Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Spa is het mooiste circuit ter wereld, het moet er knallen”

Marc Van Sintruyen zorgt mee voor ultieme fanbelevin­g op Formule 1-weekends

- DANTE BELLON

Een simpele babbel op het autosalon in 2016. Meer was er niet nodig voor Marc Van Sintruyen om de wereld van de grootste autosport binnen te stappen. Nu verzorgt hij als consulent mee de fanbelevin­g op menig Formule 1-circuit wereldwijd. “En zeggen dat ik vroeger eigenlijk bitter weinig met de sport had.”

De Antwerpse ondernemer schopte in 2017 met 555 (triple five) Management zijn eigen bedrijf uit de grond. Met 555 levert Marc advies en zorgt hij voor de uitwerking van live experience­s op evenemente­n. Achter hem staat een team van zo’n twintig medewerker­s die voor de uitwerking ervan moeten zorgen. Van studio’s en podia ontwerpen tot een hele regie in goede banen leiden tijdens liveshows. “Toen ik dan in 2016 - via mijn vorig bedrijf - de kans kreeg om als promotor aan de slag te gaan op de Grote Prijs van Spa-Francorcha­mps is het voor mij binnen de autosport allemaal begonnen.”

De ommezwaai

Met een geslaagde pitch kreeg Marc de kans om de fanbelevin­g te doen op Spa-Francorcha­mps. “Dat initiatief heeft op de F1-organisati­e een enorme impact gehad, want het was zeer vernieuwen­d. We hebben toen ook al meerdere dj’s laten spelen op de fanzone stage en in combinatie met de juiste keuze aan video’s was het management toch wel onder de indruk van hoe alle fans daar positief op reageerden. Op zondag hadden we dan een filmpje voorzien om op alle schermen af te spelen met de geschieden­is van Spa, gemonteerd op een emotioneel nummer. Het toenmalige net nieuwe - management van F1 kwam kijken en meteen erna mocht ik al de openingssh­ow voor de Grote Prijs van Austin in de

Verenigde Staten voorbereid­en.”

Sinds de overname door Liberty Media in 2017, en dankzij een totale inzet op sociale media en Netflix, is de sport wereldwijd intussen enorm aan het boomen. De Netflix-serie trok voor seizoen vier dat in maart uitkwam meer dan vier miljoen kijkers per minuut tijdens de eerste twee dagen. Ook de impact van Max Verstappen is voor ons land groot te noemen. In België was het meteen de tweede best bekeken show na de release.

“Het zorgt er alleen maar voor dat het voor ons nog interessan­ter wordt. Liberty Media ziet een Formule 1-weekend als een uitje met familie en vrienden. Die vijf momenten dat een Formule 1-auto op het circuit komt, moeten het hoogtepunt zijn van een weekend

Drive To Survive vol entertainm­ent en amusement. Gelukkig hadden ze dat bij de overname meteen door, want de voormalige F1-baas Bernie Ecclestone dacht niet echt aan het publiek dat hij binnen vijf of tien jaar moet aantrekken. Voor hem waren alleen de sponsors en de vips belangrijk. Maar de gewone mensen zitten er meestal al van ’s morgens vroeg tot vijf uur in de namiddag en betalen daar vaak veel geld voor. Dan moet je die ook iets teruggeven.”

Iedereen VIP

En dus zorgt Marc er nu mee voor dat elke GP een beleving is. “Het is toch de bedoeling om dat ervan te maken. De fan die met zijn frigobox en kampeersto­eltje wacht tot de auto’s passeren, zal je altijd hebben. Maar het is ondertusse­n veel meer geworden.” En voor Spa zijn er grote plannen. Onder andere Henri PFR, Sander van Doorn, Sem Thomasson en Oliver Heldens komen samen met nog enkele wereldtopp­ers optreden in de fanzone, en voor de catering werken we sinds dit jaar samen met The Butcher’s Store uit Antwerpen en andere gerenommee­rde Belgische koks. Er komt ook een restaurant waar mensen kunnen gaan eten. Het zullen dus niet meer alleen frituursna­cks waarmee je je honger moet stillen.”

Het fandorp is elke ochtend geopend vanaf 10u tot 22u ’s avonds. Dat betekent ook dat er constant live-muziek zal en dj’s zullen zijn om de fan te entertaine­n. Daarnaast zijn ook de F1 Experience­s nog altijd aanwezig. “Je kan zelf ook nog altijd in de simulator gaan plaatsneme­n en een band wisselen zoals bij een pitstop. Dat verandert niet.”

De organisati­e vergroent ook dit jaar. “Qua mobiliteit zullen er extra treinen ingelegd worden van en naar het parcours met grotendeel­s elektrisch­e pendelbuss­en. Er is ook een grote gratis fietsparki­ng. Verder wordt het afvalwater op en rond het circuit opgevangen en ter plekke behandeld om hergebruik­t te worden en er zal ook nauwletten­d toegekeken worden op het recycleren van afval. Meer dan ooit wordt de Grote Prijs van Spa-Francorcha­mps in de kijker gezet als Belgische trots, maar ook als een streekprod­uct. Iets wat hopelijk ook de Formule 1-bazen zal bevallen.”

 ?? FOTO DK ?? Marc Van Sintruyen op het circuit van Franchorch­amps.
FOTO DK Marc Van Sintruyen op het circuit van Franchorch­amps.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium