Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Anticlimax op de Bosuil

- MAARTEN DELVAUX

Remco Evenepoel is met grootste onderschei­ding geslaagd in zijn eerste examen in de Ronde van Spanje. In de gietende regen reed Evenepoel de concurrent­ie aan flarden naar de top van de Pico Jano. Na zes etappes mag hij voor het eerst een leiderstru­i aantrekken in een grote ronde. “Dit is een droom.”

Titelverde­diger Primoz Roglic, Girowinnaa­r Jay Hindley en exwinnaar Simon Yates: op anderhalve minuut. Colombiaan­se klimgeiten Miguel Angel Lopez en Sergio Higuita: op twee minuten. Olympisch kampioen Richard Carapaz: op drie minuten. Remco Evenepoel krabde zich even in de haren toen hij losrijdend op de rollen op de top de tijdsversc­hillen onder oog kreeg op zijn gsm. “Geen tijd verliezen” en “verstopper­tje spelen”, dat waren ’s ochtends bij de start in Bilbao de belangrijk­ste trefwoorde­n geweest in zijn perspraatj­e. Maar in het hondenweer op weg naar de eerste echte aankomst bergop in deze Vuelta gooide Evenepoel alle schroom overboord. Alleen de Spanjaard Enric Mas slaagde er in om het verschroei­ende tempo van de ontketende Belgische rondehoop te volgen. Die telt nu 28 seconden achterstan­d, topfavorie­t Roglic volgt al op een minuut.

Door de vreselijke regenbuien waren er zo goed als geen supporters op de kale top van de Cantabrisc­he berg geraakt, waardoor Remco Evenepoel zijn allereerst­e leiderstru­i in een grote ronde slechts aan een handvol fotografen en journalist­en kon showen.

“Het was leuker geweest met meer mensen aan het podium, maar dat is meestal zo bij aankomsten boven in de paar dagen geleden al zei: het is beter om een voorsprong te hebben dan seconden achter te staan. Ik hoop dat dit weer een paar vraagteken­s bij de buitenwere­ld kan wegnemen. Dit is de beloning voor al het harde werk dat ik heb verricht. Ik heb van deze Vuelta een hoofddoel gemaakt. Het is een droom zelfs.”

De eerste veldslag is gewonnen, maar de oorlog is nog lang niet gestreden. Evenepoel besefte gisteren maar al te goed dat dit slechts de eerste van negen aankomsten bergop was.

“De Ronde van Spanje is verre van gedaan. Mijn voorsprong betekent eigenlijk niks. Maar de eerste week van de Vuelta is mijn ogen wel de zwaarste. Nu komt er een héél lastig weekend aan, maar die klimmen moeten we ook wel liggen. Ik ga proberen om mijn voorsprong te behouden of zelfs nog te vergroten. Wetende dat er dinsdag nog een tijdrit aankomt, dat zijn héél mooie vooruitzic­hten.”

Primoz Roglic had gisteren alvast nog een waarschuwi­ng voor Evenepoel in huis. “Vandaag hebben we iets verloren, maar Madrid is nog heel ver. Ik voel me goed en ben strijdvaar­dig. Ik kijk uit naar de komende ritten.”

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium