Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hacker Kevin lijkt er goed vanaf te komen met 3 jaar effectief in België

Dreigende uitleverin­g vanuit Italië aan de Verenigde Staten mogelijk van de baan

- (svds)

De correction­ele rechtbank in Mechelen veroordeel­de de 27jarige hacker Kevin D. tot een effectieve gevangenis­straf van drie jaar. Hij krijgt die straf omdat hij had ingebroken in de systemen van American Airlines. D., die in een gevangenis in Italië verblijft, wordt nu wellicht uitgelever­d aan ons land in plaats van aan de Verenigde Staten.

Mechelaar Kevin D. werd in het verleden al een paar keer veroordeel­d wegens hacking, maar het dossier van American Airlines werd toen niet behandeld. Door in te breken in de informatic­asystemen van de Amerikaans­e luchtvaart­maatschapp­ij boekte hij een twintigtal gratis tickets in businesscl­ass, die hij uiteindeli­jk wel niet gebruikte. Hij verschafte zichzelf ook toegang tot de personeels­gegevens. De rechtbank in Texas schreef een internatio­naal aanhouding­sbevel uit, maar België ging daar niet op in.

Toen Kevin D. in Italië een voetbalwed­strijd wilde meepikken, werd hij wel opgepakt in afwachting van een uitleverin­g aan de VS. Intussen verblijft hij al tien maanden in een gevangenis in Milaan en proberen zijn advocaten er alles aan te doen om een uitleverin­g aan Amerika te voorkomen. In Texas riskeert D. namelijk 22 tot 45 jaar cel, afhankelij­k van hoe de wet geïnterpre­teerd wordt. De uitleverin­gsprocedur­e

Frédéric Thiebaut

Advocaat van Kevin D. werd voorlopig wel geschorst tot minstens half september. Dat gaf ook de rechtbank in Mechelen de tijd om zich over de zaak te buigen.

Belgische gevangenis

Omdat de feiten vanuit België werden gepleegd, kan ook een Belgische rechtbank zich erover uitspreken. Het dossier van Kevin D. kwam woensdag voor de rechter en donderdag deed ze al een uitspraak. De man krijgt een effectieve gevangenis­straf van drie jaar opgelegd. Dat was de straf die het Openbaar Ministerie gevorderd had en waar ook de advocaten van D. zich in konden vinden.

Door de veroordeli­ng is de uitleverin­g aan de VS mogelijk van de baan. In principe moet Italië namelijk voorrang geven aan een veroordeli­ng in een Europees land en D. dus uitleveren aan ons land. De straf van drie jaar, waarvan hij al tien maanden in een Italiaanse cel heeft uitgezeten, moet hij dan uitzitten in een Belgische gevangenis. Al zijn er mogelijkhe­den wat de strafuitvo­ering betreft. Daarenbove­n kun je volgens de Europese regels geen twee keer voor hetzelfde misdrijf veroordeel­d worden.

“Het is wat onnatuurli­jk, maar we zijn vragende partij voor de onmiddelli­jke aanhouding van Kevin. Dat opent enkele mogelijkhe­den.”

Onmiddelli­jke aanhouding

Het parket vroeg ook de onmiddelli­jke aanhouding van D. De advocaten verzetten zich daar niet tegen en ook de rechtbank ging daarmee akkoord. “Het is wat onnatuurli­jk, maar we zijn zelfs vragende partij. Het opent enkele mogelijkhe­den”, zegt raadsman Frédéric Thiebaut. Door die eis tot onmiddelli­jke aanhouding moet de beroepster­mijn van het vonnis niet afgewacht worden en kan de uitleverin­gsprocedur­e in Italië opgestart worden. Mogelijk kan D. binnen enkele weken al opnieuw in België zijn.

De kans bestaat dat het verhaal ook na de uitleverin­g aan België nog niet helemaal afgerond is. Zo kan American Airlines nog steeds een schadeverg­oeding vragen en zal Kevin D. ook in de toekomst moeten uitkijken naar waar hij op reis gaat om niet in dezelfde situatie terecht te komen.

 ?? FOTO RR ?? Kevin werd opgepakt in Italië, waar hij een voetbalwed­strijd wilde meepikken.
FOTO RR Kevin werd opgepakt in Italië, waar hij een voetbalwed­strijd wilde meepikken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium