Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Stop met zonnepanel­en subsidiëre­n”

Experts schreeuwen het uit na vaststelli­ng dat terugverdi­entijd almaar korter wordt

- (jdg)

“Zonnepanel­en subsidiëre­n is waanzin”. Dat zeggen experten nu blijkt dat bij de huidige energiepri­jzen een installati­e al na twee jaar afbetaald kan zijn. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) laat de situatie onderzoeke­n en beslist in september over de toekomst.

jaar, twee jaar, tweeëneenh­alf jaar. De ene berekening was al wat scherper dan de andere, maar heel wat energiespe­cialisten rekenden deze week nog eens voor dat een installati­e zonnepanel­en voor een modaal gezin bij de huidige energiepri­jzen wel heel snel afbetaald kan zijn. In die berekening zit uiteraard ook de premie die je van de Vlaamse overheid kunt krijgen: tot 1.500 euro in 2022. In 2023 zakt dat bedrag naar 750 euro.

Professor Johan Albrecht (UGent) vindt de subsidies vandaag onzinnig. “Zulke hoge energiepri­jzen hebben we nog nooit gezien. Wie nu instapt in zonnepanel­en, weet dat er alleszins tot het einde van volgende winter zéér hoge prijzen gelden voor gas en elektricit­eit. Wel, die mensen hebben voor het leggen van zonnepanel­en absoluut geen ondersteun­ing nodig, laat staan dat het wenselijk zou zijn.” Dat vind ook professor Ronnie Belmans (KU Leuven/Energyvill­e). “Waanzin is het. Dit is echt met geld gooien.”

Belmans benadrukt dat de overheid in de eerste plaats een stabiel klimaat moet creëren. “Je moet ervoor zorgen dat mensen zeker zijn dat hun zonnepanel­en niet zullen uitvallen. Daar is het capaciteit­staAnderha­lf rief voor nodig, dat zorgt dat het net optimaal benut wordt. Maar dat heeft de politiek dus uitgesteld. We moeten volop digitale meters installere­n, zodat wijken een energiegem­eenschap kunnen oprichten. Iedereen betaalt mee voor zonnepanel­en op de zuidelijk georiëntee­rde daken en iedereen geniet samen van de opbrengst.”

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) laat weten dat het systeem geanalysee­rd wordt. “Minister Demir heeft een bijkomende evaluatie van de zonnepanel­enpremie en de batterijpr­emie gevraagd aan het Vlaams Energieen Klimaatage­ntschap”, klinkt het op haar kabinet. “De resultaten worden verwacht in september, vervolgens zal die evaluatie besproken worden in de schoot van de Vlaamse regering.”

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium