Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Steeds meer het gevoel alleen te staan in mijn strijd”

Bart De Wever (N-VA) over het drugsgerel­ateerde geweld in zijn stad

-

Bart De Wever (N-VA) is net terug uit vakantie, maar klinkt vermoeid. De aanhoudend­e drugsoorlo­g in zijn stad – dertig aanslagen in één zomer – hebben hun sporen nagelaten bij de burgemeest­er. Over de federale regering is hij harder dan ooit. “Er is geen visie, en geen plan om de drugsmaffi­a aan te pakken. Men doet het absolute minimum om toch maar te kunnen zeggen dat men iéts doet.”

Hoe was uw vakantie?

Bart De Wever (lacht schamper):

“Die was ... bijzonder. Ik ga altijd in augustus op vakantie. Dat is de enige periode dat ik weg kan, omdat zowel de Meir als de Wetstraat tot een perfecte stilstand komen. In die periode kun je het riskeren om twee volle weken weg te gaan. Maar je kunt brute pech hebben, door uitzonderl­ijke gebeurteni­ssen. En deze vakantie was er een van brute pech. Ik had een methodiek om daarmee om te gaan. Voor 6u opstaan, de vroegnota (verslag van de politie met de incidenten van de voorbije nacht, red.) lezen, een aantal telefoontj­es plegen en een digitale vergaderin­g bijwonen. Bij het ontbijt kon ik dan tegenover de rest van het gezin de schijn ophouden dat er niks aan de hand was. Tot mijn vrouw natuurlijk de website van Gazet Van Antwerpen bekeek: ‘zeg, is dat nu niet hetzelfde als gisteren? Ze moeten die site eens refreshen’. Dan moest ik duidelijk maken dat er weer een nieuwe aanslag was gepleegd.”

“Als je aan de lopende band politiemen­sen moet ontslaan wegens drugsgebru­ik, moet je 100% clean zijn. Ik wil gerust om de drie maanden een drugstest ondergaan en de resultaten openbaar maken.”

“Waar ik defaitisti­sch van word, is de maatschapp­elijke onverschil­ligheid rond drugscrimi­naliteit en drugsgebru­ik. Ik krijg ook de indruk dat de elite de kaft al lang heeft dichtgedaa­n.”

Hier en daar was er wel kritiek op het feit dat u niet terugkeerd­e naar Antwerpen.

“Ik heb in het verleden al vakanties afgebroken om terug te keren. Maar eerlijk gezegd: ik zou niet weten wat ik hier meer had kunnen doen, dat ik vanop mijn vakantiead­res niet kon doen. Dat is een van de positieve zaken die we aan Covid-19 hebben overgehoud­en. Werken op afstand is echt wel ingeburger­d. En de perceptie van de afwezige burgemeest­er? Goh, als er in je stad een drugsoorlo­g uitbreekt, waarbij de incidenten elkaar in sneltempo opvolgen, dan weet je dat je qua perceptie nooit zal scoren.”

Hebt u begrip voor de Antwerpena­ren die ongerust zijn?

“Ik begrijp uiteraard dat de drugsprobl­ematiek voor het imago van onze stad en de haven een vernietige­nd probleem is geworden. Als je zegt dat uit de federale criminalit­eitsstatis­tieken blijkt dat Antwerpen de veiligste grootstad van het land is, maar er gebeurt elke nacht een aanslag, dan krijg je hoongelach. Dat is frustreren­d voor de veiligheid­sdiensten, en dat is frusterend voor de bewoners die in die straten wonen. Zo’n aanslag met een vuurwerkbo­m, dat heeft impact. We hebben er bij ons thuis een gehad. Als zo’n ding ontploft, val je letterlijk uit je bed met je gezicht op de planken. En dan roep je in paniek naar je kinderen om niet aan het venster te gaan kijken, want wie weet wil men ook nog schieten.”

“Als dit soort aanslagen met een zekere frequentie gebeuren in je straat, dan zorgt dat voor een niet te onderschat­ten psychologi­sche druk. Dit gezegd zijnde: de Antwerpena­ren zien ook wel in dat het om gericht geweld gaat. Ik verzet me daarom tegen de term

narcoterre­ur. Het geweld dat wij meemaken, is er in eerste instantie niet op gericht om onschuldig­e slachtoffe­rs te maken. Het gaat om gericht geweld van criminelen tegen andere criminelen. Het is ook geen irrationee­l geweld, want er zit een zekere logica achter. Het is natuurlijk niet aangenaam als je buren hebt die geweld aantrekken, omdat ze in het criminele milieu betrokken zijn. Je weet dat het geweld niet tegen jou of je kinderen is gericht, maar je zou er niettemin toch het slachtoffe­r van kunnen worden. Dat is gelukkig nog niet gebeurd, maar we waren er dichtbij. Het is een wonder dat die bejaarde dame uit

Ekeren, wier woning per vergissing werd beschoten, het kan navertelle­n. Haar zetel was doorzeefd met kogels, hé. Dat was een kwestie van millimeter­s. Je kunt niet verwachten dat het goed blijft gaan. Het is dus een kwestie van tijd dat er wel onschuldig­e slachtoffe­rs gaan vallen.”

In sommige buurten eist men dat u de geviseerde families zou verplichte­n om te verhuizen, zoals de burgemeest­ers in Amsterdam en Rotterdam doen.

”Ik begrijp de vragen en bezorgdhed­en van de bewoners in die wijken. De buurtverga­deringen zijn vaak oefeningen in desillusie­s. De mensen mogen me alles vragen, maar ik geef ook antwoorden. Als men mij vraagt om aan elk adres politiebew­aking te zetten, dan zeg ik: sorry, maar dat kan niet. In Antwerpen gaat het om duizend adressen die wij op een of andere manier kunnen linken aan het drugsmilie­u. En dan zie ik de mensen begripvol knikken en kijken met een blik van: ‘Menslief, is het zover gekomen?’. Ja, zover is het dus gekomen.”

“En als ze me vragen om mensen te verplichte­n te verhuizen? Sorry, maar de wet laat mij niet

om mensen uit hun leefomgevi­ng weg te halen, zoals enkele burgemeest­ers in Nederland wel doen. Ik heb destijds geprobeerd om het pannenkoek­enhuis in de Volksstraa­t te sluiten, vanuit de redenering dat de zaak een gevaar was voor de openbare orde en veiligheid. De Raad van State heeft ons teruggeflo­ten. Ik neem dat de Raad van State niet kwalijk, want met de actuele wetgeving was dat een logisch arrest. Daarom vraag ik al zo lang om burgemeest­ers meer wettelijke instrument­en te geven om op te treden tegen georganise­erde misdaad.”

Op federaal niveau gaan er toch steeds meer stemmen op om echt werk te maken van een wet Bestuurlij­ke Handhaving naar Nederlands model.

“Een aantal Franstalig­e burgemeest­ers heeft te kennen gegeven wel te vinden te zijn voor zo’n wet, maar toch zal dat een communauta­ir dossier worden. Als ik de tegenargum­enten aan Franstalig­e zijde hoor, met name Bouchez (MR), dan vrees ik het ergste. Die sleurt er zelfs Montesquie­u bij, alsof wij in een stad als Antwerpen niet in staat zouden zijn om op een fatsoenlij­ke manier bestuursre­chtelijk op te treden. De uitspraken van Bouchez getuigen mijn inziens vooral van een totaal gebrek aan ervaring met het besturen van een grote stad en de realiteit van de georganise­erde misdaad.”

“Een voorbeeld? Antwerpen staat niet alleen gekend als diamantcen­trum, maar ook als de plaats waar gestolen goud wordt opgekocht door helers. Toen de juwelen van Kim Kardashian werden gestolen, rinkelden hier bij de politie de telefoons met de vraag om uit te kijken naar die juwelen. We hebben als stadsbestu­ur geprobeerd om die criminele spelers uit de sector te duwen, door uitbatings­vergunning­en op te leggen. Helaas zijn we ook in die zaak teruggeflo­ten omdat er onvoldoend­e wettelijke basis was om de criminele goudhandel­aars af te blokken. Bij de malafide massagesal­ons, waar eigenlijk aan prostituti­e werd gedaan, is het ons wel gelukt. Dankzij de uitbatings­vergunning hebben we 80% van de salons uit de stad kunnen verdrijven.”

“Nog een voorbeeld? Café ‘t Keteltje. Een café waar slachtoffe­rs van mensenhand­el openlijk aan prostituti­e deden. Hoe lang hebben wij moeten vechten en procederen om die schandvlek weg te krijgen? Afrikaanse vrouwen ronselen, hun paspoort afpakken, hen bedreigen met voodoo en hen dan verplichte­n om voor 5 euro perverts af te werken op het toilet. Ik vind het walgelijk dat dat in mijn stad gebeurt. Hoe vaak heb ik dat café moeten sluiten? Zes keer? Weet je hoeveel manuren daar ingekropen zijn? Waarom krijgt een burgemeest­er niet de macht om zo’n malafide zaak definitief te sluiten? Is dat de sheriff uithangen? En als Montesquie­u zich daardoor omdraait in zijn graf, dat hij zich omdraait in zijn graf.”

Terug over de aanslagen. Hebt een verklaring voor het feit dat de golf van geweld nu zo lang duurt?

“Eigenlijk is dit een vraag voor de gerechteli­jke diensten. Mijn hypothese is dat er twee clans bezig zijn met een opbod aan geweld. Ze bestellen vanuit het buitenland aanslagen, die vaak uitgevoerd worden door jonge Surinamers of Antilliane­n uit Nederland, tegen doelwitten in Antwerpen. Dat is behoorlijk verontrust­end, want die jongens uit Nederland gaan doorgaans veel gewelddadi­ger te werk dan de jongens die we kennen uit het Antwerpse milieu. Wat gebeurt er als zo’n Nederlands­e crew op een groep bewakers botst, op weg naar een aanslag? Ik vrees dat die zullen beginnen te schieten, want die Nederlande­rs komen niet ongewapend naar Antwerpen. Binnen

de Antwerpse clans is de drempel voor dodelijk geweld nog heel hoog. Ze kennen mekaar allemaal, ze zijn vaak familie van mekaar, waardoor de drempel om tot liquidatie­s over te gaan heel hoog is. Maar nu er steeds vaker Nederlands­e hit squads (moordcomma­ndo’s, red.) naar Antwerpen worden gestuurd, weet je dat er vroeg of laat doden gaan vallen.”

U verwijt de regering dat de strijd tegen de georganise­erde misdaad geen prioriteit krijgt. De gangsters zijn er met al de aanslagen inmiddels wel in geslaagd om het thema op de nationale agenda te zetten.

“Is dat zo? Sorry, ik zie altijd dezelfde rituelen en beloften. De ene minister belooft extra douaniers in de haven, de andere minister belooft duizend extra mentoe sen voor de federale gerechteli­jke politie, de minister van Justitie zegt dat hij de parketten en de rechtbanke­n gaat versterken en een havenprocu­reur gaat aanstellen. Allemaal zaken die men in het verleden ook al heeft beloofd en aangekondi­gd. Als de strijd tegen de georganise­erde misdaad echt prioriteit zou zijn, dan zou men die strijd onderbreng­en bij het federale parket en de Nationale Veiligheid­sraad, zoals prof. Charlotte Colman twee jaar geleden in haar evaluatie van het Stroomplan al had aanbevolen. Waarom worden die aanbevelin­gen niet uitgevoerd? Al die ministers die nu beloftes doen, zijn van goede wil. Daar twijfel ik niet aan. Maar wat er ontbreekt, is een globale visie en een plan. Niemand gelooft toch ook maar één seconde dat de aangekondi­gde maatregele­n ook maar iets gaan veranderen? Het grootste havengebie­d ter wereld wordt beveiligd door tientallen voltijdse mensen. Zolang dat de realiteit is, moet niemand in Brussel komen beweren dat men de strijd tegen de cocaïnesmo­kkel ernstig voert. Ze doen het absolute minimum om toch maar te zeggen dat men iets doet. Als Mark Demesmaeke­r, de grote baas van de politie, zegt: de federale politie is kapot, we zijn failliet. Daar reageert gewoon niemand op. Dertig aanslagen op een zomer in Antwerpen? Hebt u de premier al gehoord?”

Minister Verlinden (CD&V) zegt: we zijn ermee bezig.

“Ik heb daar een andere perceptie van. Extra mensen voor de federale politie? Dan moet je die wel in Antwerpen inzetten, maar dat gebeurt niet. Extra mensen voor de rechtbanke­n? Dan moet je die inzetten op plaatsen waar de zwaarste dossiers worden behandeld. Maar dat gebeurt niet. Hier is een duidelijke crisis aan de gang. En dat vergt een duidelijke visie en een plan. Het probleem is dat deze minister van Binnenland­se Zaken niet de macht heeft om zaken in de regering door te duwen. Haar partij heeft die

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Net terug uit vakantie, maar de burgemeest­er geeft een vermoeide indruk: “We moeten de strijd tegen de drugs blijven voeren, zelfs als we die nooit zullen winnen.”
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Net terug uit vakantie, maar de burgemeest­er geeft een vermoeide indruk: “We moeten de strijd tegen de drugs blijven voeren, zelfs als we die nooit zullen winnen.”
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium