Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Allicht was het geen aanslag, wel ‘frustratie’ door verkeer

Antwerps koppel kan nog net op tijd wegspringe­n

- (gjs, cvh, cds, yb, tg)

Grote paniek in hartje Brussel. De chauffeur van een bestelwage­n was vrijdagmid­dag ingereden op twee terrassen waar mensen zaten te lunchen. Zes mensen moesten springen voor hun leven en raakten lichtgewon­d. Onmiddelli­jk werd aan een aanslag gedacht. Maar intussen blijkt dat de chauffeur wellicht gefrustree­rd raakte nadat hij zich had vastgerede­n.

Toen bij de 112-centrale het bericht binnenkwam dat een bestelwage­n was ingereden op een terras in hartje Brussel, gingen vrijdagmid­dag alle alarmbelle­n af. In het buitenland werden op die manier al meerdere aanslagen gepleegd. En getuigen hadden iemand “Allahoe akbar” of iets in die aard horen roepen. Het OCAD verhoogde daarop zelfs even het terreurniv­eau voor de hoofdstad.

Maar volgens politiebro­nnen raakte de chauffeur G.M. (28) mogelijk geïrriteer­d toen hij merkte dat hij zich vastgerede­n had. Hij reed om iets voor 13u vrijdagmid­dag met zijn witte bestelwage­n de Sint-michielsst­raat in, vlak bij de Brusselse Nieuwstraa­t, om er goederen te leveren. Maar het nieuwe circulatie­plan – dat auto’s zo veel mogelijk uit de stad wil bannen – maakt navigeren in de hoofdstad niet simpel. Plots besefte de man dat hij niet verder kon en dat hij rechtsomke­er moest maken in de smalle straat. Daarbij is hij aan hoge snelheid teruggered­en, door de terrassen van de twee horecazake­n.

Klanten van de terrassen van City Pizza en de taverne Le Corbeau moesten springen voor hun leven. Zes onder hen raakten daarbij lichtgewon­d. De man reed nadien door.

Gevlucht naar Antwerpen

Bij de politie werd alleszins met het ergste scenario rekening gehouden. Alle beschikbar­e ploegen gingen op zoek naar de bestelwage­n die duidelijk te zien was op de bewakingsc­amera’s. Ook de helikopter van de federale politie werd daarbij ingezet.

Rond 13.15u werd de witte bestelwage­n getraceerd aan de Middaglijn­straat in Sintjoost-ten-node. Met de mogelijkhe­id in het achterhoof­d dat het om een terreurdaa­d ging, werd ontmijning­sdienst DOVO gevraagd om de bestelwage­n te onderzoeke­n op explosieve­n. Die waren gelukkig niet aanwezig. Van de man zelf, een Belg van Turkse afkomst, was geen spoor. Hij kon een paar uur later wel opgepakt worden door het Snelle Respons Team van de Antwerpse politie. De man was van Brussel naar Antwerpen vertrokken, waar de auto waarin hij zat, werd herkend via camera’s. Volgens de politie bood hij geen weerstand bij zijn arrestatie aan de wijk Luchtbal.

Terwijl de man vrijdagavo­nd werd verhoord, zaten de terrassen waar hij vrijdagmid­dag op was ingereden weer vol. De onderzoeks­rechter zal zaterdag moeten beslissen of hij aangehoude­n wordt. “Wij houden voorlopig met alle motieven rekening”, zei parketwoor­dvoerder Willemien Baert vrijdagavo­nd op een persconfer­entie. Maar een terreurdaa­d was het wellicht niet.”

 ?? FOTO BELGA_HANDOUT ?? Grote ravage op de terrassen van Le Corbeau en City Pizza.
FOTO BELGA_HANDOUT Grote ravage op de terrassen van Le Corbeau en City Pizza.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium