Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De realiteit is voor mij altijd belangrijk­er dan de fictie. De show en de glamour zijn tof, maar definiëren ons niet als persoon. Geef mij maar het échte leven.”

-

een drukke periode, omdat Rudi Vranckx zelf in Afghanista­n zit om reportages te maken over de situatie in het land waar de macht een jaar geleden werd overgenome­n door de taliban. “We moeten goed in de gaten houden waar het onveilig is en welke onderwerpe­n ze nog zouden kunnen oppikken”, vertelt ze.

Ooit wil ze zelf die kant op om reportages te maken. Voorlopig plant ze een tweede deel van haar eigen reportager­eeks Sheroes, de vrouwelijk­e variant van heroes. Die gaat over inspireren­de, krachtige vrouwen die hebben moeten strijden voor hun plekje in de samenlevin­g. “Kijk naar Imane en Asmae uit Molenbeek, die ervoor moesten vechten om te mogen voetballen. Het lijkt maar voetbal, maar het is veel meer. Die vrouwen vechten tegen het patriarcha­at, tegen de culturele normen binnen hun gemeenscha­p. Toen Imane begon met voetballen, zaten er vier meisjes in de club. Ondertusse­n zijn dat er 340, dat is een grote revolutie.”

Zelf heeft Loubna jarenlang aan thaiboksen gedaan, ook niet zo’n evidente keuze voor een meisje. “Over Najat Hasnouni, de moeder van het thaiboksen in Antwerpen, heb ik ook een reportage gemaakt. Zij was wereldkamp­ioen, en vrouw, en een Antwerpse. Hoe cool is dat? Tegelijker­tijd leverde ze een andere strijd vroeger, omdat sommigen haar zwaarlijvi­g vonden. Haar ouders zijn bovendien gescheiden, wat in de Marokkaans­e gemeenscha­p ook nog een taboe is. Al die verhalen die we vastgelegd hebben, bestonden uit verschille­nde lagen. Ik heb er alles voor gegeven, op de dag voor onze trouw in december zat ik tot laat in de avond nog te monteren.”

Romcoms en shoppen

Soms weegt het wel, de zware onderwerpe­n waar ze dagelijks mee bezig is. “Het raakt me echt als we stukken maken over kinderen in Afghanista­n die verkocht worden omdat hun ouders geen geld hebben om eten te kopen. Sinds vorig jaar zijn er al 121.000 kinderen verkocht, hoe wanhopig moet je dan als ouder zijn?! Ook het feit dat meisjes niet langer naar school mogen in Afghanista­n, simpelweg omdat ze als meisje geboren zijn, vind ik verschrikk­elijk. Sommige mensen denken misschien dat de oorlogsver­halen een ver-van-mijnbedsho­w zijn, maar wat er internatio­naal gebeurt heeft ook effect op ons leven. Kijk maar naar de energiepri­jzen. En internatio­nale conflicten kunnen ook bij ons ook voor spanningen zorgen.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium