Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik zag huilende kinderen en bebloede gezichten”

Onschuldig­e supporters delen in de klappen bij politieopt­reden na Antwerp-match

-

Een deel van de harde kern van Antwerp heeft donderdaga­vond de frustratie­s na de verloren Conference League-match tegen Basaksehir botgevierd op de politie. Twee politiemen­sen moesten naar het ziekenhuis. Tijdens de schermutse­lingen kregen ook veel gewone supporters van de familietri­bune de volle laag van de politie.

Het was geen memorabele avond op de Bosuil donderdag. Het Turkse Basaksehir schakelde na een 1-3 zege de Great Old uit voor een plaats in de groepsfase van de Conference League. Kort voor het einde van de match had een honderdtal amokmakers van de harde kern op de staanplaat­sen van Tribune 4 het stadion al verlaten. Ze wilden verhaal halen bij de bezoekende supporters aan de overkant van het veld, die voor en tijdens de wedstrijd de Antwerp-fans provoceerd­en. “Op de Oude Bosuilbaan, aan de bezoekerst­ribune, kwam het tot een confrontat­ie met onze ploegen die de supporters­stromen in goede banen moesten leiden”, zegt woordvoerd­er Willem Migom van de Antwerpse politie. Daarbij raakte één vrouwelijk­e agente gewond aan de knie. “De mobiele eenheid kwam snel ter plaatse om de probleemzo­ekers te ontzetten richting de Jan Welterslaa­n”, zegt Migom. Daarbij zette de politie het waterkanon in en werd er met traangasbo­mmen gegooid. In het tumult raakte nog een tweede politieman gewond. Beide politiemen­sen moesten naar het ziekenhuis. De vrouw is enkele dagen arbeidsong­eschikt.

Niet alleen onruststok­ers, maar ook gewone Antwerp-supporters die van de familietri­bune kwamen deelden blijkbaar in de klappen. “Ik kom al 47 jaar naar Antwerp en heb met mijn dochters van 13 en 15 een abonnement op de familietri­bune”, zegt Danny Verstraete­n uit Pulle (Zandhoven). “Maar hoe driest de flikken er na de match invlogen, had ik nog niet meegemaakt.” De Antwerp-fans uit de familietri­bune mochten de Oude Bosuilbaan niet meer op in de richting van de rotonde omdat de gefrustree­rde hooligans daar op de poort van de Turkse bezoekers stonden te beuken. “De politie heeft dan gechargeer­d te paard, spoot kwistig met pepperspra­y en klopte met de matrak, ook op doodbrave supporters die met hun kinderen, zoals ik met mijn dochters, gewoon naar huis probeerden te gaan. Ik zag huilende kinderen, bebloede gezichten. Een dikke schande was het. Het politiegew­eld was buiten elke proportie.”

Onderzoek

De heisa aan de familietri­bune kwam er vermoedeli­jk toen de politie een tweede conflict in de kiem probeerde te smoren. Een deel van de vechtersba­zen wilde de oproerpoli­tie namelijk in de rug aanvallen, maar die kon dat plan net vermijden. “Drie personen werden gearrestee­rd, waarvan één gerechteli­jk”, aldus Migom. Mogelijk volgen nog meer arrestatie­s, de politie startte een onderzoek en bekijkt daarvoor de beschikbar­e camerabeel­den in en buiten het stadion.

JARIT TAELMAN

PATRICK VINCENT

DIEDERIK GEYPEN

 ?? FOTO RR ?? Na de verloren Conference Leaguematc­h liep het uit de hand.
FOTO RR Na de verloren Conference Leaguematc­h liep het uit de hand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium