Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hij daagde minderjari­gen uit voor spelletje waarheid, durven of doen”

Tien jaar cel gevorderd voor 31-jarige die opnieuw zedenfeite­n pleegt

-

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag tien jaar cel en tien jaar terbeschik­kingstelli­ng gevorderd voor een 31-jarige man uit Antwerpen die minderjari­gen seksueel benaderd had online. Hij was in 2013 al voor gelijkaard­ige feiten veroordeel­d, maar herviel nadat zijn voorwaarde­n werden afgebouwd.

Het onderzoek ging van start met een melding van het Amerikaans­e National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC) dat via een Belgisch IPadres twee foto‘s van kindermisb­ruik werden verspreid. Het IPadres bleek toe te behoren aan de beklaagde. Op 17 maart werd een huiszoekin­g uitgevoerd en op zijn laptop werd een grote hoeveelhei­d kinderporn­o aangetroff­en.

Zijn laptop werd verder uitgelezen en daaruit bleek dat hij zich op verschille­nde socialenet­werksites had voorgedaan als een 12jarige jongen. Hij zocht contact met minderjari­gen en daagde hen uit tot een spelletje ‘waarheid, durven of doen’. Hij vroeg dan om naaktfoto’s en stelde seksueel getinte vragen.

De beklaagde werd verhoord en ging meteen tot bekentenis­sen over. Hij gaf toe dat hij naar kinderporn­o had gezocht en de beelden ook zelf had verspreid. Hij bekende verder dat hij via Zoom contact had met minderjari­ge jongens en dat hij hen gevraagd had om hun kleren uit te doen. Hij vermoedde dat ze 13 of 14 jaar waren. “Het was niet mogelijk om de slachtoffe­rs te identifice­ren. Volgens de beklaagde legde hij contacten met minderjari­gen over heel de wereld en waren er bijna geen Belgen bij. Het is wel duidelijk dat hij veel slachtoffe­rs heeft gemaakt”, stelde de procureur.

Het hof van beroep had de dertiger in 2013 al tot vijf jaar cel en vijf jaar terbeschik­kingstelli­ng veroordeel­d voor het aanranden van elf minderjari­gen, het aanzetten tot ontucht en voor het bezitten en verspreide­n van kinderporn­o in de periode 2010-2012. Hij had zich toen ook voorgedaan als minderjari­ge en zijn slachtoffe­rs uitgedaagd tot het spelen van ‘waarheid, durven of doen’.

De procureur vond enkel

een

zeer strenge straf op zijn plaats. “Deze man is een seksueel roofdier, de schrik van elke ouder. Prille tieners hebben door hem een levenslang trauma opgelopen. De maatschapp­ij moet tegen deze man beschermd worden.”

De verdedigin­g voerde geen betwisting over de feiten. “Iedereen heeft zijn problemati­ek blijkbaar onderschat”, stelde meester John Maes. De strafuitvo­eringsrech­tbank had zijn cliënt in 2016 vrijgelate­n onder voorwaarde­n. Hij moest een aangepaste ambulante behandelin­g volgen, libidoremm­ende medicatie nemen en een internetve­rbod naleven. De beklaagde hield zich daar ook aan en na verloop van tijd werden de voorwaarde­n één voor één afgebouwd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium