Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schimmige rekruteerd­er al eerder veroordeel­d voor fraude

- DAVID VAN TURNHOUT JARIT TAELMAN

Meteen na het uitbreken van de zaak rond economisch­e uitbuiting en mensenhand­el op de bouwwerf van Borealis zette Karel V.D.L. alles op alles om de slachtoffe­rs te rekruteren. Die gaf hij met nieuwe contracten werk bij een onderaanne­mer van BASF in de Antwerpse haven. Bij een sociale controle bleken de contracten echter vervalst. Nu blijkt Karel V.D.L. niet aan zijn proefstuk toe te zijn. Hij werd eerder al veroordeel­d voor fraude bij een faillissem­ent en onwettige uitoefenin­g van geneeskund­e.

Vrijwel meteen na het uitbreken van de spraakmake­nde zaak rond economisch­e uitbuiting en mensenhand­el bij Irem, een aannemer van Borealis, ziet Karel V.D.L zijn kans schoon om geld te verdienen. Veel geld. Want de honderden geschoolde lassers en pijpfitter­s uit de Filipijnen, Bangladesh en Turkije zitten zonder job. De vraag naar dergelijke profielen is in het huidige economisch­e klimaat bijzonder groot. Via enkele omwegen weet V.D.L. de arbeiders te contactere­n en te verleiden tot het sluiten van een nieuw arbeidscon­tract met Transcend, de vennootsch­ap waarvoor hij werkt.

Karel V.D.L. beheert de contracten, organiseer­t de medische controle en voert loononderh­andelingen met de slachtoffe­rs. Vervolgens detacheert Transcend de arbeiders naar M.O. Alliance, een onderaanne­mer op de site van BASF. Dit keer krijgen de slachtoffe­rs wel een eerlijk loon en worden ze ook correct betaald. Ze zijn blij na een lange periode van onzekerhei­d weer normaal hun geld te kunnen verdienen. Maar toch loopt het al snel weer mis, want er blijkt geknoeid met hun papieren. Zo zou er gebruik zijn gemaakt van valse rijksregis­ternummers. Intussen staan de slachtoffe­rs weer op non-actief.

Lekkende implantate­n

Uit ons onderzoek blijkt dat de man niet aan zijn proefstuk toe is. Zo rook hij in 2010 blijkbaar zijn kans om geld te verdienen aan duizenden slachtoffe­rs van lekkende borstimpla­ntaten. Karel V.D.L. was toen verpleegku­ndige en zaakvoerde­r van de Quan Clinic, een medisch centrum voor plastische chirurgie in Kortrijk. Via een arts die zijn praktijk had moeten sluiten, vergaarde hij de contactgeg­evens van duizenden gedupeerde patiënten.

Hij stuurde de patiënten een uitnodigin­g om spotgoedko­op de lekkende implantate­n te laten vervangen. Daarbij onderzocht hij ook zelf de patiënten en stelde hij diagnoses. Een echte arts voerde vervolgens de operaties uit. Toch dienden verschille­nde vrouwen een klacht in. V.D.L. werd in eerste aanleg veroordeel­d tot een gevangenis­straf van achttien maanden wegens het onwettig uitoefenen van geneeskund­e. In beroep herleidde de rechtbank dit tot één jaar.

Verduister­ing apparatuur

De man liep uiteindeli­jk ook een tweede veroordeli­ng op voor het plaatsen van valse handtekeni­ngen op getuigschr­iften voor medische hulp. Daarmee maakte hij het Riziv zo’n 13.800 euro lichter. In 2013 ging de Quan Clinic failliet, maar ook bij de afhandelin­g daarvan liep het mis. Zo verduister­de V.D.L. medische apparatuur en werkte hij de curator tegen. Hiervoor kreeg hij een gevangenis­straf van tien maanden en een beroepsver­bod van tien jaar.

 ?? FOTO RR ?? De slachtoffe­rs van aannemer Irem werden opnieuw aan het werk gezet op een site van BASF.
FOTO RR De slachtoffe­rs van aannemer Irem werden opnieuw aan het werk gezet op een site van BASF.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium