Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gezellighe­id creëren voor iedere Antwerpena­ar”

Aperobar Scheldeman opent deuren op Nieuw Zuid Net open

-

Het gaat hard met de horeca op Nieuw Zuid. Na café Den Tripel en restaurant Misera eerder dit jaar, opent aperobar Scheldeman dit weekend zijn deuren in de Jos Smolderens­traat. Uitbaters Frauke, Michiel, Saskia en Kenny, allen bekend van café Vitrin, willen samen met de wijk groeien en ook mensen van iets verderop naar Nieuw Zuid lokken.

“Met Scheldeman creëren we een plaats waar mensen na het werk kunnen ontspannen. De bar wordt dan ook geen nachtcafé. In de week mikken we op een sluitingst­ijd tussen 22u-23u, in het weekend op middernach­t”, vertelt mede-eigenares Frauke Scheldeman.

Wie af en toe op de Marnixplaa­ts vertoeft, kan haar kennen van café Vitrin, waar ze al enkele jaren aan de slag is. Net zoals Frauke hadden Michiel, Kenny en Saskia van Vitrin zin in iets anders. Daarom besloten zij hun schouders mee onder het project Scheldeman te zetten. “Het is een kleine Vitrin-familie hier, maar we zijn zeker geen copycat van het café.”

“De naam is uiteraard anders, en heeft trouwens niets met mij persoonlij­k te maken. We vonden het gewoon een passende en leuke naam. Ik ben zeker en vast niet het gezicht. We doen dit met vier, al zal ik hier wel net iets vaker zijn dan de rest, die ook nog andere zaken te runnen hebben.” “Niet alleen de naam, maar ook het aanbod is anders. Met de kaart van onze nieuwe zaak gaan we iets uitgebreid­er te werk. We hebben wijn, biertjes, cocktails. Maar ook rond de popularite­it van natuurwijn­en kunnen we niet meer heen.”

Uitgebreid­e kaart

“En er is nog meer. Zo presentere­n we bijvoorbee­ld verse tapa’s bereid door onze chef. Hij droogt zijn vlees, pekelt zelf de groenten en prepareert eigen sausjes. Klanten moeten wel nog even geduld uitoefenen, want de hapjes komen pas in oktober. Hetzelfde geldt voor onze muzikale ambities. Op termijn hopen we elke zondagmidd­ag een band in huis te halen. Daarover later gegarandee­rd meer”, lacht Frauke. Wie zit te popelen om de nieuwe bar te ontdekken, kan dit weekend alvast terecht op de soft opening. “Op 16 september plannen we een groot openingsfe­est, maar dit weekend doen we het nog rustig aan en halen we de eerste foutjes er al doende uit.”

“Louis Vuitton is het niet geworden”, glimlacht El Marnissi. “In februari kreeg ik van hen het nieuws te horen dat ik aangenomen was en dat ik mocht beginnen als stagiair. Maar in diezelfde periode werd ik ook door Hugo Boss gecontacte­erd. Zij boden me een veel betere positie aan.” En dus greep El Marnissi zijn kans. Al betekende dat ook dat niet de stad van de liefde zijn nieuwe uitvalsbas­is zou worden. “Wel Stuttgart.” Een echte industries­tad en thuishaven van automerken Mercedes-benz en Porsche.

“Ik woon hier nu in een studio, op een uur verwijderd van de plaats waar ik werk: Metzingen.” Dat is het stadje waar modelabel Hugo Boss zijn roots heeft en dé outletstad van Europa. Winkelpand na winkelpand is er ingepalmd door luxemerken. Balenciaga, Prada, Gucci, Fendi, Michael Kors en ga zo maar door. “Maar ik moet bekennen dat ik nog nooit in het outletgede­elte van de stad geweest ben. Ik kan daar perfect aan weerstaan.”

Nog niet thuis

Hij woont nu vijf maanden in Stuttgart en het is aanpassen. “Een Belg kom je hier niet tegen. Behalve op mijn werk, spreken de meeste mensen ook geen Engels. Zelfs de jongeren niet. Heel vreemd. Daardoor voel ik me écht een buitenland­er”, vertelt hij. “Ik ben van Marokkaans­e origine, maar in België heb ik me nooit een buitenland­er gevoeld. Hier wel. Ik ben zelfs al gediscrimi­neerd geweest, gewoon omdat ik nog geen Duits spreek. Het is best moeilijk om me hier thuis te voelen.”

Dat in combinatie met een job in de modewereld. Een harde wereld. Makkelijk kan dat niet zijn? “Het is hard werken, maar dit is wat ik graag doe. Bij Hugo Boss werk in nu als ‘junior designer’. Ik help mee bij het ontwerpen van de collectie. Het zijn lange dagen maar dat ben ik gewoon van op de Modeacadem­ie. Je wordt daar op voorbereid. Ondertusse­n heb ik trouwens gesollicit­eerd voor een nieuwe functie binnen het bedrijf. Die van ‘concept designer’. Dat betekent eigenlijk dat je de designers gaat inspireren. Nu ben ik de ontwerper, maar ik wil liever de inspiratie­bron zijn.”

Deadline Doha

Over zijn ambities spreken met collega’s, ligt moeilijk. “Ik ben altijd heel open, maar ik heb al gemerkt dat er veel onderlinge concurrent­ie is. Dat er veel geheimzinn­igheid heerst en dat de meesten hun toekomstpl­annen liever voor zichzelf houden.” Maar ambities heeft hij wel degelijk. “Ik ben nog steeds een collectie voor mezelf aan het maken”, vertelt hij. Met zijn afstudeerc­ollectie aan de Academie gooide hij een jaar geleden nog hoge ogen. Hij sleepte er onder meer de Knack Weekend Prijs mee in de wacht. Streetwear couture voor mannen, zo definieert hij zijn ontwerpen. Kleurrijke haute couture doordronge­n van Arabische invloeden die refereren naar zijn roots. “Ondertusse­n ben ik geselectee­rd voor Fashion Trust Arabia, een ontwerpwed­strijd in Doha.” Die selectie kwam als een verrassing. “Want ze kiezen doorgaans voor ontwerpers van vrouwenkle­dij. Maar mijn stukken zien ze als unisex en ze willen me blijkbaar graag een kans geven.” Het is knokken om zijn ontwerpen tijdig klaar te krijgen. Afgelopen weekend zakte hij af naar Antwerpen om er af te spreken met zijn naaister. “Want alleen krijg ik het niet klaargespe­eld en samenwerke­n met mensen die geen Engels of Nederlands spreken, dat is onhaalbaar”, vertelt hij. “In totaal moet ik drie silhouette­n presentere­n. Dat zijn acht stuks. Op de modeacadem­ie deden we daar een jaar over. Nu heb ik alleen tijd na mijn werkuren.” Maar hij gaat ervoor. “Vorig jaar bestond de jury in Doha uit mensen waar ik echt naar opkijk. Denk aan Naomi Campbell. Het is heel interessan­t dat ik mijn ontwerpen en mijn visie aan zulke grote namen kan presentere­n. Wie weet wat komt daar uit voort.”

Heimwee

Ooit hoopt hij van zijn eigen ontwerpen te kunnen leven. Een eigen label runnen vanuit Antwerpen. Dat is zijn droom. “Maar ik besef ook wel dat de weg daar naartoe nog lang is, dat ik nog een hele tijd voor andere labels zal werken. Daardoor doe ik veel nieuwe ervaring op en dat is natuurlijk waardevol. Maar ik heb heimwee. Ik mis Antwerpen best hard.”

“Het leven in Stuttgart is helemaal anders. Het is hier is ontzettend duur. Wil ik de levensstan­daard aanhouden die ik in België had, dan moet ik daar het dubbele voor neertellen. Vers fruit en verse groenten kopen, is hier een uitdaging. In Antwerpen zitten we vlakbij een haven en dat merk je. Hier moet alles worden geïmportee­rd. Na twee dagen liggen mijn bananen rot in de fruitschaa­l. En weet je dat ze frieten hier associëren met Mcdonald’s? Dat kan toch gewoon niet (lacht). Dan denk ik: jongens, jullie zijn helemaal gek.”

ELIEN VAN WYNSBERGHE

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Uitbaters Fraukje, Michiel, Kenny en Saskia.
FOTO PATRICK DE ROO Uitbaters Fraukje, Michiel, Kenny en Saskia.
 ?? FOTO MOHAMMED EL MARNISSI ?? Een van de ontwerpen van Mohammed.
FOTO MOHAMMED EL MARNISSI Een van de ontwerpen van Mohammed.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium