Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wapen legaal gekocht, in vrouwenkle­ren om minder op te vallen

Verdachte schietpart­ij Chicago is 21-jarige rapper

- MICHAëL TEMMERMAN KRISTOF SIMOENS

Naarmate meer details bekend raken over de schietpart­ij in Highland Park, een voorstad van Chicago, wordt almaar duidelijke­r dat de 21-jarige verdachte Robert “Bobby” E. Crimo III, zijn daad wekenlang heeft voorbereid. Hij kocht zijn wapen legaal en droeg zelfs vrouwenkle­ren om bij zijn vlucht minder in het oog te springen, aldus de politie. Bij de schietpart­ij vielen zes doden en 31 gewonden.

Maandagvoo­rmiddag, iets na 10u. De ‘4th of July’-parade is nog maar net van start gegaan in Highland Park wanneer de toeschouwe­rs plots onder vuur worden genomen. Volgens de politie was de schutter, die vrouwenkle­ren droeg om gemakkelij­ker te kunnen ontsnappen, met een ladder op het dak van een winkel langs het parcours geklommen en begon hij vervolgens met “een krachtig wapen” op de menigte te vuren. Puur willekeuri­g. Er volgden minstens twee lange geweersalv­o’s – er is sprake van wel zeventig kogels – waarbij tientallen mensen geraakt werden.

Klopjacht

Na een urenlange klopjacht, waarvoor honderden agenten werden ingezet en de FBI werd ingeschake­ld, kon een verdachte worden ingerekend. Het gaat om Robert “Bobby” E. Crimo III, een 21-jarige jongeman met Italiaanse roots die al zijn hele leven in de omgeving woonde. Zijn vader was enkele jaren geleden zelfs kandidaat-burgemeest­er van Highland Park. Crimo kon als schutter worden geïdentifi­ceerd aan de hand van het wapen, zo meldt NBC News: onderzoeke­rs troffen zijn DNA aan op het geweer dat hij had achtergela­ten. Over zijn motieven is nog niets bekend.

De schutter zelf had geen vaste job en woonde in een appartemen­t in de tuin van zijn ouders, zo verklaarde zijn oom Paul Crimo aan CNN. Hij was wel actief als rapper. Niet onsuccesvo­l zelfs: de videoclip van zijn grootste hit werd al miljoenen keren bekeken. Hoewel hij in zijn teksten én videoclips het geweld niet schuwde, reageert zijn oom vol ongeloof: “Ik heb nooit enige voortekene­n gezien voor wat hij van plan was. Hij was een stil kind, een eenzame, rustige jongen. Zondag zag ik hem nog aan zijn computer zitten.”

On My Mind

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium