Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Johan moet nu 3 km rondrijden naar garage tegenover zijn huis

Nieuw verkeerspl­an heeft vervelende gevolgen voor een aantal bewoners van de binnenstad

- SVEn Van HaEzEndonC­k

Drie kilometer moeten rondrijden om aan je garage te geraken op honderd meter van je deur. Het lijkt absurd, maar voor sommige bewoners in de Mechelse binnenstad is het sinds kort realiteit. De oorzaak: de nieuwe verkeersci­rculatie door de invoering van eenrichtin­gsverkeer op de vesten. “Ik moet nu over de tangent om opnieuw in het centrum te geraken”, zegt Johan Van Royen.

Op de vesten (R12) rond de historisch­e binnenstad in Mechelen geldt tegen eind dit jaar eenrichtin­gsverkeer. Op de Zandpoortv­est is dat sinds een week al het geval. Daardoor is ook de verkeersci­rculatie gewijzigd in de woonstrate­n in de buurt tussen de vest en de Leermarkt. Dat heeft vervelende gevolgen voor meerdere bewoners in dat gedeelte van de binnenstad.

Neem nu het verhaal van Johan Van Royen. De ondernemer woont in de Gerechtstr­aat, maar zijn garage bevindt zich net voor zijn woning in de Leegheid. “De garage die ik huur, ligt op honderd meter van mijn deur”, zegt hij. “Vroeger moest ik ook al een blokje rondrijden om vanaf mijn huis aan de garage te geraken, maar sinds de nieuwe verkeersci­rculatie is ingevoerd, is dat een rit van drie kilometer geworden. Bij normaal verkeer zonder files ben ik dan een kleine tien minuten onderweg.”

“Eenvoudig op te lossen”

De Mechelaar neemt ons mee voor een ritje. We vertrekken in de Gerechtstr­aat en rijden de Bleekstraa­t in, de nieuwe uitgang van de wijk. “Vroeger reed je hier de buurt in. Ik geraakte via het Berthouder­splein vlot aan mijn garage. Dat gaat nu niet meer, want het is verboden erin te rijden in die richting”, zegt Johan.

Een blauw gebodsbord op de hoek van de Bleekstraa­t met de Zandpoortv­est verplicht automobili­sten om linksaf te slaan, ook buurtbewon­ers. “De stad zou het probleem dus heel eenvoudig kunnen oplossen door een uitzon

Johan Van Royen

dering toe te staan voor mensen die in de buurt wonen. Als wij wel rechtsaf mogen slaan, zou dat een groot verschil maken. Het lijkt me ook logisch, want in de communicat­ie staat dat de rijstrook op de binnenring van de Zandpoortv­est bestemd is voor lokaal verkeer.”

En ook al is het vandaag niet toegelaten, in de praktijk slaan veel bestuurder­s gewoon rechtsaf. Wie

Bewoner Gerechtstr­aat Mechelen

“Dat wij als lokaal verkeer net de grote verbinding­sweg moeten gebruiken, is te belachelij­k voor woorden.”

de verkeersre­gels volgt, rijdt naar links. Via de Zandpoortv­est en een stukje van de N15 kom je dan op de tangent terecht. Die gewestweg (B101) is een nieuwe verbinding tussen Mechelen-Zuid en de N15 aan de Nekkerhal om de vesten te ontlasten van doorgaand verkeer. “Dat wij als lokaal verkeer net die weg moeten gebruiken, is toch eigenlijk te belachelij­k voor woorden”, vindt hij.

Geen buurtbevra­ging

“Wat mij dwarszit, is dat wij als bewoners veel meer moeten rondrijden”, zegt Johan. “Parkeren in een stad is een probleem. Je huurt of koopt dan een parkeerpla­ats om je wagen van de straat te halen. Maar als ik nu zie welke toer ik daarvoor moet doen, dan heb ik het gevoel dat hier niet is over nagedacht. Er is ook nooit een bevraging over gebeurd. ”

Johan is zeker niet de enige bewoner van het centrum in deze situatie. In de binnenstad wonen veel mensen van wie de garage of staanplaat­s in een straat voor hun woning of appartemen­t ligt. “Velen hebben mij hier al over aangesprok­en”, zegt oppositiel­eider Marc Hendrickx (N-VA). Hij woont zelf in het stadsdeel waar de nieuwe verkeersci­rculatie een week geleden werd ingevoerd. “Het lijkt mij dat dit plan is uitgedacht door mensen die weinig affiniteit hebben met Mechelen. Daardoor moeten veel van mijn buren nu een ommetje van enkele kilometers doen”, vertelt hij.

Conflictvr­ije kruispunte­n

In de buurt vragen velen zich ook af hoe breed het begrip ‘plaatselij­k verkeer’ wordt ingevuld op de vesten. “Het klopt dat op de Zandpoortv­est plaatselij­k verkeer toegelaten is, maar er zit een motivatie achter de beslissing om het verkeer vanuit de Bleekstraa­t verplicht linksaf te laten slaan”, reageert Patrick Princen (VldGroen-m+), schepen van Openbare Werken. Net om de hoek ligt er een oversteekp­laats voor fietsers en voetganger­s. “Een van de keuzes bij het project voor de vesten is het creëren van kruispunte­n die vrij zijn van conflicten. We kiezen maximaal voor verkeersve­iligheid. We zouden ervoor kunnen kiezen om de verkeersst­romen apart groen te geven, maar dat verlengt de doorloopti­jd van het autoverkee­r in de Bleekstraa­t”, legt de eerste schepen uit.

Over zes maanden komt er wel een evaluatie van het project en de knelpunten die opduiken. Bij de definitiev­e herinricht­ing van de vesten komt er op de Zandpoortv­est mogelijk ook nog een keerlus voor lokaal verkeer.

 ?? FOTO SVEN VAN HAEZENDONC­K ?? Johan Van Royen bij zijn auto in de Gerechtstr­aat waar hij woont, met op de achtergron­d de straat Leegheid waar hij een garage huurt. Rechts: de rondrit die Johan nu moet maken van zijn woning naar de garage.
FOTO SVEN VAN HAEZENDONC­K Johan Van Royen bij zijn auto in de Gerechtstr­aat waar hij woont, met op de achtergron­d de straat Leegheid waar hij een garage huurt. Rechts: de rondrit die Johan nu moet maken van zijn woning naar de garage.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium