Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De burgemeest­er is clean

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

In het VTM-nieuws zei een anonieme getuige dat hij heel wat mensen kent die cocaïne gebruiken, “zelfs een burgemeest­er”. Die burgemeest­er zal wel niet Bart De Wever (N-VA) zijn. Het zou verbazen, gezien zijn tirades over de verantwoor­delijkheid van burgers die met hun gesnuif mee de georganise­erde criminalit­eit onderstutt­en. Binnenkort gaan we zeker weten dat hij clean is, aangezien hij zich driemaande­lijks wil laten testen op drugsgebru­ik. De burgemeest­er doet dat omdat hij meent een voorbeeldf­unctie te hebben en omdat hij zelf “aan de lopende band” politiemen­sen ontslaat omdat ze betrapt werden op middelenge­bruik. Dat is wel schrikken, dat de ontslagen mekaar zo opvolgen bij het Antwerpse politiekor­ps, en dan nog om zo’n reden. Wat is er precies aan de hand?

De Wever licht ook nog eens toe waarom de wet Bestuurlij­ke Handhaving er moet komen, waarmee burgemeest­ers kunnen ingrijpen tegen louche zaken. In Nederland hebben ze al twintig jaar de BIBOB-wet, ‘voor integritei­tsbeoordel­ingen door het openbaar bestuur’. Een journalist van Nieuwsuur (zoiets als Terzake) noemde die wet deze week “het belangrijk­ste wapen tegen infiltrati­e van de georganise­erde misdaad in de bovenwerel­d”. De burgemeest­er van Utrecht omschreef haar BIBOBbevoe­gdheden als “cruciaal” tegen de georganise­erde criminalit­eit, “waarvoor mijn stad kwetsbaar is”. In Utrecht kregen onlangs een kleine honderd autobedrij­ven het bevel om een nieuwe vergunning aan te vragen, zodat kan onderzocht worden of ze geen banden hebben met de onderwerel­d. De reporters van Nieuwsuur klaagden dat niet aan. Integendee­l, ze stelden aan de kaak dat de nationale overheidsd­iensten in Nederland amper gebruikmak­en van BIBOB om te onderzoeke­n of miljarden aan subsidies niet bij foute figuren terechtkom­en. Een hoogleraar bestuursku­nde zei dat dit ongetwijfe­ld soms gebeurt en dat het onbegrijpe­lijk is dat de nationale instanties zo’n belangrijk wapen ongebruikt laten.

Terug naar Antwerpen. Hallucinan­t is dan de lijdensweg van De Wever om het beruchte café ’t Keteltje eindelijk definitief gesloten te krijgen, ook al was het zonneklaar dat er slachtoffe­rs van mensenhand­elaars werden uitgebuit als prostituee­s.

Minister Annelies Verlinden (CD&V) zegt dat ze klaar is met haar wetsontwer­p Bestuurlij­ke Handhaving. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez deed er onmiddelli­jk smalend over op Twitter. “Welkom in Minority Report (naar de film met

Tom Cruise, red.): we gaan preventief straffen op basis van verdenking.” Jammer dat De Wever geen glas meer kan gaan drinken met Bouchez in ’t Keteltje.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium