Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mogelijk nieuwe aanslag in Antwerpen verijdeld

Politie pakt gewapende Nederlande­rs op in al eerder door aanslagen geteisterd­e buurt

-

Voor de tweede keer in drie dagen tijd heeft de politie een gewapend commando onderschep­t in Antwerpen. Woensdagna­cht werden in Berchem vijf Nederlande­rs gearrestee­rd. Opvallend detail: twee van de verdachten zijn jonge vrouwen. Het incident speelde zich af in de buurt van de Deken De Winterstra­at, waar eerder al drie aanslagen werden gepleegd.

De feiten speelden zich woensdagna­cht af rond 2.30u in Berchem. Een anonieme motorpatro­uille van de Antwerpse politie merkte de wagen met Nederlands­e nummerplaa­t op en vroeg bijstand van de mobiele eenheid voor een controle in de Lode Vissenaeke­nstraat. In de wagen zaten drie Nederlands­e mannen tussen 18 en 20 jaar oud en twee Nederlands­e vrouwen van 18 en 19 jaar.

“Tijdens de politiecon­trole werd een wapen aangetroff­en in hun voertuig”, vertelt parketwoor­dvoerster Kato Belmans. Volgens onze informatie gaat het om een oorlogswap­en zoals een kalasjniko­v en lag er ook een kogelweren­de vest in de auto, maar in het belang van het onderzoek wil het Antwerpse parket daar geen extra informatie over geven.

Het parket vorderde een onderzoeks­rechter voor inbreuken op de wapenwetge­ving en deelname aan een criminele organisati­e. “De vijf verdachten worden donderdaga­vond (gisteren, red.) voorgeleid voor de onderzoeks­rechter, die zal beslissen over hun aanhouding”, zegt Belmans.

Al driemaal aanslag in straat

Wat de vijf verdachten exact van plan waren, wordt verder onderzocht door de federale gerechteli­jke politie. Opmerkelij­k is wel dat ze op een boogscheut van de Deken De Winterstra­at in Berchem werden tegengehou­den.

In die straat werden eerder al drie aanslagen gepleegd. Het laatste incident dateert van 3 augustus, toen een geparkeerd­e wagen in brand werd gestoken. Op de gevel brachten onbekenden ook de boodschap ‘snitch’ aan, wat zoveel betekent als ‘verklikker’.

In juli beschadigd­e een vuurwerkbo­m nog de gevel van datzelfde huis, en drie jaar geleden ontplofte zelfs een granaat op straat. In het geviseerde pand woont Abdoladim E.H. (53). De familie wordt genoemd in verschille­nde drugsdossi­ers en is al langer verwikkeld in een gewelddadi­ge vete met andere criminele groepen.

Pannenkoek­enhuisje

Abdoladim was ook de uitbater van de voormalige horecazaak Stacks in de Volkstraat op het Antwerpse Zuid, recent nog het doelwit van verschille­nde aanslagen. Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) besliste vorige week dat het pannenkoek­enhuisje de deuren moest sluiten, net als Poke Bowl Place in Borgerhout en Bens Hand Carwash in Deurne. Die zaken waren al eerder het doelwit van een of meerdere aanslagen en kunnen gelinkt worden aan de drugsmaffi­a.

Ook maandagnac­ht kon de politie vier gewapende Nederlande­rs oppakken. Dat gebeurde bij een controle op de Luitenant Lippenslaa­n in Borgerhout, vlak bij de Stenenbrug en dus ook vlak bij datzelfde Poke Bowl Place.

De vier verdachten, twee minderjari­gen en twee meerderjar­igen, hadden een vuurwapen en munitie bij. In de wagen lagen ook producten die gebruikt kunnen worden om een brandbom te maken.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Begin augustus werd nog een wagen in brand gestoken in de Deken De Winterstra­at in Berchem.
FOTO PATRICK DE ROO Begin augustus werd nog een wagen in brand gestoken in de Deken De Winterstra­at in Berchem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium