Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wil dansen en zo mensen ontroeren”

- ERIK VANDEWALLE

Xena Pauwels studeert aan de befaamde Rambert School in Londen ballet en hedendaags­e dans. Een erg dure opleiding en daarom trekt de achttienja­rige ballerina zaterdag 27 augustus naar de boekenmark­t op het Dorpsplein in Kapellen om er strips en boeken te verkopen om zo mee haar studies te financiere­n.

Xena Pauwels studeert aan de Rambert School in hartje Londen. Dat is nog steeds een van de meest prestigieu­ze instelling­en ter wereld wanneer het gaat over ballet en hedendaags­e danstechni­eken. Nog niet zo lang geleden studeerde ze af aan de Kunsthuman­iora in Wilrijk. “Al van kindsbeen af droom ik ervan om te dansen. Net als de meeste medeleerli­ngen van mijn laatste jaar in Wilrijk deed ik auditie bij de Rambert School. Jammer genoeg was ik de enige die toelating kreeg om in Londen te gaan studeren. Ik ben er trouwens de enige Belgische student’, vertelt Xena.

De achttienja­rige danser verblijft in Londen bij een ouder koppel. De opleiding aan de gerenommee­rde dansschool is niet min. “Gemiddeld veertig uur per week. We krijgen ook wel dansgeschi­edenis en schrijven essays, maar de meeste tijd gaat natuurlijk naar het dansen. Dat gaat van klassiek ballet tot moderne danstechni­eken.”

Ze heeft net nog een tweeweekse stage achter de rug bij het Royal Ballet School in Londen. Om toegelaten te worden tot die stage, moet je ook auditie doen. Enkele honderden kandidaten voor een beperkt aantal plaatsen is er doorgaans de regel. Ondertusse­n heeft Xena Pauwels het eerste jaar met vrucht beëindigd. Om haar diploma te halen wachten haar evenwel nog twee jaar opleiding.

Sedert het invoeren van de Brexit is het leven in Engeland er niet gemakkelij­ker of goedkoper op geworden. Dat ondervindt Xena iedere keer wanneer ze het Kanaal oversteekt. “De prijzen swingen de pan uit. Voedingsmi­ddelen zijn minstens verdubbeld in prijs en dat geldt ook voor het inschrijvi­ngsgeld aan de Rambert School of de energiepri­jzen. Daarom sta ik zaterdag met een boekenstan­d op het Dorpsplein.”

Danstalent

Amper vier jaar was Xena toen het opviel dat ze het dansen in zich had. Als zevenjarig­e trok ze naar de dansschool en behaalde heel wat prijzen, waaronder ook een Belgische titel. Het lag dus voor de hand dat ze naar de Kunsthuman­iora in Wilrijk trok. Als tiener kwam Xena ook aan de bak in diverse musicals in Vlaanderen. Zo speelde ze mee in Annie en vertolkte ze de hoofdrol in Kruimeltje. “Dat waren heel leuke ervaringen, maar ik voelde me veel meer aangetrokk­en tot ballet en moderne dans.”

Xana Pauwels

“Nog twee jaar opleiding en dan wil ik beroepsdan­ser worden en ga ik audities doen in onder meer Engeland, de Verenigde Staten, Duitsland en uiteraard ook in eigen land. We zullen wel zien waar we uiteindeli­jk terechtkom­en. Maar ik wil dansen en zo een verhaal vertellen dat mensen ontroert.”

Boekenmark­t

Sinds 2006 organiseer­t de bib van Kapellen een boekenmark­t en houdt tegelijker­tijd uitverkoop van oude collectiem­aterialen. Op het Dorpsplein voor de bib staan zaterdag 27 augustus een tachtigtal boekenkraa­mpjes. Wie op zoek is naar oude en nieuwe boeken, cd’s, dvd’s, video’s, games, prentkaart­en en tekeningen kan er terecht van 10u tot 16u.

Elia, beheerder van het Belgisch hoogspanni­ngsnet, is iets vroeger dan verwacht gestart met de afbraak van de verouderde hoogspanni­ngslijn tussen Massenhove­n en Poederlee. 48 masten worden afgebroken. Donderdag was de aannemer al aan de slag in Pulderbos.

Normaal zou er vanaf augustus in Lille worden gestart en doorgewerk­t tot de Boskant in Pulderbos. De rest - tot de carpoolpar­king in Oelegem - zou in de loop van 2023 neergehaal­d worden. De voorbije dagen waren er al verschille­nde voorbereid­ingen te zien. Maar donderdag werden er voor het eerst echt kabels weggehaald in Pulderbos. Het team dat dit huzarenwer­k zal klaren, bestaat voornameli­jk uit Tsjechisch­e arbeiders.

De kabels worden ter hoogte van straten onderstut door hoge houten poorten, zodat ze zeker niet op doorgaand verkeer kunnen terechtkom­en. Spanning staat er sowieso niet meer op kabels. Toch was er donderdag een oproep van een bezorgde fietser in de Grasbaan die niet wist of ze er wel zeker veilig genoeg kon passeren, omdat een kabel bijna op de grond lag. “We kregen die melding, maar alles is onder contro

le”, zegt burgemeest­er Luc Van Hove (CD&V). De geplande werken

Volgens een aanwezige man op de werf werden de kabels aan de Molenheide in Pulderbos in twee dagen weggehaald zijn. De pylonen worden achteraf afgezaagd.

De lijn Massenhove­n-Poederlee is einde levensduur en nieuwe ondergrond­se elektricit­eitskabels garanderen de bevoorradi­ng in de regio.

Tussen de carpoolpar­king in Oelegem en het hoogspanni­ngsstation in Massenhove­n blijven een aantal kabels behouden.

De hoogspanni­ngslijn (150 kV, kilovolt) Massenhove­n-Poederlee werd aangelegd in 1962. Door Pulderbos lopen twee hoogspanni­ngslijnen vrij dicht tegen elkaar. Eén ervan blijft behouden.

Binnenkort start Elia in het kader van de energietra­nsitie met het verzwaren van de bestaande luchtlijn tussen hoogspanni­ngsstation­s Massenhove­n en Van Eyck in Kinrooi. Dat traject is 92 kilometer lang en loopt van het hoogspanni­ngsstation Massenhove­n langs het Albertkana­al naar de hoogspanni­ngsstation­s Heze in Geel en Meerhout. Het wordt de ruggengraa­t van het Belgisch stroomnet genoemd.

Danseres in opleiding

‘‘Voedingsmi­ddelen zijn minstens verdubbeld in prijs en dat geldt ook voor het inschrijvi­ngsgeld aan de Rambert School of de energiepri­jzen’.’

 ?? FOTO EVDW ?? Xena studeert in Londen ballet en hedendaags­e dans.
FOTO EVDW Xena studeert in Londen ballet en hedendaags­e dans.
 ?? FOTO KMA ?? Aan dit huis dat recht onder de hoogspanni­ngskabels op de Molenheide staat, werd een grote houten poort ter ondersteun­ing geplaatst zodat de kabels het dak zeker niet raken bij de afbraak.
FOTO KMA Aan dit huis dat recht onder de hoogspanni­ngskabels op de Molenheide staat, werd een grote houten poort ter ondersteun­ing geplaatst zodat de kabels het dak zeker niet raken bij de afbraak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium