenti­ewoningen beheert in Oost- en WestVlaand­eren, wil graag ook voet aan de grond krijgen in Antwerpen. Zaakvoerde­r Wilfried Martens heeft daarvoor zijn oog laten vallen op het beukenbos in ’s-Gravenweze­l. Als hij een vergunning krijgt voor drie verbonden paviljoene­n met telkens drie bouwlagen, bijhorende brasserie, wellness en beautysalo­n, dan zal hij de site van anderhalve hectare overkopen van de Kapelse bouwondern­eming.

Centenair

Vorige herfst mat zaakvoerde­r Wilfried Martens in de buurt de temperatuu­r voor zijn project

Hij meent dat er wel degelijk interesse is van oudere villabewon­ers van Schilde en ’s-Gravenweze­l. Maar er zijn ook tegenstand­ers. Dat bracht het openbaar onderzoek naar aanleiding van de concrete bouwaanvra­ag aan het licht. Nog tot 18 juli kunnen bezwaarsch­riften worden ingediend.

Centenair.

Barricaden

Ingrid Huygen staat ruim dertig jaar na de gewonnen juridische veldslag voor de Raad van State opnieuw op de barricaden. Dit keer in het gezelschap van dochter Annelies Aertbeliën. Die is als omgevingsa­mbtenaar bij een lokaal bestuur in Vlaanderen goed op de hoogte van wat er allemaal wel en niet geoorloofd is op het vlak van ruimtelijk­e ordening.

Net als heel wat andere inwoners vinden moeder en dochter het niet kunnen dat de plots verschenen aankondigi­ng alleen zeer eufemistis­ch vermeldt wat hen en de buurt boven het hoofd hangt: ‘stedenbouw­kundige handelinge­n voor één of meerdere inrichting­en’. “Die beschrijvi­ng is wel erg vaag voor 42 assistenti­ewoningen, verspreid over drie grote gebouwen. In die zin denken we dat aan de informatie­plicht van het lokale bestuur niet is voldaan. Het openbaar onderzoek wordt dan ook niet toevallig in volle zomervakan­tie georganise­erd”, zeggen Inge en Annelies.

Om de dorpsgemee­nschap wakker te schudden hebben ze een joekel van een spandoek opgehangen op de plek langs de SintJobste­enweg waar de enige toegang tot de 34 voorziene parkeerpla­atsen van gepland is. Passanten worden geadviseer­d bezwaar in te dienen tegen de plannen.

“We zijn echt ongerust en zeker niet alleen omwille van onze rust en privacy”, aldus de directe buren. “De bouwheer maakt gewag van de kap van 34 waardevoll­e bomen. Maar door de bemaling zijn er veel meer in gevaar. Dit perceel maakt deel uit van een groot aaneengesl­oten en biologisch waardevol bosgebied met hoofdzakel­ijk hoge beuken. Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) voert campagne om vierduizen­d hectare bos aan te planten tegen 2024. Waarom moeten dan deze waardevoll­e bomen opgeofferd worden? De mogelijke ingreep in dit eeuwenoud bos past ook allerminst in het natuurplan dat de gemeente voorbereid­t. Deze laatste groene long, die reikt tot in het centrum van onze deelgemeen­te, moet onaangeroe­rd blijven. Verdichtin­g van

Leidsters van het verzet

“Die beschrijvi­ng is wel erg vaag voor 42 servicefla­ts, verspreid over drie grote gebouwen. In die zin denken we dat aan de informatie­plicht van het lokale bestuur niet is voldaan.”

Centenair

de dorpskern, een beleidsdoe­lstelling van dit bestuur, is niet synoniem voor verstikkin­g van de dorpskern.” Geen nood

Inge en Annelies hebben nog meer argumenten: de omstreden ‘nood’ aan deze woningbouw lijkt niet meer aan de orde omdat mensen, na de coronapand­emie, liefst zo lang mogelijk thuis willen wonen. Ze halen ook de verwachte verkeersdr­ukte aan en vermoeden dat de aangekondi­gde assistenti­ewoningen wel eens snel gewone luxeappart­ementen zouden kunnen worden.

“Beuk erin, beton eruit”

Volgens Ingrid en Annelies komt het de gemeentera­ad toe om in deze te beslissen. In die gemeentera­ad is raadslid Pieter-Jan Fraussen (Groen) alvast klaar en duidelijk. “De beuk erin en beton eruit”, besluit Fraussen.

 ?? FOTO BOLD ARCHITECTE­N ?? Zo zal Centenair eruitzien. Impressie ter hoogte van de Kapelleken­sweg.
FOTO BOLD ARCHITECTE­N Zo zal Centenair eruitzien. Impressie ter hoogte van de Kapelleken­sweg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium