Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moeilijker dan het lijkt

- LUDO VANDEWALLE

Wie zijn de vedetten?

Echt ronkende namen? Nee, die heeft Porto niet. De duurste is alleszins wel een clublegend­e: de Braziliaan­se Portugees Otavio (27) is al er al sinds 2015 in loondienst en de middenveld­er heeft al 239 wedstrijde­n op de teller. Voorts is ook Mehdi Taremi een in het oog te houden speler: met 53 goals in 100 wedstrijde­n kan de Iraniër prima cijfers voorleggen.

Zijn ze in vorm?

Nogal, ja. Vorig seizoen werd Porto nog kampioen met zes punten voorsprong op Sporting, nadat het slechts één wedstrijd had verloren. En Porto trekt die lijn door: na drie speeldagen staat het opnieuw op kop met negen op negen en een doelsaldo van +8.

Wat moet u nog weten?

Met een totale marktwaard­e van 244,25 miljoen euro is Porto de ploeg met de op een na goedkoopst­e ploeg in pot 1 van de Champions League. Alleen Europa League-winnaar Frankfurt is met een marktwaard­e van 228,05 miljoen euro nog minder duur. Ter vergelijki­ng: de marktwaard­e van Club Brugge wordt op dit moment op 138,85 miljoen euro geschat.

Met João Félix heeft Atlético een wonderkind in zijn rangen: in 2019 werd de toen 19-jarige Portugees voor maar liefst 127 miljoen euro naar Madrid gehaald, maar de verwachtin­gen inlossen deed hij nog niet helemaal met 29 goals in 113 wedstrijde­n. Voorts vinden we naast sterren als Griezmann en Oblak ook twee Belgen terug: Yannick Carrasco en Axel Witsel. Die laatste werd deze zomer aan boord gehaald en wordt er als centrale verdediger uitgespeel­d.

Zijn ze in vorm?

Niet speciaal. Tegen Getafe werd met een 0-3-zege wel goed aan de competitie begonnen, maar de week erna ging Atlético in eigen huis pijnlijk onderuit tegen Villarreal (0-2). Vorig seizoen eindigde het derde, achter tenoren Real Madrid en FC Barcelona.

Wat moet u nog weten?

Niet alleen Simeone kan zijn kalmte niet altijd bewaren: afgelopen weekend ging verdediger Mario Hermoso nog in de clinch met de fans van de harde kern nadat die belediging­en naar het hoofd van Griezmann hadden geslingerd. Hermoso was klaar om op de vuist te gaan, maar werd gekalmeerd door de aanwezige agenten en stafleden. van de Champions League uitgeschak­eld in een groep met Liverpool en... Atlético Madrid. In de Europa League moest het verrassend zijn meerdere erkennen in Olympique Lyon. Het team van oude bekende Sergio Conceiçao verkocht naar gewoonte weer zijn vedetten Vitinha (naar PSG) en Fabio Vieira (naar Arsenal) voor enkele tientallen miljoenen. Maar wie durft te zeggen dat ze daardoor verzwakt zijn? Wij doen wild over de bijna 200 miljoen euro aan transfers die Club Brugge de jongste vijf jaar binnenrijf­de. Porto haalt met 400 miljoen euro het dubbele en blijft door een onwaarschi­jnlijk constant hoog niveau in talentscou­ting ook internatio­naal de subtop. De jongste vijf jaar haalde de Portugese landskampi­oen twee keer de kwartfinal­e en één keer de achtste finale. Telkens werden de beste spelers verkocht en werd een blik met nieuw talent open getrokken. In 2016-2017 zat Porto ook al in een groep met Club Brugge. In Brugge won het met 1-2 en in Porto werd het 1-0. Typisch. Denken dat het kan, maar toch weer verliezen.

Bayer uitverkore­n

Bayer Leverkusen is de minst sexy tegenstand­er van de drie. Oerdegelij­ke Duitsers die Club Brugge alleen kennen van de transfer van Odilon Kossounou, de 21-jarige Ivoriaanse verdediger die zijn basisplaat­s bij de fabriekspl­oeg in de buurt van Keulen nog moet heroveren. Hoopgevend is dat het team van de Zwitserse coach Gerardo Seaone de competitie dramatisch is begonnen met drie nederlagen, waarvan twee in eigen huis. Alleen de naam van Tsjechisch­e spits Patrik Schick doet internatio­naal een belletje rinkelen. Bayer is uitverkore­n om punten tegen te pakken.

Club Brugge lijkt toch weer voor de derde plaats te moeten gaan. Als de landskampi­oen op zijn best is zoals de voorbije jaren - maar dan moeten Hans Vanaken en Noa Lang wel blijven - is opnieuw competitie­f zijn tot de laatste speeldag een mooie verwezenli­jking. Maar opletten: het zijn teams die niet zenuwachti­g worden als de tegenstand­er beter lijkt te zijn maar perfect weten toe te slaan als diezelfde tegenstand­er dat ook zelf begint te geloven.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium