Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De kans op ziekte na een steek is voorlopig miniem”

Agressieve Aziatische tijgermug, die virussen kan overdragen, is voor het eerst gesignalee­rd in Antwerpen

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Voor het eerst is er in ons land een Aziatische tijgermug vastgestel­d in stedelijk woongebied. Een oplettende bewoner van de Duboisstra­at in AntwerpenN­oord merkte het diertje op en meldde zijn vondst via de website muggensurv­eillance.be. Dat platform werd in mei in het leven geroepen door Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskund­e (ITG) in Antwerpen. Maar hoe kon de Aziatische tijgermug in Antwerpen belanden?

Het is de eerste keer sinds de oprichting van muggensurv­eillance.be dat het ITG met zekerheid een Aziatische tijgermug kon vaststelle­n in Antwerpen. “We vragen burgers om een oogje in het zeil te houden en als ze denken een tijgermug te hebben opgemerkt, om de mug te vangen, er een foto van te nemen en er melding van te maken via onze website”, zegt Isra Deblauwe, bioloog en insectende­skundige bij het ITG. Dat deed dus ook een bewoner die in de Duboisstra­at in Antwerpen-Noord woont. “De man in kwestie kon de mug ook vangen. Daardoor kunnen we met zekerheid stellen dat het om een Aziatische tijgermug gaat”, zegt Deblauwe.

En dus zakte een team van het ITG dinsdag af naar de buurt om de zone rondom de woning verder te inspectere­n. “Doorgaans vliegen tijgermugg­en niet zo ver. We stelden een perimeter van 200 meter in waarbinnen we steekproef­matig de plaatsen hebben onderzocht waar de mug mogelijk eitjes heeft kunnen leggen.” Het gaat dan om regentonne­n die niet goed zijn afgesloten, bloempotte­n met nog een bodem stilstaand water in, rioolputje­s, dakgoten die niet goed worden onderhoude­n, terrastege­ls waar water

“De eitjes van tijgermugg­en kunnen al binnen de week uitkomen. Daarom is het belangrijk dat we tijdig ter plaatse kunnen gaan kijken. We hebben de buurt met drie teams uitgekamd, maar voorlopig konden we geen larven vinden.” Om helemaal zeker te zijn, hebben de onderzoeke­rs ook muggenvall­en uitgezet. “Dat zijn kleine zwarte potjes met water en daarop drijft een substraat. Die vallen trekken de tijgermug aan. Vrouwelijk­e muggen zullen er hun eitjes op leggen. Volgende week vrijdag gaan we onze uitgezette vallen controlere­n.”

onder blijft staan, enzovoort. Geen reden tot paniek

Hoe de Aziatische tijgermug in centrum Antwerpen kon belanden? “De kans is groot dat de mug per auto is meegereisd met mensen die terugkwame­n van vakantie”, vertelt Deblauwe. “Op zich is het niet uitzonderl­ijk dat de mug zich in stadsgebie­d begeeft. Op de plaatsen waar ze voorkomt, gedijt ze het beste in stedelijk gebied omdat het diertje zich heeft aangepast aan kunstmatig­e broedplaat­sen. In de natuur komt de Aziatische tijgermug minder voor.” Vraag is dan of we ons zorgen moeten maken. Maar dat is voorlopig niet aan de orde, stelt Deblauwe gerust.

Isra Deblauwe

“Natuurlijk zouden we het liever niet hebben dat deze mug hier zit.

Het is een agressieve mug die overdag steekt. In het zuiden moet je er soms van uit je tuin vluchten. Bovendien kan de mug bepaalde tropische virussen overbrenge­n zoals het dengue- en het zikavirus.” Maar daar heb je een samenloop van omstandigh­eden voor nodig. Want de tijgermug draagt die virussen niet automatisc­h met zich mee. “Dan moet je eigenlijk al een persoon hebben die besmet is geraakt met bijvoorbee­ld dengue op vakantie. Die persoon zou dan hier bij ons moeten worden gestoken door een tijgermug zodat die mug drager wordt van het virus. En die tijgermug moet dan op zijn beurt iemand anders prikken en besmetten. Die kans is voorlopig miniem.”

Populaties komen dichterbij

Feit is wel dat de mug almaar dichterbij komt. “Tien jaar geleden zagen we populaties in het zuiden van Frankrijk. Ondertusse­n heb je ook populaties in Strasbourg en Parijs. Dat is niet zo heel ver weg. In Frankrijk werden ook al enkele lokale gevallen van dengue vastgestel­d dit jaar.” Daarom is het belangrijk dat de mug tijdig bestreden kan worden. “En dus vragen we burgers om oplettend te blijven.”

Sinds de oprichting van muggensurv­eillance.be kreeg Sciensano zo’n 260 meldingen binnen van over het hele land. In het merendeel van de gevallen, bleek het om vals alarm te gaan. Behalve in Antwerpen, werd nog op twee andere locaties een tijgermug vastgestel­d. “Er zijn daarnaast nog enkele gevallen die we de komende dagen verder moeten onderzoeke­n en waarvan de kans groot is dat het ook om een Aziatische tijgermug gaat.”

Bioloog ITG

“De Aziatische tijgermug gedijt het beste in stedelijk gebied, omdat het diertje zich heeft aangepast aan kunstmatig­e broedplaat­sen.”

 ?? FOTO RR ?? Ter vergelijki­ng: de grote geringde steekmug de tijgermug (rechtsbove­n). (linksboven, de grootste), de gewone huismug (rechtsonde­r) en
FOTO RR Ter vergelijki­ng: de grote geringde steekmug de tijgermug (rechtsbove­n). (linksboven, de grootste), de gewone huismug (rechtsonde­r) en

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium