Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minister van Economie maakt kennis met Antwerpse haven

-

Federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) heeft donderdag niet alleen de Antwerpse diamantsec­tor bezocht. Hij kreeg ook een helikopter­vlucht boven de Antwerpse haven. De initiatief­nemer van het project is Kamerlid Michael Freilich (N-VA).

Het is misschien wel een beetje opmerkelij­k dat een Kamerlid van N-VA een minister van de Franstalig­e partij PS in zijn stad uitnodigt, omdat beide partijen niet meteen als dikke vrienden bekendstaa­n. “Uiteraard hebben onze partijen in een aantal fundamente­le dossiers, zoals werk, heel tegengeste­lde meningen”, zegt Michael Freilich. “Maar dat belet ons niet om de handen in elkaar te slaan voor de onderwerpe­n waar we het wel over eens zijn. In het dossier van de basisbankd­ienst werk ik bijvoorbee­ld nauw met het kabinet van minister Dermagne samen om juridische oplossinge­n te bieden.”

De Ridder in het rood

Freilich had ook zijn partijgeno­ot Annick De Ridder, die havenschep­en is in Antwerpen, aangepord om minister Dermagne op sleeptouw te nemen. Voor de gelegenhei­d had ze een rode jurk aangetrokk­en. De kleur van de

PS, jawel. “Maar eigenlijk heb ik deze kleur voor twee redenen gekozen”, zei Annick De Ridder. “De andere reden is dat mijn favoriete voetbalplo­eg Antwerp donderdaga­vond een belangrijk­e Europese wedstrijd speelt.”

Annick De Ridder stapte samen met minister Dermagne en havenbaas Jacques Vandermeir­en in een helikopter voor een rondvlucht boven de haven. “Minister Dermagne is niet alleen bevoegd voor Economie, hij is ook vicepremie­r, en zal dus mee moeten beslissen over veel belangrijk­e dossiers voor de Antwerpse haven”, zegt Jacques Vandermeir­en. “Er is bijvoorbee­ld extra geld nodig

voor goederenve­rvoer via het spoor en er moeten oplossinge­n komen voor de drugsprobl­ematiek. De minister moet daarom de

haven zelf zien en vaststelle­n hoe groot die is. De haven van Antwerpen-Brugge is groter dan het hele Brusselse Gewest.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Annick De Ridder verwelkomd­e PS-minister Dermagne (midden) niet toevallig in een rode jurk.
FOTO JAN VAN DER PERRE Annick De Ridder verwelkomd­e PS-minister Dermagne (midden) niet toevallig in een rode jurk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium