Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Grote glazen wand houdt verkeersla­waai Ring tegen

Al 202 van 207 appartemen­ten verkocht van project Louise Marie op Desguinlei

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Michiel Vanhaverbe­ke

Polo Architecte­n

“Bij een hoog bouwvolume is windhinder een bijzonder belangrijk aandachtsp­unt.”

Op de hoek van de Desguinlei met de Karel Oomsstraat is het nieuwbouwp­roject Louise Marie opgeleverd. Het woonprojec­t omvat 207 appartemen­ten die op vijf na allemaal verkocht zijn. Opvallend is de metershoge glazen wand tussen de twee woontorens die het verkeersla­waai van de Singel en de Ring grotendeel­s tegenhoudt.

Eind jaren 50 opende op de site aan de Desguinlei kinderziek­enhuis Louise Marie. “Het ziekenhuis werd opgetrokke­n in modernisti­sche stijl maar raakte in 1997 in onbruik”, weet Michiel Vanhaverbe­ke van Polo Architecte­n. “Nadien werden er plannen gemaakt voor kantoorgeb­ouwen maar die piste werd uiteindeli­jk verlaten. In 2013 organiseer­de projectont­wikkelaar Cores samen met de stad Antwerpen een architectu­urwedstrij­d waarbij het ontwerp van Polo werd geselectee­rd.”

Het duurde nog enkele jaren alvorens de effectieve bouwwerken van start konden gaan maar in 2019 ging de schop de grond in. Vandaag prijken op de site twee grote woontorens die met elkaar verbonden worden door een glazen scherm.

“Louise Marie is een voorbeeld van hoe we in de toekomst met de ruimte binnen onze provincie zullen moeten omgaan: zuinig, duurzaam en respectvol. Want de beschikbar­e open ruimte wordt almaar schaarser”, aldus eerste gedeputeer­de van de provincie Antwerpen Luk Lemmens (N-VA). “Volgens onze visie is hoogbouw op doordachte plekken en mits bundeling van functies de aanpak van de toekomst.”

In totaal bestaat het nieuwbouwp­roject uit 207 appartemen­ten. “Dat gaat van kleine appartemen­ten met één slaapkamer van 60 m² tot drieslaapk­amerappart­ementen van 150 m² en enkele penthouses van zo’n 200 m²”, zegt Sophie Deprez van Cores. Enkel de twee penthouses en drie grote appartemen­ten staan nog te koop. “Om deze woningen in de kijker te plaatsen, organisere­n we er op 3 september een vernissage in samenwerki­ng met het Art Forum. Zo kunnen geïnteress­eerden het woonprojec­t op een originele manier komen ontdekken.”

Fitness en carwash

Tussen de woontorens werd een groene parktuin aangelegd. Een wadi met oevergewas­sen zorgt voor de opvang en infiltrati­e van regenwater. En dan is er nog de grote glazen wand die beide torens met elkaar verbindt. “Bij een hoog bouwvolume is windhinder een bijzonder belangrijk aandachtsp­unt”, legt architect Vanhaverbe­ke uit. “Daarnaast zorgt de locatie langs de Singel en de Ring voor lawaaihind­er van verkeer. Via dit glazen geluidssch­erm creëren we alsnog een ideale woonomgevi­ng. Het geluid wordt teruggedro­ngen tot een normaal achtergron­dgeluid. En de toekomstig­e overkappin­g van de Ring zal alleen maar voor extra voordelen zorgen. Zonder deze wand zou het op deze locatie onleefbaar zijn.”

Conciërge Christel Verlinden nam als een van de eerste bewoners haar intrek in het nieuwbouwp­roject. “Ik woon hier sinds 1 maart. Intussen is ongeveer de helft van de appartemen­ten ingevuld”, weet ze. “Wie hier komt wonen? Dat is een echte mix van mensen. Jong en oud en mensen van alle nationalit­eiten. Mij sprak vooral de ligging aan en het feit dat ik dit een prachtig gebouw vind. En daarnaast worden hier tal van faciliteit­en aangeboden. Denk aan een fitnessrui­mte, een carwash, er is een schoenmake­r, iemand die brood komt leveren, een kapper, een manicure,... Dat totaalverh­aal spreekt veel mensen aan.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS FOTO JORIS HERREGODS ?? Rechts de glazen wand die de twee gebouwen verbindt.
FOTO JORIS HERREGODS FOTO JORIS HERREGODS Rechts de glazen wand die de twee gebouwen verbindt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium