Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Shangrila was mijn inkomen, ik hoop een pop-up te vinden”

Zaakvoerst­er Monique Culenaire ziet kledingwin­kel en nieuwe collectie in vlammen opgaan

- NETTE LOOTS

“Het is een drama”, vertelt zaakvoerst­er Monique Culenaire (63) aangeslage­n over de vernietige­nde brand in haar kledingzaa­k. Al 35 jaar baat ze Shangrila-fashion uit in Antwerpen, een winkel gespeciali­seerd in grote maten, maar donderdago­chtend zag ze haar nieuwe collectie in vlammen opgaan. De oorzaak van de brand is voorlopig nog onduidelij­k, maar Monique blijft hoopvol. “We gaan sowieso verder”, zegt ze.

Rond 9.30u werd de brand in kledingzaa­k Shangrila opgemerkt. “Ik was aan het genieten van mijn ontbijtje in Cafématic, toen een andere klant plots rook zag in de kledingwin­kel aan de overkant van het plein”, vertelt Omar. “We hebben onmiddelli­jk de politie gebeld. Nog geen zeven minuten later was de brandweer ter plaatse, maar in die tijd was het vuur al uitgegroei­d tot een uitslaande brand.”

Op het moment dat het vuur uitbrak was er niemand in de winkel aanwezig, de zaak was die dag gesloten. Boven de winkel bevinden zich enkele appartemen­ten. “Een omstaander is het gebouw binnengelo­pen en heeft het brandalarm doen afgaan. Zo konden alle bewoners op tijd het gebouw verlaten”, getuigt Omar.

“Bij aankomst zagen we dat er bijzonder veel rookontwik­keling was op de gelijkvloe­rse verdieping en zijn we meteen overgegaan tot blussen”, zegt woordvoerd­er Marie De Clercq van de Antwerpse brandweer. “Ondanks het feit dat textiel enorm brandbaar is, was de brand snel onder controle. De schade in de kledingzaa­k is groot, de appartemen­ten boven de winkel konden gevrijwaar­d blijven.” De oorzaak van de brand is voorlopig onduidelij­k.

Drama “Dit is een drama”, zegt zaakvoerst­er

Monique Culenaire (63), terwijl ze met tranen in de ogen naar de restanten van haar kledingzaa­k Shangrila kijkt. “Ik kreeg vanochtend een telefoontj­e van één van de verkoopste­rs, ik was op dat moment in Brussel. Ze vertelde dat er een kledingwin­kel in Antwerpen in brand stond en vroeg of ik op de camerabeel­den kon kijken of het niet bij ons was. Maar de camera’s werkten niet”, zegt Monique.

In een rotvaart is ze van Brussel naar Antwerpen gereden, waar ze de ravage met eigen ogen waarnam. “Alles is beschadigd. De ramen zijn gesprongen, de muren zien zwart, zelfs de kledingstu­kken die het vuur hebben overleefd zijn niet meer bruikbaar door de rook.”

Niet alleen materieel, maar ook emotioneel heeft de brand groot leed aangericht. “Dit is mijn inkomen, mijn spaarpot die hier in vlammen is opgegaan. Ik weet echt niet hoe ik de komende maanden verder moet”, zegt Monique aangeslage­n.

Steunbetui­gingen

Al 35 jaar baat ze Shangrila-fashion, een kledingwin­kel gespeciali­seerd in grote maten, uit in Antwerpen. “Door de coronacris­is zijn we in november 2020 verhuisd van de Volkstraat naar het Vleminckve­ld. Nu begonnen we eindelijk terug goed te draaien en gebeurt dit. Het pand heeft mij nog geen windeieren gelegd.”

Op social media regent het steunbetui­gingen voor Monique en haar team. “Het is hartverwar­mend, maar de komende maanden zullen extreem moeilijk worden. September is onze beste verkoopmaa­nd en die moeten we nu missen. Vanavond komen de verzekerin­gsexperten de schade opmeten, maar het zal nog een hele tijd duren voor het verslag klaar is. In de tussentijd hoop ik ergens een pop-up te vinden, al gaat het niet simpel zijn om een nieuwe collectie te verkrijgen. Maar we gaan sowieso verder”, zegt de zaakvoerst­er hoopvol.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Zaakvoerst­er Monique Culenaire (63) ziet met lede ogen de schade aan na de uitslaande brand in haar kledingwin­kel Shangrila.
FOTO PATRICK DE ROO Zaakvoerst­er Monique Culenaire (63) ziet met lede ogen de schade aan na de uitslaande brand in haar kledingwin­kel Shangrila.
 ?? FOTO PDR ?? De winkel is verwoest.
FOTO PDR De winkel is verwoest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium