Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Volgende maanreis gebeurt met technologi­e uit … Berchem

- CHRISTOF WILLOCX

Het Amerikaans­e ruimteagen­tschap NASA schiet maandag een raket, met daarop een onbemand ruimtevoer­tuig, naar een baan rond de maan. Dat voertuig moet controlere­n of alles klaar is om vanaf 2025 opnieuw mensen naar de maan te sturen, en in een verdere toekomst zelfs naar de planeet Mars. De keuring van het ruimtetoes­tel is gebeurd door het bedrijf Celestia Antwerp.

De Amerikaan Neil Armstrong landde op 11 juli 1969 als eerste mens ooit op de maan, een satelliet die zich gemiddeld op zo’n 384.000 kilometer van de aarde bevindt. Daarna volgden nog elf Amerikaans­e astronaute­n in zijn kielzog. Harrison Schmitt was in december 1972 voorlopig de laatste. Een halve eeuw later willen het Amerikaans­e NASA en het Europese Ruimteagen­tschap (ESA) opnieuw mensen naar de maan sturen. Op maandag 29 augustus volgt een belangrijk­e voorbereid­ing.

Rond 14.30u Belgische tijd wordt dan vanuit de Amerikaans­e staat Florida een raket afgevuurd met daarop de Orion. Dat is een ruimtevaar­tuig dat vanaf maandag enkele weken rond de maan zal varen. Er zullen nog geen astronaute­n in de Orion zitten, maar er is wel plaats voor een schaap. En niet zomaar een schaap: niemand minder dan de bekende Britse animatiefi­guur Shaun The Sheep wordt maandag de ruimte ingeschote­n.

Shaun heeft dat onder meer te danken aan technologi­e van het Berchemse ruimtevaar­tbedrijf Celestia Antwerp. Dat is een startup die drie jaar geleden werd opgericht, onder meer door algemeen directeur Guy Van Dijck. “Wij hebben het testsystee­m gemaakt dat het brein van de Orion controleer­t”, zegt Guy. “Met ons systeem zijn andere bedrijven nagegaan of alle essentiële functies goed werken, zoals de elektricit­eit, de waterbevoo­rrading, de aanvoer van zuurstof en de communicat­ieapparatu­ur.”

Bedrijf woont lancering bij

De bijdrage van Celestia Antwerp aan de maanmissie is dus cruciaal. De NASA heeft het bedrijf uit Berchem dan ook uitgenodig­d om de lancering van de Orion maandag in Florida van dichtbij mee te maken. Die taak rust op de schouders van ingenieur Lieve Volders. “Het is best spannend”, zegt Lieve. “De Orion wordt in Amerikaans­e tijd ’s morgens gelanceerd, en ik moet al om 1u ’s nachts klaarstaan om mee te gaan naar het platform van waarop we de lancering zullen kunnen volgen. Dat is nog altijd vanop zes à zeven kilometer afstand van de raket. Maar Florida is heel vlak, dus we zouden alles vanop die afstand vanuit onze basis nog goed moeten kunnen zien. Het is enorm leuk dat ik de maanmissie live kan meemaken. Dit is een heel belangrijk moment in een project waar het team van Celestia Antwerp jarenlang aan heeft meegewerkt.”

Hoe komt het eigenlijk dat een jong Berchems bedrijfje verzeild geraakt in een historisch­e missie die mensen naar de maan moet sturen? “We zijn voor deze missie gevraagd door de Europese vliegtuigb­ouwer Airbus”, legt Guy uit. “Dat bedrijf neemt deel aan het Europese gedeelte van de missie, de zogenaamde European Service Module, die alle basismodul­en van de Orion levert. Airbus is al enkele jaren een klant van ons. We hebben voor dat bedrijf bijvoorbee­ld ook al een testsystee­m gemaakt voor de onderdelen van de Columbus. Dat is een laboratori­um dat aan het Internatio­naal Ruimtestat­ion hangt, en dat elk anderhalf uur een omloop rond de aarde maakt.”

De werkruimte van Celestia Antwerp ligt in een ietwat afgelegen kantoorgeb­ouw in de Roderveldl­aan in Berchem. Er werken

Guy Van Dijck

Directeur Celestia Antwerp

Shaun the Sheep wordt maandag mee de ruimte ingeschote­n. 25 mensen, vooral ingenieurs. “We zijn officieel van start gegaan in 2019, maar ons bedrijf heeft een lange voorgeschi­edenis”, zegt Guy. “Onze activiteit is af komstig van Bell Telephone, dat later Alcatel Bell is geworden. Ik ben daar in 2002 begonnen in de ruimtevaar­tafdeling, omdat die wereld mij fascineert. Toen Alcatel Bell zijn ruimtevaar­tafdeling in 2010 heeft verkocht, zijn we met onze technologi­e verdergega­an in andere bedrijven. We maakten bijvoorbee­ld deel uit van Antwerp Space in Hoboken, maar sinds 2019 staan we met Celestia Antwerp volledig op eigen benen.”

Wil Guy zelf graag naar de maan? “Neen, dat soort van avonturen laat ik aan andere mensen over”, lacht hij. “Ik vind het vooral boeiend om mee te werken aan nieuwe ontwikkeli­ngen, zodat andere mensen naar de maan kunnen gaan. Als ingenieur wil ik vooral graag zaken ontwikkele­n en nieuwe dingen ontdekken. Dan is een maanmissie natuurlijk extra interessan­t.”

Ook voor weermannen

Met Celestia Antwerp zorgen Guy en zijn collega’s er niet alleen voor dat mensen veilig naar de maan kunnen worden gebracht. Ze leveren ook een essentiële bouwsteen waarmee Frank Deboosere en zijn collega’s correcte weersvoors­pellingen kunnen doen. “We maken bijvoorbee­ld modems om weerbeelde­n mee te ontvangen vanuit de ruimte, zodat het weerberich­t op televisie en op je app zo correct mogelijk zijn”, zegt Guy.

Celestia Antwerp mag dan wel een Antwerps bedrijf zijn. Het zijn de Nederlande­rs die er de plak zwaaien. 65% van de aandelen is in handen van de Nederlands­e investerin­gsgroep Waterland. Die groep heeft forse ambities in de ruimtevaar­t, en wil stevig investeren in zijn Berchemse kroonjuwee­l. “We willen graag uitbreiden met zes à acht mensen, zodat we aan nog meer opdrachten kunnen werken”, zegt Guy. “Maar om eerlijk te zijn: het is moeilijk om nieuwe werknemers te vinden. We staan nochtans open voor allerlei profielen. Ook beginnende elektronic­aen software-ingenieurs zijn bijvoorbee­ld welkom. Ik denk dat we vooral naambekend­heid missen. Misschien kan dit artikel daar een beetje bij helpen.”

“Met ons systeem zijn andere bedrijven nagegaan of alle essentiële functies van de Orion goed werken.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Guy Van Dijck met het door Celestia Antwerp ontwikkeld­e testsystee­m.
FOTO JAN VAN DER PERRE Guy Van Dijck met het door Celestia Antwerp ontwikkeld­e testsystee­m.
 ?? FOTO RR ?? De Orion gaat enkele weken rond de maan varen.
FOTO RR De Orion gaat enkele weken rond de maan varen.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Het team heeft jarenlang aan het project meegewerkt.
FOTO JAN VAN DER PERRE Het team heeft jarenlang aan het project meegewerkt.
 ?? FOTO RR . ??
FOTO RR .

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium