Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Stoppen? Ik laat zo’n moment mijn carrière niet afnemen”

-

Begin juli ging hij nog overkop op het circuit van Silverston­e, dit weekend zit hij alweer in de wagen van Alfa Romeo om zijn grote kinderdroo­m verder te realiseren. De Chinees Zhou Guanyu (23) is sinds dit jaar F1-piloot, als eerste Chinees ooit. “Pas in het medisch centrum wist ik wat er gebeurd was.”

Het is nog maar een kleine twee maanden geleden, maar het zag er even niet goed uit voor Zhou Guanyu. Meteen bij de start van de GP van Silverston­e werd hij aangetikt door Mercedesri­jder George Russell, waardoor hij overkop ging en bleef tollen tot hij tussen de bandenzone en de tribune lag.

“De halo heeft me toen gered, daar ben ik me echt wel van bewust”, zegt Zhou. “Ik kon me niet herinneren wat er gebeurd

was tot ik in het medisch centrum op het circuit was. Zelfs niet waar ik was toen mijn auto stopte met tollen. Ik weet wel nog dat ik me meteen in veiligheid wilde brengen door de motor af te zetten en dat er iemand kwam vragen of ik oké was. Pas wanneer ik die crash terugzag, realiseerd­e ik me hoe erg het eruitzag. Door de jaren heen hebben de Formule 1 en de internatio­nale autosportf­ederatie FIA veranderin­gen aan de wagens doorgevoer­d om ze veiliger te maken. En gelukkig maar.”

Maar lang heeft Zhou niet getwijfeld om opnieuw in de wagen te stappen.

“Nooit heb ik aan stoppen gedacht, eigenlijk. Mijn ouders hadden wel schrik dat ik niet uit de auto zou komen, maar wanneer ik hen opnieuw zag, hebben we erover gepraat en zei ik dat ik meteen wilde verder doen. Ze volgden mij daarin en daar ben ik wel blij om. Tijdens mijn eerste kartrace – toen ik acht jaar was – crashte ik ook. Dat zijn dingen die kunnen gebeuren. Dus laat ik zo’n moment mijn carrière niet afnemen.”

DANTE BELLON

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium