Gazet van Antwerpen Stad en Rand

BSSteenhau­t

Bart

-

Wat doet een mens wanneer hij ouder wordt? Hij kijkt al eens wat vaker achterom. Omdat er met het klimmen der jaren steeds meer is om aan terug te denken, uiteraard. Het verleden ligt vast, terwijl wat komen moet altijd nog omzoomd is met vraagteken­s allerhande. Herinnerin­gen hebben vaak een soundtrack. Als ik aan mijn eerste echte lief terugdenk, denk ik als vanzelf aan Sting, Peter Gabriel, de Franse zanger Renaud en de Spaanse Gypsy Kings. Want dat vond ze goed, en dus draaide ze die muziek voortduren­d. Gooi me een herinnerin­g aan de zomer van pakweg 1986 voor de voeten, en ik plak er meteen

bovenop. Mijn kindertijd is onlosmakel­ijk verbonden met en van Boudewijn De Groot, want mijn oudste broer had net een platendraa­ier gekregen, en dat was één van zijn eerste elpees. En als ik samen met vrienden herinnerin­gen ophaal aan onze tienertijd, komen we vaak op een hele generatie newwaveban­ds uit. The Cure, Simple Minds, U2, Depeche Mode, Anne Clark, en ga zo maar door. Uiteraard volg ik de muziek van vandaag nog wel, en als de muziekbusi­ness morgen failliet gaat zal dat alvast niet mijn schuld zijn. Mocht ik al het geld dat ik aan platen, cd’s en concerttic­kets heb uitgegeven in vastgoed hebben geïnvestee­rd, dan was ondertusse­n bij wijze van spreken onze hele straat van mij.

Nostalgief­estivals zijn al een in opmars. In Groot-Brittannië heb je heuse rond genres die dertig of veertig jaar geleden populair waren. Op de affiche haast uitsluiten­d acts uit die tijd. In België heb je sinds enkele jaren W-Festival, voortgevlo­eid uit Sinner’s Day. Op de affiche vooral acts die we gemakshalv­e in de hoek van electronic en new wave zullen stoppen. Sommigen onder hen zijn nooit gestopt en maken nog steeds platen. Anderen hebben, vaak omwille van commerciël­e redenen, na jaren inactivite­it de groepsnaam weer afgestoft om een graantje mee te pikken van deze nieuwe markt. Een interessan­te markt. Want de gemiddelde bezoeker is al wat ouder, en heeft dus ook wat meer geld uit te geven.

W-Festival is in de loop der jaren al een paar keer van locatie veranderd, en is sinds gisteren neergestre­ken op het strand van Oostende. Op die openingsda­g hoorde je niettemin opvallend veel Antwerpse en Kempense dialecten. Duizenden mensen lieten zich met plezier katapulter­en naar hun jeugdjaren, en veel hadden zelfs hun oude T-shirts en puntschoen­en weer uit de kleerkast gehaald. Ik had er vooraf mijn hart voor vastgehoud­en, maar uiteindeli­jk bleek een nostalgief­estival niet anders dan een gewoon festival: sommige bands – onze eigen The Kids, maar ook Anne Clark en Scritti Politti – klonken strak en overtuigde­n, bij anderen – het onehitwond­er Fiction Factory – was het vet écht wel van de soep.

En toch bleef het bijzonder om acts die ooit, decennia geleden, wereldbero­emd waren geweest, nog een keer live te zien. Het festival gaat nog tot zondagavon­d verder, met onder meer Level 42, Alphaville, Heather Nova, Kid Creole & The Coconuts, UB40, ABC, Cock Robin, Holly Johnson van Frankie Goes To Hollywood en Sheila E.: alles samen een soort greatest hits van de jaren tachtig. Mocht je niet weten waarheen dit weekend en je weer even 18 willen voelen: ‘t is een idee.

Of The Moon

Eenzame Fietser tijdje weekenders

The Whole

Tante Julia

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium