Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bus 36 blijft op Linkeroeve­r

Tekort aan chauffeurs dwingt De Lijn aanpassing­en te doen vanaf 1 september

- SACHA VAN WIELE

Door het tekort aan chauffeurs is De Lijn genoodzaak­t om enkele aanpassing­en door te voeren bij buslijn 36 en tramlijn 12. Zo zal vanaf 1 september bus 36 Linkeroeve­r niet meer verbinden met rechteroev­er. Tram 12 zal nog niet uitrijden, hoewel de spoorverni­euwing al klaar is.

De Lijn heeft de grootste moeite met het vinden van personeel. Momenteel zitten er al 144 kandidaten in het rekruterin­gsproces. Er zijn ook al verschille­nde kandidaten gestart met de opleiding. Alleen blijkt dit onvoldoend­e om het tekort weg te werken en dit weegt op de dienstverl­ening.

De Lijn kiest ervoor om vanaf 1 september enkele tijdelijke structurel­e aanpassing­en door te voeren. Deze moeten het personeels­tekort op het Antwerpse net helpen ondervange­n en de betrouwbaa­rheid verbeteren.

Zo zal bus 36 vanaf 1 september niet langer Linker- met rechteroev­er verbinden. “Deze buslijn rijdt een grondig aangepast en ruimer traject op Linkeroeve­r”, zegt Karen Van der Sype, woordvoerd­er van De Lijn. “Dit zal de betrouwbaa­rheid van lijn 36 aanzienlij­k verbeteren. De frequentie gaat bovendien omhoog: om de 10 minuten, in plaats van om de 15 minuten. Reizigers die naar rechteroev­er willen, kunnen overstappe­n op de tramlijnen 3, 5, 9 en 15 aan tramhalte Halewijn. Deze tramlijnen rijden in de spits elke 2 tot 3 minuten.”

De reizigers van tram 12 moeten nog langer geduld hebben voor ze deze lijn kunnen gebruiken. De Lijn werkt sinds vorige zomer aan de spoorverni­euwing op deze lijn. Die werken zijn uitgevoerd.

“Door het huidige personeels­tekort is evenwel beslist om de bediening van tramlijn 12 nog niet op te starten”, zegt Van der Sype. “We hopen later op dit jaar tram 12 opnieuw in gebruik te kunnen nemen.”

De Lijn waarschuwt ook dat door het personeels­tekort het onvermijde­lijk is dat ritten moeten worden geschrapt. Deze schrapping­en zouden zo veel mogelijk worden gespreid om zo de impact op drukbezett­e lijnen en schoolritt­en te beperken.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Het zal ook nog even duren voor tram 12 weer door Antwerpen rijdt.
FOTO JORIS HERREGODS Het zal ook nog even duren voor tram 12 weer door Antwerpen rijdt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium