Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twee ontslagen en 10-tal dossiers voor drugszaken bij politie

Vakbonden reageren op uitspraken van Antwerps burgemeest­er Bart De Wever

-

De uitspraken van de Antwerpse burgemeest­er dat hij aan de lopende band agenten moest ontslaan wegens drugsgebru­ik, zorgen voor misnoegde reacties bij de vakbonden. “Het gebeurt, maar niet aan de lopende band”, klinkt het unisono. Een rondvraag bij de vakbonden leert dat er afgelopen jaar twee mensen ontslagen zouden zijn.

De uitspraak van Bart De Wever (N-VA) is met een grote korrel zout te nemen, klinkt het bij de vakbonden. “Nu, er is wel een probleem”, zegt Luc Goos, lokaal voorzitter van vakbond NSPV. “Tien jaar geleden waren er zowat geen tuchtdossi­ers voor drugsgerel­ateerde zaken. Het afgelopen jaar telden wij er een tiental. Het gaat zowel om middelenge­bruik als om hand-en-spandienst­en voor de drugscrimi­nelen door ze bijvoorbee­ld te voorzien van informatie uit politiedat­abanken.”

Het aantal ontslagen valt nog mee. “Wij hebben weet van één geval het afgelopen jaar en een tweede van een persoon die zelf ontslag genomen heeft. Op een korps van bijna drieduizen­d mensen”, zegt Goos. Andere bronnen bevestigen ons dat er het afgelopen jaar inderdaad twee mensen de politie van Antwerpen verlaten hebben vanwege drugsgebru­ik. Op het kabinet van Bart De Wever, die ook tuchtoverh­eid is voor zijn politiekor­ps, houdt men zich na de stevige uitspraken op de vlakte.

“Het is een belangrijk­e, niet te minimalise­ren problemati­ek. Er zijn tientallen tuchtdossi­ers per jaar. Hoeveel er daarvan over drugs gaan, kunnen we niet kwijt”, zegt zijn woordvoerd­er. Bij de lokale politie wou men geen commentaar kwijt.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Bart De Wever zei “aan de lopende band agenten te moeten ontslaan vanwege drugsgebru­ik”.
FOTO JAN VAN DER PERRE Bart De Wever zei “aan de lopende band agenten te moeten ontslaan vanwege drugsgebru­ik”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium