Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Oog in oog staan met je idool was bij Herman absoluut geen teleurstel­ling”

Boezemvrie­nd Mark Uytterhoev­en keerde voor Vanspringe­l terug uit Frankrijk

- (mph)

Sportjourn­alist Mark Uytterhoev­en is al decenniala­ng een goede vriend van Herman Vanspringe­l. Beiden hadden de voorbije periode nog meermaals contact. “Zaterdag heb ik Herman een laatste maal gesproken”, zegt Uytterhoev­en, die vaak in Frankrijk verblijft, maar speciaal voor Herman naar België kwam. “Hij wist hoe erg hij eraan toe was en had uiteindeli­jk vrede met de manier waarop alles naar het einde toe geregeld was.”

’s lands betere nieuweling­en op 15 mei streden om de Herman Vanspringe­ls’ Diamond, stonden Herman Vanspringe­l en Mark Uytterhoev­en nog samen naar de koers te kijken. “Het was uiteraard geen toeval dat ik die dag aanwezig was”, zegt Mark. “Herman had naar die dag uitgekeken en ik wilde er ook bij zijn.”

Mark Uytterhoev­en werkte mee aan twee boeken die in 1999 en in 2020 over Herman Vanspringe­l geschreven zijn. “Ik ben fan geworden tijdens de Ronde van Frankrijk in 1967, wellicht na het winnen van een rit. Ik was toen 10 jaar. Dan volgde 1968, de beruchte Ronde van Frankrijk die Herman zou gaan winnen, maar die uiteindeli­jk werd weggekaapt door Jan Janssen.

“Die kun je absoluut geen ‘patattenco­ureur’ noemen, maar we wisten allemaal dat Herman normaal de betere tijdrijder is. Toch gebeurde het. En velen wilden het niet geloven. Voor heel wat Kempenaars bleef Vanspringe­l de winToen van de Tour. Herman is daarmee een van de renners die bekender zijn geworden door net niet te winnen. Maar dat maakte het ook ongeloofli­jk plezierig om voor Herman te supportere­n. Hij won niet altijd, maar ontgoochel­de nooit. Vrijwel altijd was hij er vooraan bij.”

Idool

De jonge Uytterhoev­en ging ook al snel zijn idool opzoeken in Grobbendon­k. “Er zijn heel wat verhalen van fans die dik teleurgest­eld zijn wanneer ze eens een keertje oog in oog hebben gestaan met hun idool, omdat die persoon toch helemaal anders blijkt te zijn dan verwacht. Met Herman Vanspringe­l en mij was dat absoluut niet het geval. Het klikte meteen en we zijn vrienden geworden, zeg maar gerust hechte vrienden. En die zijn we ook gebleven.”

“Vandaar dat we ook de voorbije maanden contact hebben gehounaar den. Meestal was dat aan de telefoon. Soms verliepen die gesprekken zeer vlot, maar je voelde toch dat het allemaal moeilijker werd.”

 ?? FOTO MARC PEETERS ?? Herman Vanspringe­l en Mark Uytterhoev­en samen op de koers in Grobbendon­k.
FOTO MARC PEETERS Herman Vanspringe­l en Mark Uytterhoev­en samen op de koers in Grobbendon­k.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium