Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We moeten meer Kinzhalrak­etten produceren”

-

Zondagavon­d is voor twee van de meest uitgesprok­en spreekbuiz­en van het regime: Dimitri Kiselyov met zijn twee uur durende analytisch­e weekoverzi­cht op RTR en Vladimir Solovyov met zijn talkshow Avond op Kanaal 1. Beide presentato­ren beginnen met een minutenlan­ge opzwepende monoloog vol dreigende taal aan het adres van het Westen. Solovyov tiert over hoe het Westen alleen uit is op de vernietigi­ng van Rusland. “Kunnen we eindelijk stoppen met wachten op advies uit het Westen? Zij geven toch geen moer om ons. Hebben zij advies gevraagd voor hun invallen in Irak en Afghanista­n?” Hij eindigt met een oproep: “Kyiv, Kyiv, Kyiv moet boeten!”

De schuld voor de aanslag op Darya Doegina, de dochter van Kremlin-huisfiloso­of Alexander Doegin, wordt door alle journalist­en en commentato­ren onmiddelli­jk en uitsluiten­d bij de Oekraïense veiligheid­sdienst gelegd. Vooral bij de gasten van Solovyov gaat het hard. Gepensione­erd luitenant-generaal Andrej Gumilyov vertelt eerst wat een diepe indruk zijn recente ontmoeting met Doegina op hem had gemaakt, om onmiddelli­jk daarna voor te stellen “om meer Kinzhal-raketten te produceren”. De Kinzhal is een Russische hypersonis­che raket van 2.000 kilogram met een bereik van 2.000 kilometer die snelheden tot mach 12 haalt en een kernbom kan dragen tot 500 kiloton TNT-equivalent.

Dan naar Kiselyov met een bijdrage over de crisis rond de kerncentra­le van Enerhodar. De presentato­r kan maar niet begrijpen waarom Rusland wordt gevraagd zich terug te trekken uit de kerncentra­le “terwijl dit gebied onder onze bevoegdhei­d valt, toch?” Er zijn interviews met de door Moskou geïnstalle­erde administra­tie van de regio. Zoals Vladimir Rogov, die de aantijging dat het Russische leger militaire voertuigen in de centrale zou hebben geplaatst, weerlegt met de stelling “dat zelfs een klein kind kan zien dat het gewone vrachtwage­ns zijn zoals de GAZ 3309, onderdeel van de bewakingsd­ienst”. Kiselyov besluit dat het overduidel­ijk is dat Zelensky alles in gereedheid brengt voor een nucleaire aanval op Russisch grondgebie­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium