Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Magie van de ruimte kan van de aarde een mooiere plek te maken”

- LAURENS VAN AERT

Het klinkt misschien een beetje absurd, maar wie donderdag aan de aardse warmte wilde ontsnappen, kon verkoeling zoeken in het heelal. De Nederlands­e raket Spacebuzz landde namelijk aan de inkom van ruimtevaar­texpo Space: The Human Quest. Uiteraard bleef de bus op de grond, maar meer dan een Vr-bril had je niet nodig om jezelf een kwartier lang astronaut te wanen. De bedoeling van de raket? “Zo veel mogelijk mensen ambassadeu­r van onze aarde maken.”

Het was een apart zicht: vlak voor de toegangsde­ur van ruimtevaar­texpo Space: The Human Quest doemde donderdag plots een raket op. Wie verstand heeft van ruimtevaar­t had natuurlijk snel in de gaten dat het om een replica ging, maar kinderen keken hun ogen uit. “En dat is exact wat de educatieve non-profitstic­hting Spacebuzz wil bereiken”, vertelt Janine Geysen, directrice van de Nederlands­e organisati­e.

Veel tijd voor meer uitleg was er voorlopig niet, want de Spacebuzz stond op het punt de aarde te verlaten en dat moment wilden we niet missen. Voor die bijzondere gelegenhei­d daagden slechts een paar astronaute­n op, maar dat maakte het enthousias­me van reisbegele­ider André Kuipers er niet minder op.

Een echte astronaut

De legendaris­che Nederlands­e astronaut was niet in persona aanwezig, maar daar merkten de passagiers niets van. Wie plaatsnam op een van de negen stoelen, kreeg namelijk meteen een Vrbril op het hoofd.

Na een korte verwelkomi­ng in de raket bracht Kuipers alles in gereedheid voor de lancering. De fenomenale Vr-technologi­e en de bewegende stoelen maakten het tot een filmische en haast levensecht­e ervaring. De motor begon te draaien en luttele seconden later zweefde de raket boven de aarde. “Alles wat je ziet is echt. We gebruiken beelden die Kuipers schoot tijdens zijn expedities

Janine Geysen

Directrice Spacebuzz in de ruimte, het is prachtig.” En ongelijk heeft Geysen allerminst. We vliegen boven Nederland, zien de Waddeneila­nden en passeren nog even langs Borneo en het Amazonewou­d. Een paar minuten later zijn de astronaute­n van dienst ook getuige van het noorderlic­ht, in volle glorie. Tijdens de trip krijgen de passagiers vakkundige uitleg van Kuipers, die na een uitje richting de maan de raket moeiteloos door de dampkring terug op de begane grond plaatst.

Een intense twaalf minuten, maar een heuse beleving. Heel leerrijk bovendien, “maar dat is de bedoeling”, aldus Geysen. “De raket maakt deel uit van een internatio­naal educatiepr­ogramma dat we uitrollen op scholen. Het is echt bedoeld om kinderen en volwassene­n een ander perspectie­f op de aarde te bezorgen. De hele ervaring is geïnspiree­rd op het overview effect: astronaute­n kijken vanuit de ruimte naar onze planeet en voelen zich daardoor zo sterk verbonden met hun omgeving, dat ze er zich bij terugkeer voor willen inzetten. De kleine blauwe planeet lijkt erg kwetsbaar in de grote duisternis.” Met de Vr-ervaring wil Spacebuzz hetzelfde effect creëren bij mensen die waarschijn­lijk nooit in de ruimte zullen geraken. “Daarom rollen we het educatiepr­ogramma uit op scholen. Kinderen doorlopen een heel traject, leggen onder meer hun astronaute­nexamen af en worden uiteindeli­jk ambassadeu­rs van de aarde.”

“Alles wat je ziet is echt. We gebruiken beelden die Kuipers schoot tijdens zijn expedities in de ruimte, het is prachtig.”

Nieuwe landing in oktober

De hele ervaring gaat dus om veel meer dan louter ruimtevaar­t. “We gebruiken de magie om kinderen de aarde te laten ontdekken en er een mooiere plek van te maken. Op het einde van hun opleiding moeten ze trouwens aangeven wat ze de komende tijd voor deze prachtige planeet zullen doen”, besluit Geysen. De Spacebuzz zette donderdagn­amiddag koers naar zijn volgende bestemming, maar op 3 en 4 oktober krijgen deelnemend­e scholen de kans om de ruimtereis te maken. In de namiddag zal de raket dan ook voor het gewone publiek toegankeli­jk zijn.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? In de Spacebuzz ervaren bezoekers een ruimtereis dankzij Vr-brillen.
FOTO PATRICK DE ROO In de Spacebuzz ervaren bezoekers een ruimtereis dankzij Vr-brillen.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De jongste astronaut aan boord.
FOTO PATRICK DE ROO De jongste astronaut aan boord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium