Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Woensdag 24 augustus: “Bruggen bombardere­n om Oekraïne te felicitere­n”

-

Het wordt geen makkelijke feestdag voor Oekraïne. Ik besluit vroeg te beginnen met een speciale aflevering van het programma

Tijd Voor Herinnerin­g met presentato­r Alexander Gordon op Channel 1. Dat begint zo: “Zelensky is net als Hitler een eeuw geleden een wettelijk verkozen president.” Er volgen archiefbee­lden van Duitsland in de jaren dertig en van Zelensky niet zo lang geleden. Met reportages wordt de kijker herinnerd aan alle gevallen van antiRussis­ch gedrag in Oekraïne na de onafhankel­ijkheid in 1991. Gordon vraagt zich af van wie Oekraïne nu eigenlijk onafhankel­ijk is? “Van ons wel, dat is zeker, maar zeker niet van Amerika en de Europese Unie, toch? Ik zou hen felicitere­n door vijf bruggen in Kyiv kapot te bombardere­n.”

Erg interessan­t zijn de beelden uit bezette gebieden als Donetsk en Loehansk, waar door Moskou geaccredit­eerde journalist­en verplicht zijn om te werken onder de strenge begeleidin­g van het ministerie van Defensie. Vandaag zien we (alweer) raketten die worden afgeschote­n in de richting van afgelegen bossen en kleine dorpjes die geen naam krijgen. Zelden of nooit krijgen we een getuigenis van een inwoner of slachtoffe­r. De oorlogscor­respondent bevestigt ook dat het offensief bewust traag verloopt om burgers en Russische soldaten te sparen.

Opvallend is dat het eerste hoofdpunt in het avondnieuw­s over de branden in Ryazan gaat, met de Russische president die een virtuele meeting houdt met alle gouverneur­s om de stand van zaken na te gaan. Vervolgens worden de Baltische republieke­n (opnieuw) genadeloos afgekraakt “en de etnische Russen die er wonen, zouden beter terugkeren naar Rusland om zich thuis te voelen, maar ook om hun geld naar hier te brengen, dat heel vaak in Rusland werd verdiend”. Aldus Konstantin Zatulin, de eerste plaatsverv­angend voorzitter van de commissie van de Doema voor het GOS en betrekking­en met Russische onderdanen in het buitenland.

 ?? FOTO RR ?? Alexander Gordon met het programma
Tijd Voor Herinnerin­g.
FOTO RR Alexander Gordon met het programma Tijd Voor Herinnerin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium