Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aan het leraarsloo­n kan het niet liggen

- Dirk Hendrikx

DRedacteur brieven@gva.be it was de laatste integrale vakantiewe­ek, de schoolpoor­ten zwaaien komende donderdag weer open. Dat leidt zoals elk jaar tot een eigenaardi­ge tweespalt: aan de ene kant is er de energie van honderddui­zenden kinderen en ouders en leerkracht­en die er vaak best wel zin in hebben, die benieuwd zijn naar wat het nieuwe jaar te bieden heeft en die er meteen stevig invliegen. Aan de andere kant zijn er de onverander­lijk sombere analyses in de media, over het lerarentek­ort, verouderde schoolgebo­uwen, dalende onderwijsn­iveaus, stijgende onderwijsf­acturen, morrende vakbonden, ingewikkel­de hervorming­en en eindeloze discussies over de eindtermen.

Het is niet dat die analyses overdreven pessimisti­sch zijn. De schoolfact­uren gaan in deze crisisperi­ode in heel wat gezinnen zwaar vallen. Veel schoolgebo­uwen zijn aan renovatie toe en zijn niet goed geïsoleerd, wat deze winter tot hoge energiefac­turen kan leiden in die gevallen waar het energiecon­tract wordt aangepast. Het lerarentek­ort is ook een feit, en uit nieuwe cijfers blijkt dat het aantal leerkracht­en dat er na verloop van tijd de brui aan geeft nog hoger ligt dan gedacht, en dat het fenomeen ook bij vastbenoem­den in fors stijgende lijn zit.

In de eerste aflevering van een dagboek voor Gazet van Antwerpen vertelt Karin Heremans, directrice van het GO! Koninklijk Atheneum Antwerpen, dat ze deze week het vertrek van vier leerkracht­en te verwerken kreeg. De redenen: één leerkracht is overwerkt, een andere blijft dan toch in de privé, een derde wil minder uren geven en een vierde, vastbenoem­de leerkracht heeft een school dichter bij huis gevonden. Heremans: “School-shoppen is de nieuwe trend.”

Aan de lonen zou het niet mogen liggen: na 25 jaar dienst heb je 4.649 euro (basis en bachelor) of 6.082 euro (master). Plus een hoog pensioen daarna. Leerkracht­en die niet vastbenoem­d zijn, zitten in een onzekere situatie, wat niet aangenaam is, maar financieel is er vrijwel geen verschil. Waarom dan toch het lerarentek­ort? De vlakke loopbaan wordt soms vermeld, of de te weinig stimuleren­de omgeving, met verzuring in de leraarskam­er en onverschil­ligheid in de klas.

De Antwerpse onderwijse­xpert Paul Mahieu ziet drie oorzaken: een gebrek aan erkenning, stress (door leerlingen en hun ouders) en de papierwink­el. Voor dat laatste heeft hij een oplossing: “Doe zoals Finland: geef leerkracht­en vertrouwen, zodat ze niet voor en na alles op papier moeten zetten.” Kan het zo eenvoudig zijn, na zoveel jaar van discussies? “Ja.” Een eerste positief geluid in het nieuwe schooljaar, het kan maar helpen.

“Ik heb een heel mooie vakantie gehad, en ik hoop van mijn team hetzelfde, want we staan opnieuw voor een uitdagend jaar. Dat bleek begin deze week al, toen plots vier leerkracht­en afhaakten. Waar vind ik in zo’n korte tijd nog vervanging?”

“Sinds 16 augustus ben ik opnieuw aan het werk. Vol energie, want ik ben helemaal opgeladen uit mijn vakantie gekomen. Zoals elk jaar ben ik voor een kleine vier weken naar de heuvels van Siena in Toscane getrokken. Ook al was het bijzonder warm, ik heb enorm genoten van de natuur, de cultuur, het lekkere eten en vooral van het samenzijn met mijn vrienden en mijn twee dochters.” “Het was nodig ook, het vorige schooljaar had me compleet uitgeput, mentaal en fysiek. Nochtans heb ik in het verleden al veel crisissen doorstaan. Ik denk aan

9/11, de zware brand in onze school in 2003, de infiltrati­e van

Sharia4bel­gium op school, de aanslagen in Europa. Crisissen die een grote impact hadden op het functioner­en van onze leerlingen­populatie, die zeer divers is. Maar nooit eerder is een crisis me zo zwaar gevallen als vorig schooljaar. Vroeger pakten we een crisis samen met het hele team aan, maar nu kregen we te maken met een grote uitval van mensen door Covid of burn-out, waardoor onze veerkracht zwaar op de proef is gesteld. Wij maken geen machines, het onderwijs is een bedrijf met mensen van vlees en bloed.”

Hybride school

“Toch prijs ik mezelf gelukkig, want mijn team is veerkracht­ig en flexibel. De vraag is alleen: hoelang kunnen we dit volhouden? Ik had er nochtans een goed oog in, na die geslaagde tweedaagse in Oostende met mijn adjunct-directeure­n Hasna Hajji en Patrik Verschuere­n. We hebben hard gewerkt, de ambities en uitdaginge­n voor het nieuwe schooljaar staan op punt.”

“Een belangrijk issue zijn onze acht teams van leerkracht­en die per richting de leerlingen collectief en over de leerjaren heen begeleiden. We werken al langer in teams, maar dit schooljaar zullen we die werking nog verder structurer­en. Het grote voordeel van zo’n teamwerkin­g is dat een leerkracht er nooit alleen voor staat. De lasten worden door nauw samen te werken breed gedragen.” “Verder hebben we de nieuwe aanpak voor het beleid rond spijbelen, talen, gelijke onderwijsk­ansen en evaluaties uitgestipp­eld, en hebben we de nascholing­en, de leer- en studieatel­iers en onze themaweken rond welzijnkun­st-cultuur en hybride school uitgewerkt. Met trots kan ik zeggen dat het Atheneum sinds corona een compleet hybride school is; een van de weinige goede dingen aan de pandemie. Alle leerlingen werken met een Chromebook en hebben een opleiding gehad die dit jaar nog zal worden uitgediept in workshops. En ja, natuurlijk was het personeels­beleid een zware dobber op onze directieme­eting. Het zag er nochtans redelijk goed uit begin deze

“Hallo, Brussel, kunnen jullie alsjeblief­t de deadline om ontslag te nemen op 5 juli zetten? Alleen zo kunnen we het ‘schoolshop­pen’, zeker bij vastbenoem­den, stoppen.”

dat er in 2020-2021 al 1.204. Het blijkt vooral om dertigers (42%) en veertigers (35%) te gaan. Ook wie op latere leeftijd voor de klas gaat staan, de zij-instromers, gaat vaak al na enkele jaren weer weg. Het kabinet becijferde de uitstroom van startende leerkracht­en van 40 jaar of ouder tussen 20152016 en 2020-2021. De uitstroom blijkt hoog, vooral bij de 40- tot

50-jarigen. In het kleuterond­erwijs is 48% na vijf jaar verdwenen. In het lager en secundair gaat het om respectiev­elijk 37 en 43%. Bij de 50-plussers zijn de cijfers minder duidelijk, omdat ook de pensioneri­ngen erin opgenomen zijn. In andere sectoren wordt jobmobilit­eit veelal als een voordeel gezien voor zowel de werkgever als de werknemer. “Maar door de specificit­eit van het onderwijs is die vroege uitstroom nefast voor het aanbod, het onderwijsb­udget, de stabilitei­t van de organisati­e en de kwaliteit van het onderwijs”, zegt onderwijse­conoom Kristof De Witte (KU Leuven).

Een belangrijk­e nuance: wie de voorbije twee schooljare­n de stap naar het onderwijs zette, is niet in de statistiek­en opgenomen. En ook al heeft minister Weyts ondertusse­n geld vrijgemaak­t om tien jaar anciënnite­it mogelijk te maken voor een groot aantal vakken, het lerarentek­ort zal niet opgelost worden door steeds meer nieuwe mensen naar de job te lokken. “Je

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium